Про маскувальні сітки, безпеку фронту та експертів (фото)

Гліб Бабіч

Навіщо ми у ГО Справа Громад майже щосуботи плетемо маскувальні сітки? Навіщо сьогодні разом з нами плетуть сітки в осередках «Справи Громад» в Черкасах, Запоріжжі, Коломиї, Херсоні, Львові та Ужгороді? Навіщо їх плетуть, не зупиняючись, десятки, якщо не сотні, дуже різних груп по всій Україні? Навіщо багато хто з «павучків» із цих груп плетуть самі й ще приходять плести разом з нами?

Навіщо це все? Кому це треба?

Я спробую пояснити з точки зору військового, який провів під цими сітками шість ротацій. І з точки зору людини, яка знає, що потрібно фронту станом на зараз, на вчора і на завтра. Не краще за всіх знає, але досить ґрунтовно.
Тим більше що є люди, які цього щиро не розуміють. І навіть ті, хто з впевненістю експертів говорить як треба, що не треба, і чому все це «марна трата часу» і «піар». І навіть ті, хто хоче знайти у цьому процесі «друге дно».

Власне, їх «нерозуміння» зводиться до декількох простих пунктів:

1. Навіщо плести, якщо можна купити?
2. Ваша сітка обходиться всього в… (тут різні «експертні» цифри) дешевше, і ви робите повільніше, ніж «опа, і купив».
3. Я чув, на фронті їх повно.
4. А чим ваші сітки краще, ніж ті, що я бачив у продажу в інтернеті?
5. Чому на восьмому році війни хтось досі плете сітки? Доки?
6. Це все відмивання шаленого бабла.

Я розумію, що люди, які задають такі питання не мають відношення ані до фронту, ані до сіток. Тому спробую відповісти наскільки зможу розгорнуто.

Сітки на фронті потрібні завжди, і багато. І не вистачає їх з самого початку війни й до нині. Хоча б тому, що ніякими нормативами не передбачена сьогоднішня реальна довжина фронту з її сотнями кілометрів окопів, небезпечних «переходів», вогневих точок, спостережних пунктів, капонірів з технікою (включаючи безліч запасних позицій), ВОПів, РОПів, КСП батальйонів, бригад і сотень інших підрозділів. Місць, де згрупована техніка і озброєння, місць, де знаходиться забезпечення, і ще десятки варіантів «де треба».

Маскувальна сітка – це життя. За рахунок того, що ворог не бачить конкретно, що відбувається в даний момент. Навіть якщо чітко знає локацію. Бо не можна нанести удар відразу «всюди». Стріляють там, де чітко є куди і по кому стріляти.

Сітка дозволяє маневрувати і перегруповуватися так, що ворог може тільки припускати, де саме зараз перебувають «ось ті два БМП і ось той мінометний взвод».

Сітка дає можливість переміщатися по позиціях і між позиціями зі значно меншим ризиком потрапити під снайперський вогонь. Снайпер стріляє тільки по тому, що бачить.

Правильне маскування сіткою перетворює коригування ворожого артилерійського вогню на «вгадайку». Навіть якщо БПЛА розпізнає сітку, він бачить не всю конфігурацію позицій і зовсім не знає, що там є в даний момент. А хороша сітка, правильно пов’язана і розумно встановлена, робить невидимою позицію надовго.

Сітка потрібна скрізь. Все, що може бути замасковано, має бути замасковано. Це підвищує шанси на життя. У будь-який момент знаходження на передовій, і на фронті взагалі. При будь-яких діях.

Позиції, які знаходяться глибше в тил і на яких знаходяться пункти командування, інфраструктура забезпечення і дислокація техніки повинні маскуватися не менш ретельно. Артилерійські удари по них наносять і зараз.

Сітка потрібна весь час. Вона «несе службу» в найсуворіших умовах – при будь-якій погоді і вітрі, 24/7/365, страждає від обстрілів і пожеж (перше постійно, друге – дуже часто, і пов’язано з першим). Тому, якщо ти питаєш підрозділ «що вам потрібно», – сітка буде обов’язково одним з перших трьох пунктів (часто першим).

Маскувальна сітка повинна бути міцною, досить «щільного плетіння», правильного «візерунка» і забарвлення . Її основна функція, крім «покриття», зламати геометричний «силует» замаскованого об’єкта. Максимально «злити» його з навколишньою місцевістю.

Про «купити сітку». Більшість того, що ви можете побачити в інтернеті, – нарізаний методом лазерного різання синтетичний матеріал (так, це стандартне рішення і для армійських заводських сіток). Але найдешевші зразки (близько 100 грн за м2) навіть не позиціонуються як «військові». Вони або зовсім не мають «армування» сіткою, або мають досить символічну основу. Ними можна накрити машину або влаштувати «тінь» на дачі, в альтанці. Ну, або створити антураж.

Те, що називається «армійськими комплектами», армоване і розраховане на жорстке польове застосування, коштує вже від 200 гривень за м2 і більше. І така сітка коштує цих грошей. Тому що і в ній знаходиться величезна кількість ручної роботи.

Волонтерські маскувальні сітки плетуться по-різному. Але у більшості випадків повністю вручну. На міцну синтетичну сітку нав’язуються стрічки або клапті тканини в певному порядку і поєднанні кольорів. Всі вони мають різну ступінь наближеності до «каталожних» зразків. Але на восьмому році війни вже швидше «більш», ніж «менше». І всі вони знаходять своє застосування на фронті.

Я поясню вам різницю між «купити» і «сплести» на прикладі безпосередньо наших сіток. В основі ми використовуємо синтетичну сітку підвищеної міцності. У неї в спеціальному порядку вплітаються стрічки з «спанбонду». Це дає додаткову міцність і дозволяє правильно контролювати «візерунок» і розподіл кольорів. Спанбонд – абсолютно чудовий для цього матеріал (знайомий багатьом за медичними маскам). Він надзвичайно міцний на розрив, не розтягується, стійкий до стирання, тримає форму, довго зберігає колір, стійкий до високих і низьких температур, не тримає в собі воду і швидко сохне. Він проникний для повітря, що знижує «парусність» сітки. Він не горить, не плавиться (і не створює ефект вогненних крапель). Фактично «тане». І при цьому – вкрай легкий. Я тримаю змотану сітку 9х12 на одній руці. Це величезна перевага для практичного використання.

Не дивлячись на ручну роботу, у нас досить технологічна сітка з хороших матеріалів. І при цьому всьому ціна квадратного метра матеріалів (в залежності від закупівлі та вартості використовуваних кольорів) коливається в районі 18-19 гривень. Це і є ціна сітки. Усе інше – це волонтерська робота, яка коштує поту, але не коштує грошей.

За одну «сіточну сесію» ми тільки у центральної локації «Справи Громад» сплітаємо як мінімум 324 м2.

Так скажіть мені, панове експерти – воно коштує того чи ні? Коли на 17 тисяч гривень у нас виходить 9 сіток розміром 9х12? Тобто 972 м2? Або краще було б купити (нехай найдешевшої, «декоративної» неармованої сітки) по 100 грн? На 97 тисяч? Або вже відразу безпосередньо військових комплектів на 200 тисяч і вище? Як там у кого з математикою для 3 класу?

Ось тому і плетуть сітки не зупиняючись тисячі людей. Досі. Чому?

Тому що війна не закінчилася, як не банально це звучить для когось.
Тому що фронт просить сітки. Фронт отримує сітки. Фронт радіє і цінує це. А людей на фронті вмирає значно менше. Завдяки і цим самим сіткам. Завдяки тисячам «павучків», що плетуть їх по всій країні. Низький уклін їм усім.

Тому я вдячний і своїй «Справі Громад», і кожному нашому осередку в Україні. Хто в вихідний день замість того, щоб під пиво писати експертні оцінки чужих «дурних занять», приходять і плетуть. За що їм велика подяка.

А всім, хто знає, як треба робити чужі справи, наголошую. Ми поважаємо будь-яку вашу думка. Не хочете плести сітку – купіть і відправте на фронт. Вважаєте щось більш потрібним, ніж сітки? Ну ок. Надішліть те, що потрібніше. Допоможіть фронту в будь-який спосіб. Так, як вважаєте за потрібне. Ми розуміємо. Самі робимо в цьому напрямку дуже різне. Але крім, наприклад, систем спостереження, плетемо й сітки. ПО вихідних днях.

Не вважаєте за потрібне взагалі? Тоді нам просто нема про що говорити.

А ті, хто нас розуміє, плетуть сітки або допомагають їх плести іншим. І для цього я теж, як завжди, дам реквізити. І кожен, хто надішле хоча б 100 гривень, буде розуміти, що це не 100 гривень, а 5 квадратних метрів справжньої маскувальної сітки, яка буде берегти життя тих, кому і так досить ризику. А розмови – вони нічого не коштують.

ТІЛЬКИ ДЛЯ ПРИВАТ 24
5169 3305 2068 6400 (Антоніна Бузіло)

Для ІНШИХ банків:
5375 4115 0177 8331 (Антоніна Бузіло)
Або за реквізитами:
IBAN рахунок UA193052990000026002016226051
код ЄДРПОУ/ІПН 42992954
Назва банку: АТ КБ “ПРИВАТБАНК”
Найменування отримувача: ГО СОЛIДАРНА СПРАВА ГРОМАД ГО
Призначення платежу: благодійна безповоротна допомога на користь ГО від ПІБ 


 

Маскувальні сітки. Сезон осінь-зима
Безкоштовно   ·вул. Лаврська, 16

Маскувальний стиль сезону осінь-зима 2021-2022 – тільки стильні фасони (які прийдуться в пору будь-якій техніці), тільки актуальні кольори (… так, зима близько і північні ходоки не заспокоюються). А головне, крафтове виробництво, 100% ручна робота! Зроблено з любов’ю для ЗСУ і України.
Відкриття сезону – 4 вересня, вул. Лаврська 16.
Зареєструватися можна тут.

Ви можете долучитись до плетіння сіток в інших містах:

Ужгород
Коломия
Львів
Херсон
Запоріжжя
Черкаси

 

Автор