Робоча поїздка команди Петра Порошенка до Харкова (фото, відео)

Петро Порошенко

Від вічно актуального Сковороди до «Розстріляного Відродження» початку ХХ століття, «Самвидаву» 90-их і сучасної української літератури. Символічно, що мій візит до Харкова розпочався саме тут, у Літературному музеї. Це місце, де можна долучитися до мудрості великих харків’ян та великих українців.

Хтось вважає Харків першою столицею і цим пишається. Я ж сприймаю Харків як місто, яке зруйнувало плани Путіна на побудову Новоросії. У 2014 році, як тільки я став президентом, ще під час виборчої кампанії, пам‘ятаю, як Степан Полторак і «Ягуар» за одну ніч звільнили захоплену Харківську обласну державну адміністрацію. Без єдиного пострілу поклали 70 загарбників, не давши затопити Харків у морі крові. Хтось може сказати, що це сталося завдяки керівництву держави, добре спланованій операції, завдяки бійцям, які, ризикуючи життям, пішли на штурм. І це теж буде правда. Але, на мій погляд, головний внесок в цю перемогу зробили харків‘яни, які не прийняли путінський сценарій Новоросії. Чому це вдалося? Бо Харків — це Україна.

Харків був і залишається форпостом українства на Сході. Саме тому тут так бережуть українську культуру. Тому що тут працюють такі заклади, як Музей Розстріляного Відродження, у стінах якого я зустрівся із харківською творчою інтелігенцією та волонтерами. Переоцінити їх внесок у те, що Україна вистояла, неможливо. І коли хтось вважає, що головна функція президента — це безпека держави, то це правда. Дуже добре, якби він займався економікою, і це теж правда. А ще було б дуже добре, якби він займався зовнішньою політикою, і це правда. Але якщо президент не займається культурою або ставить це на третє, четверте, п’яте місце, така держава не існуватиме.

Я дуже хочу, щоб громадяни України, українські військові читали українські книжки сучасних авторів, дивилися українські фільми: «Черкаси», «Кіборги». І також все те, що було створено за рахунок коштів Українського культурного фонду, чим займалася Марина. Я розраховую, що ми з вами 100% захистимо українство і в Україні, і в Харкові.

Щиро вдячний Літературному музею за чудову екскурсію, харківським митцям за змістовну розмову, за їх внесок. У нас дуже багато планів, у тому числі на реконструкцію музею. Тож нехай усе українське процвітає!

* * *

Підтримав рішення міської й обласної харківської партійної організації висунути Олександра Скорика кандидатом на вибори мера міста Харкова.

Олександр — господарник, політик, волонтер, громадський діяч. На відміну від «зелених» кандидата від «Європейської Солідарності» будуть судити за справами, а не за відосиками.

Дякую харків’янам за підтримку на місцевих виборах, яка забезпечила представництво нашої політичної сили і в міській, і в обласній, і у районних радах.

Новий політичний сезон «Європейська Солідарність» розпочинає з ініціатив для порятунку держави: тринадцята пенсія, субсидії для малозабезпечених, ковід і армія. Кошти, які ми отримали зараз 2,7 мільярди доларів від МВФ – це не підтримка України у зв’язку з виконанням якихось програм, це подарунок. Подарунок всьому світу у вигляді 600 мільярдів для того, щоб полегшити вихід з кризи. Куди спрямувати ці гроші? Ми вивчили досвід декількох країн Європи, в тому числі Польщі.

Ми пропонуємо витратити їх на виплати військовим і на тринадцяту пенсію у листопаді:

✅ У понеділок ми виходимо з ініціативою тринадцятої пенсії. Ті пенсіонери, для яких всупереч закону не індексувалася пенсія, у кого вона нижче середньої, мають у листопаді отримати тринадцяту пенсію. Для цього буде потрібно менше 25% від суми 2,7 мільярдів.
✅ Другий напрямок — це армія. У 2018-му році, коли ми завершували програму підвищення грошового забезпечення військовослужбовців, середня заробітна платня у зоні Операції Об’єднаних Сил на 60% була більше середньої заробітної плати у країні. Зараз — на 27% менше. От справжня повага для воїнів від Зеленського. Ми маємо негайно підвищити рівень грошового забезпечення українських військовослужбовців.
✅ Третій напрямок — це створення справжнього ковідного фонду. Не має людина, яка захворіла на ковід, піклуватися ані про ліки, ані про ліжко в лікарні, ані про кисень. Сотні кисневих концентраторів було розвезено країною силами нашої команди. Тисячі життів було врятовано. Тим часом гроші, які були виділені державним бюджетом, розкрадалися «зеленими» негідниками через «Велике крадівництво». І уже немає в Україні жодної родини, де б близький родич або друг не віддав своє життя. І це при тотальній бездіяльності держави.
Також ми пропонуємо план економічного зростання країни. Нам треба створювати такий самий інвестиційний клімат і таке саме податкове законодавство, як в країнах наших сусідів – Румунії, Болгарії, Польщі, Чехії.
Ми зацікавлені, щоб українці поверталися в Україну. Кваліфіковані, з грошима, створювали нові виробництва. В Польщі практика – до 50% податкових пільг, якщо ти після 3 років за кордоном повернувся сюди і заснував своє виробництво. Будемо вносити.

Абсолютний захист від силовиків. Забрати ті ганебні повноваження в Служби безпеки, прокуратури, поліції, служби економічної безпеки, податкової. Те, що вони обіцяли і не зробили. Зробити податок на виведений капітал. Те, що ми вимагали. Якщо людина вкладає кошти в розвиток виробництва – не треба з нього брати податки.

* * *

Заради цієї зустрічі я приїхав у Харків.

Легендарна волонтерка, народний Герой України Ольга Якубовська усі роки російської агресії допомагала нашим полоненим, їздила на окуповану територію, відвезла біля 500 передач. З нею нас пов’язують прізвища політв’язнів Богдана Пантюшенка, Сергія Глондара, Олександра Коренькова, Олександра Мороза, Ігоря Козловського, яких ми зубами витягали з полону. І наші волонтери зробили для цього великий внесок. Дякую також Ірині Геращенко, яка допомагала своїми коштами.

Такі люди, як Ольга Якубовська — справжні народні Герої, завдяки яким Україна вистояла.

Надзвичайна честь отримати з рук пані Ольги символічний подарунок — вишиванку ручної роботи із тризубом, в який зашито сакральні українські обереги. Тризуб і є наш герб, який ми будемо захищати!

* * *

Храм Святого Іоана Богослова — оплот Православної Церкви України у Харкові. Унікальна святиня, яка пронесла крізь десятиліття віру та боротьбу за Україну.

За більшовиків давній храм зруйнували практично повністю, і лише за Незалежності тут відновилося богослужіння. Громада самотужки більше 10 років відбудовувала храм. А її активісти були учасниками Помаранчевої революції та Революції Гідності, стали волонтерами і добровольцями. Разом із усією Україною святкування отримання Україною Томосу та духовної незалежності.

Я вдячний мудрим харків’янам, які моляться рідною мовою у храмі нашої Православної Церкви України.

Настоятелю храму протоієрею Віктору Маринчаку, який гуртує громаду та розвиває нашу церкву. І зокрема за те, що приїхали до Києва і на зустріч з патріархом Варфоломієм, і на Марш патріотів.

Нас єднає віра у Бога і в Україну!

* * *

Дякую всім харків’янам за надзвичайно теплий прийом.

За унікальні відчуття однієї великої родини. Ви надихаєте!

 


Виступ Петра Порошенка на Форумі «Від фундаменту державності до України майбутнього» у Харкові

 

П’ятий президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час виступу на Форумі «Від фундаменту державності до України майбутнього» у Харкові запропонував план економічного зростання України. Порошенко наголошує, що ВВП України має зростати не менш ніж на 8% у рік, тоді відчутно зростатиме і добробут громадян.

«Якщо ви хочете, щоб розвивалась наша економіка, щоб ми рухалися в Європу не тільки у відосиках, а реальними конкретними кроками, що нам треба робити? Нам треба створювати такий самий інвестиційний клімат і таке саме податкове законодавство, як в країнах наших сусідів – Румунії, Болгарії, Польщі, Чехії», – зазначає Петро Порошенко.

«Ми зацікавлені, щоб українці поверталися в Україну. Кваліфіковані, з грошима, створювали нові виробництва. В Польщі практика – до 50% податкових пільг, якщо ти після 3 років за кордоном повернувся сюди і заснував своє виробництво. Будемо вносити», – говорить п’ятий Президент.

«Абсолютний захист від силовиків. Забрати ті ганебні повноваження в Служби безпеки, прокуратури, поліції, служби економічної безпеки, податкової. Те, що вони обіцяли і не зробили», – зауважує лідер «Європейської Солідарності».

«Зробити податок на виведений капітал. Те, що ми вимагали. Якщо людина вкладає кошти в розвиток виробництва – не треба з нього брати податки», – наголошує Порошенко.

Джерело

* * *

Кандидатом на посаду Харківського міського голови від партії «Європейська Солідарність» буде Олександр Скорик. Про це під час виступу на Форумі «Від фундаменту державності до України майбутнього» заявив лідер партії, п’ятий Президент Петро Порошенко.

Порошенко наголосив, що Харків це форпост українства, місто з великим потенціалом, з неймовірно талановитими і працьовитими людьми, яке потребує потужного та фахового керівництва. Усім цим критеріям відповідає лідер фракції «Європейська Солідарність» в Харківській міськраді Олександр Скорик.

«Олександр Скорик – справжній патріот, успішний господарник, самодостатня людина, послідовний громадський діяч і волонтер. Він багато допомагав 92 і 93 бригадам, починав це робити ще у 2014-му і продовжує до сьогодні», – зазначає Порошенко.

«Я хочу подякувати харків’янам за ту підтримку, яка була висловлена нашій політичній силі під час попередніх місцевих виборів. Яка забезпечила представництво нашої політичної сили у фракціях – і в міській, і в обласній, і в районних радах», – наголосив лідер партії.

Джерело

* * *

Гроші, отримані від МВФ як допомогу під час пандемії мають бути спрямовані не на розкрадання, а на соціальний захист громадян – у першу чергу військових та пенсіонерів. Про це заявив п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час виступу на форумі «Від фундаменту державності до України майбутнього» у Харкові.

«Кошти, які ми отримали зараз 2,7 мільярди доларів від МВФ – це не підтримка України у зв’язку з виконанням якихось програм, це подарунок. Подарунок всьому світу у вигляді 600 мільярдів для того, щоб полегшити вихід з кризи. Куди спрямувати ці гроші? Ми вивчили досвід декількох країн Європи, в тому числі Польщі. Ми в понеділок виходимо з ініціативою, яка називається «Тринадцята пенсія», – говорить Порошенко.

«Тринадцята пенсія тим пенсіонерам України, яким всупереч закону не індексувалися пенсії у зв’язку зі зростанням цін. У нас же закон чітко передбачає: ціни ростуть – пенсія має підвищитися рівно настільки ж для захисту споживчого рівня життя пенсіонера. Цього не роблять. Пенсіонерів зробили біднішими. Тому всі, у кого пенсія нижче середньої, мають в листопаді отримати тринадцяту пенсію», – пояснює Порошенко.

«Другий напрямок – армія. У 2018-му році, коли ми завершували програму підвищення грошового забезпечення військовослужбовців, середня заробітна платня військовослужбовців у Зоні Операції Об’єднаних Сил на 60% була більша середньої заробітної плати в країні. Зараз – на 27% менше», – констатує Петро Порошенко.

«Ми маємо негайно за рахунок цих коштів підвищити рівень грошового забезпечення українських військовослужбовців. Це буде справжня шана і повага, бо Збройні сили України користуються найбільшою повагою населення України», – зазначає п’ятий Президент.

Порошенко також зауважив, що у ЗСУ наразі є значні затримки з виплатою грошового забезпечення. Лідер «Європейської Солідарності» звернувся до влади з вимогою негайно погасити ці борги перед захисниками України.

Повне відео форуму:

Виступ Ірини Фріз:

Виступ Михайла Забродського:

Виступ Ірини Геращенко:

Виступ Вікторії Сюмар:

Джерело

 

Петро Порошенко дав інтерв’ю харківському телеканалу Simon

Влада живе у паралельному світі, який не має нічого спільного з інтересами людей. Так прокоментував податкові нововведення лідер «Європейської Солідарності», п’ятий Президент Петро Порошенко в інтерв´ю харківському телеканалу Simon.

«З чим зараз стикнулися люди – після ковіду в них залишилося набагато менше грошей. Вони все думають, що у людей там десь в кубишках 50 чи 100 мільярдів доларів, які вони намагаються вкрасти для того, щоб роздерибанити між собою. Люди вийшли з ковіду фактично жебраками. Замість того, щоб зробити те, що робить весь світ – податковими пільгами, державною підтримкою пом’якшити вихід з ковіду, якого ми поки що і не бачимо, – вони вирішують ще підвищити податки», – обурюється Порошенко.

«Перше, що вони кажуть – всі будуть заповнювати декларації. Вони самі крадуть з декларацій. А на народ намагаються перекласти ті речі, де кожного матимуть можливість підвісити за гачок», – говорить Порошенко.

«Що робили ми? Перше – це знизили податкове навантаження на заробітну платню. Знизили ставку єдиного соціального внеску. Платили 40 – стали платити 20. І всі кошти, зекономлені на недоплаті податків, віддайте людям. До чого це призвело – втричі зросла мінімальна заробітна платня, в 2,5 рази зросла середня заробітна платня по Україні. А тому числі в доларах по обмінному курсу вона також мала стійку тенденцію до зростання», – нагадав п’ятий Президент.

Він зауважив, що в умовах зростання цін на продукти харчування по окремим позиціям на 50, 60, 80% влада не компенсувала ні бюджетникам, ні військовим навіть індексування інфляцій.

«Найгірше, що ви зробили – ви не індексували пенсії. І для людей, які мали пенсії як єдине джерело для існування, на сьогоднішній день закінчилася епоха бідності і почалась епоха жебракування», – вважає Петро Порошенко. Він зазначив, що ініціює використати кошти МВФ для виплати так званої «тринадцятої пенсії» у листопаді.

«У 2021 році тим, хто отримує пенсію розміром нижче середньої по Україні, доплатити не пізніше листопада одну мінімальну пенсію. На це буде потрібно менше 25% загального траншу, який ми отримали від МВФ. Але це буде реальний крок, не популістський. Бо сьогодні низка європейських країн, та сама Польща, тринадцяту пенсію виплачує як компенсаторний механізм», – пояснює Порошенко.

«Ще одна позиція – це кошти на субсидії. Вони вичерпали річний обсяг субсидій. Їм не подобалася ціна на газ 5-6 тисяч гривень при Порошенку? Вчора внаслідок дій влади Зеленського на аукціоні ціна на газ склала 22 тисячі гривень. Безумовно, ми маємо компенсувати через механізми субсидій найменш захищеним верствам населення цю позицію», – наголошує п’ятий Президент.

«Третій напрямок – це справжній, прозорий ковідний фонд, де громадяни України зможуть отримати ліки, вакцини, допомогу і захист від ковіду. Тому що дуже високу ціну Україна вже заплатила – 150 тисяч життів українців було віддано через некомпетентність і крадівництво зеленої влади», – констатує Петро Порошенко.

«Четвертий напрямок – це армія. Якщо у 2018-2019 роках рівень грошового забезпечення воїна на фронті складав на 60% більше, ніж середня заробітна платня по Україні, то на сьогоднішній день він на 27% менше. Ви можете скільки завгодно на парадах виступати і розпинатися, як ви любите армію і як ви її створювали», – іронізує Петро Порошенко.

«Але українська армія має отримати грошове забезпечення, бойові виплати, українську техніку, кораблі, ракети. І на сьогоднішній день – це є найбільш ефективне використання цих коштів. Це позиція, яку наша політична сила уже наступного тижня під час відкриття чергової сесії парламенту буде вимагати», – резюмує лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

Візит Володимира Зеленського у США, який став знаковою довгоочікуваною подією в Україні, є позитивом – вважає п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Про це він сказав в інтерв´ю харківському телеканалу Simon.

«Безумовно, знаковою подією цього тижня, а може і всього вересня був довгоочікуваний візит. Я можу наголосити, що сам доклав величезну кількість зусиль, щоб цей візит відбувся», – нагадав Порошенко.

«Позитивний сам факт візиту. Бо моя перша зустріч після обрання президентом з віце-президентом Байденом відбулася на унавгурації. Віце-президент США приїхав, і ми мали першу 5-ти годинну розмову. При цьому це чистий час, без перекладачів, які забирають половину часу. І ми вже тоді, під час першої зустрічі мали практичні результати дорожньої карти нашої співпраці зі США», – зазначив Петро Порошенко.

Він також відзначив українських дипломатів, представників посольства у Вашингтоні, яким довелося докладати значних зусиль через перенесення дати зустрічі Зеленського з Байденом.

«Коли дата візиту змінюється, графіки візиту змінюються, – повірте, це величезне навантаження на дипломатів, і вони, зчепивши зуби, витягли ці виклики», – констатує п’ятий Президент.

«Факт візиту є позитивним, результати візиту свідчать про те, що результатів немає. Відновлення Комісії стратегічного партнерства – це не історичний крок, як Зеленський намагається подавати. Я як міністр закордонних справ у 2009 році разом з тодішнім Держсеркретарем США Хілларі Клінтон провів Комісію стратегічного партнерства на рівні міністрів закордонних справ і держсекретарів, ми намітили конкретні заходи. І я тримаю кулаки, щоб діяльність цієї комісії, де ми стояли біля витоку, була продовжена», – говорить Порошенко.

«Нам не вдалося отримати ПДЧ і тверду позицію американців, це дуже погано. Нічого крім членства в НАТО не зможе Україні забезпечити надійну безпекову гарантію. Мої пропозиції були, що до тих пір, поки Україна не отримає ПДЧ щодо членства в НАТО, нам були потрібні стратегічні гарантії безпеки від США. На жаль, ми їх також не отримали», – констатує п’ятий Президент.

Він також зазначив, що міжвідомча Угода, яка була підписана між Міністерством оборони і Пентагоном – це просто продовження попередньої угоди, термін дії якої сплив цього року.

«Ми повинні були отримати санкції проти РФ у зв’язку із загостренням ситуації на фронті. Кожен тиждень Україна втрачає своїх героїв, кожен тиждень ми маємо важкопоранених, яких везуть с фронту. І на сьогодні питання санкцій навіть не було порушено, це помилка. Питання відсутності санкцій веде до ерозії, руйнації світової коаліції на підтримку України, яка була нами побудована в 2014 році. Ми нічого не отримали», – констатує лідер «Європейської Солідарності».

«Так сильно вони критикували Мінськ, критикували Нормандський формат, що за 2,5 роки не запропонували жодної альтернативи. Це питання також не порушувалося, прийнято відданість Нормандському формату, який був створений за моєї участі. Ми мали спеціального президентського представника з боку США під час моєї каденції. Курт Волкер на рівні посла забезпечував чітку координацію всіх рішень, які виробляються в рамках Нормандського формату з нашими американськими партнерами. Американці відмовилися призначати відповідного представника без пояснень», – зауважив Порошенко.

«Хочу наголосити – протитанкові комплекси «Джевелін» були отримані мною, і на сьогодні це не є нагальною потребою. Тому що Україна налагодила виробництво дуже достойних комплексів «Стугна», які мають дуже якісні, високі характеристики. Але Україна потребує систем протиповітряної оборони, систем радіоелектронної боротьби, захищеного зв’язку. І ми повернулися з порожніми руками. Бо 60 млн дол., які виділяються на безпеку України, і 460 на підтримку демократії і реформ – це факт, який відповідає сам за себе. Але прориву немає, цілі не досягнуті», – вважає Порошенко.

Для України було дуже важливо знову порушити питання миротворців з мандатом РБ ООН. «Миротворці з мандатом зайдуть на окуповану територію, вичавлять російські війська, виведуть важку зброю і артилерію, забезпечать дотримання необхідних прав і свобод громадян, створять безпекові передумови для початку політичного процесу. Врешті-решт дозволять вийти на кордон спочатку представникам ОБСЄ, і в перший день початку політичного врегулювання українцям вийти на кордон – це є безальтернативний і єдиний шлях деокупації Донбасу», – пояснює Порошенко.

«Дуже добре, що було порушено питання повернення наших полонених. На жаль, американці мають дуже обмежений вплив на звільнення, але ця тема дуже актуальна, тому ми використовували всі можливості. Починаючи від звернення до Папи Римського, я говорив з цього приводу з Кирилом, з Вселенським Патріархом, я говорив з цього приводу з Ердоганом, з прем’єром Ізраїлю. Не було того лідера, в якого б я не просив допомоги. І тому ми витягли 3,5 тисячі полонених. Цей процес з боку Зеленського, на жаль, зупинився, півтора року не маємо жодного прогресу», – констатує п’ятий Президент.

«Добре, що контакт відбувся. Я сподіваюся, що це відкриває хоча б мотивацію для української влади проводити реформи нашої команди, які були зупинені 2 роки тому. Це і реформи верховенства права, і реформи незалежності антикорупційних органів, створення незалежної судової системи. Бо саме наша реформа створила Вищий антикорупційний і Верховний суд, і вони працюють зараз без жодних нарікань і «зашкварів». А те, що не реформоване, сьогодні висить клеймом на діяльності президента Зеленського, коли судді Януковича кидають в тюрми українських ветеранів і політичних опонентів Зеленського. Це є потужна мотивація для Зеленського робити реформи», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Марина Порошенко разом з представницями Жіночого крила Харківського осередку партії відвідали Музей жіночої та гендерної історії

У рамках робочої поїздки на Харківщину лідерка команди Європейська Солідарність у Київраді Марина Порошенко разом з представницями Жіночого крила Харківського осередку партії відвідали Музей жіночої та гендерної історії, що є не просто єдиним гендерним музеєм в Україні, а й у всій Східній Європі.

Тут зібрані тисячі вражаючих жіночих історій, які змінювали й продовжують змінювати цей світ. “Історію творимо, пишемо, зберігаємо” – девіз музею, що визначає його основні напрямки діяльності та головні завдання, зокрема: просвітництво, виховання та інформування широких верств населення на засадах гендерної рівності, сприяння реалізації державної політики у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Музей жіночої та гендерної історії має 12 експозицій, що висвітлюють різні аспекти гендерної проблематики, а його колекція нараховує понад 3 тис. експонатів, зібраних із різних країн світу, це – документи, книжки та підручники, дитячі іграшки та малюнки, відеоматеріали, сувеніри, унікальні фотографії, речі побуту, одяг та предмети праці жінок різних часів тощо.

З моменту створення музей веде активну інформаційно-просвітницьку та культурну діяльність, організовує заходи на регіональному, національному та міжнародному рівнях, у яких депутати “Європейської Солідарності” неодноразово брали участь.

“Європейська Солідарність” продовжує бути тією політичною силою, яка послідовна у відстоювання європейських принципів, одним із яких є гендерна рівність. Вже цього року за ініціативи представниць Жіночого крила “Європейської Солідарності” в Харківській міській та районній радах було створено депутатську групу з гендерних питань “Рівні можливості”, головною метою діяльності якого є протидія гендерній нерівності та активізація ролі жінок у громадському житті Харківщини.

Джерело