СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 03.09.2021

Ісламська Республіка Афганістан 

Лідер сил опору у провінції Панджшер, що на північному сході Афганістану, А. Масуд вимагає 30 % місць у новому уряді Афганістану, участі в узгодженні всіх призначень у країні та дозволу залишити зброю і військову техніку. Таліби заявили, що не погоджуються з цими вимогами. Другий день поспіль тривають бої між рухом «Талібан» і місцевими силами опору.

Прес-секретар руху «Талібан» З. Мюджахід завив, що таліби підтримуватимуть стосунки з Росією, яка, на його думку, є впливовим партнером у регіоні.

Центральний банк Афганістану звернувся до США з проханням відкрити руху «Талібан» доступ до афганського держрезерву на суму $ 9,4 млрд, який зберігається в США і був заморожений на рахунках американських банків. Зі свого боку прес-секретар президента США Д. Псакі завила, що Вашингтон зараз не розглядає можливості пом’якшення санкцій щодо влади талібів. Держдепартамент США повернеться до питання надання допомоги  Афганістану після формування уряду країни і розуміння його політики.

Сирійська Арабська Республіка

На північному сході Сирії турецькі військовослужбовці ліквідували дев’ять бойовиків YPG, які обстрілювали південь зони проведення антитерористичної операції «Джерело світу». По об’єктах терористів було завдано точкового артилерійського удару.

Федеративна Республіка Бразилія

Федеральна поліція Бразилії затримала підозрюваного у підготовці терористичного акту в місті Марінга (штат Парана). Затриманий підтримував прямі контакти з іноземними послідовниками радикального ісламу й виявляв намір приєднатися до терористичних організацій.

Джерело

Автор