Бронекабріолет від Фаберже

Alex Noinets

– Ви бронекабріолети продаєте?
– Ні, тільки показую.
– Кросівоє.

Дивіться. Це бронекабріолет, виготовлений НВО “Практика”. Це репетиція параду на День Незалежності. Це він їде. По Києву. Це бачили люди, сотні, тисячі людей. Це зафіксовано в ЗМІ. Власне, з сайту профільного автомобільного ЗМІ я це фото і взяв.

А це заява заступниці міністра оборони України:

“Спецтранспорт для участі керівництва Збройних Сил України та держави в Параді 2021 не закуповувася, відповідний договір не укладався, процедура не проводилась.
Ідея створити такий спеціалізований транспортний засіб належала екс Головнокомандувачу ЗСУ.
Цю закупівлю не було погоджено профільним комітетом парламенту.
ПАТ “НВО “Практика” з власної ініціативи розробило і виготовило зразок спеціалізованого автомобіля.
Підприємство надавало його ЗСУ у тимчасове користування під час підготовки до Параду.
На Параді 2021 цей вид спецтранспорту не використовувався”.

Іншими словами, Міністерство визнає, що транспорт було виготовлено і надано під час підготовки до параду, але до самого параду допущено не було, тому що цей транспорт – просто така особиста власна ініціатива НВО Практика.

Власна ініціатива. ДАВАЙТЄ АТРЄЖЕМ КОЗАКУ КРИШУ. Навіщо? БУДЄТ КРУТО!

Ви шо, жартуєте? Це дорога машина, виготовлена з імпортної броні, яку у нас не виготовляють. Вона коштує гору грошей. Там бронескло. Якщо її робити без даху, воно непотрібне, тому що воно ні на що не спирається і вже ні від чого не захищає. Тобто це тотально непотрібна річ, і НВО Практика краще, ніж будь-хто, розуміє, що це тотально непотрібна річ.

Але вони її зробили. І не одну, а три.
Чому?
Тому що люблять робити дорогоцінні непотрібні речі? Ну якби вони таке любили, то вони б робили не бронемашини, а писанки з інкрустацією дорогоцінними металами, як Фаберже. До речі, дешевше було б, ніж бронемашини, підвіски Фаберже зараз десь 10-30 тисяч доларів коштують, а не 6 мільйонів гривень.

Але вони роблять утилітарні речі. Бронемашини вони роблять. Непогані, до речі. І продають їх нашому Міністерству Оборони. За дуже великі гроші. І ці дуже великі гроші останніми роками стали набагато більшими. Настільки великими, що я вже писав, що там прямо нездорова націнка виросла, яка має всі ознаки корупційної.

І от тут ми бачимо, як по версії МО, на Парад Незалежності НВО Практика намагається без тендеру і закупівлі подарувати Міністерству Оборони три абсолютно непотрібні автомобілі для представницьких цілей. А Міністерство, злякавшися скандалу, який почався через те, що всі притомні люди одностайно спитали “що це за урод без даху, зате з лєбьодкою?”, відмовилося від подарунку і заявило, що мала місце просто власна ініціатива НВО Практика. На репетицію чомусь просто пустили. З поваги до НВО Практика, мабуть. Мене менше поважають, тому мій мотоцикл не був представлений на репетиції параду, незважаючи на його аналогічну бойову користь.

Тобто очевидно, що це брехня, і насправді пану Висоцькому було обіцяно, що цього бронеконя у нього куплять під парад. І ще під час репетиції параду планувалося, що так і буде. Але не сталося. Висоцького кинули на його 18 мільйонів гривень за три непотрібні нікому в світі машини.

Тепер або пан Висоцький вийде з позовами, скандалами і взагалі публічною позицією “мені обіцяли, мене кинули”, або він обтече і подарує Міністерству 18 мільйонів гривень збитків, які він вже поніс. Якщо станеться друге, то або ми маємо справу з чемпіоном чемпіонату лоховства, у що я не вірю, тому що я знайомий з паном Висоцьким і він не лох. Або Міністерство розрахується з паном Висоцьким якимось іншим чином і компенсує йому понесену шкоду якимись іншими закупівлями. Іншими словами, бюджет віддасть пану Висоцькому гроші за три непотрібні нікому кабріолети, але не отримає навіть їх.

 

Фото © Facebook НВО «Практика»

 

Військовий кур’єр України: Міноборони відхрещується від парадного бронекабріолету – Ганна Маляр

Україна – багата країна! Вона повниться підприємцями, готовими на безоплатній основі розробляти й виготовляти іграшки вартістю в мільйони гривень, щоб поганяти їх раз чи два на плацу, навіть не на урочистостях, а на репетиції. Хто може повірити, що техніку, “засвічену” в офіційному процесі підготовки, Міноборони не збиралася використовувати, а український виробник авто розробляв і надавав у користування модель, не маючи надійних підстав очікувати на закупівлю? Це риторичні питання. Особливо після попереднього скандалу зі спробою придбати для параду іноземні авто по 24 млн. грн за одиницю.