Нас лякати – марнувати час

Гліб Бабіч

Інцидент з нападом на п’ятого Президента України Петра Порошенка потребує окремого розбору і аналізу. Хоча б тому, що всі «ниточки» ведуть безпосередньо до діючої влади. І розглядати це варто як перехід до активних протиправних дій проти опонентів. Тому що межа відчуття безкарності вже пройдена. І далі можна очікувати будь-якої форми «активного впливу». Приклад результатів поєднання безкарності й абсолютної влади (що ми вже маємо) ми бачимо кожен день в росії та Білорусі. Тому текст не є коротким. Але, якщо ви хотіли подробиць, ось вам подробиці.

Все сталося в момент, коли наша колона, повернувши на Інститутську, вшанувала пам’ять героїв Небесної Сотні таі піднялася до каплички Меморіалу. Колона зупинилася, і, з ініціативи сім’ї загиблого Ярослава Журавля, група ветеранів та учасників Маршу разом із сім’єю Порошенків пройшли до Меморіалу, щоб вшанувати пам’ять загиблих на Майдані. У цей момент, скориставшись присутністю великої кількості людей біля Меморіалу, і з’явився молодик з зеленкою. Мабуть, він був одним з тих, хто супроводжував нашу колону і чекав зручного моменту.

Потрібно сказати, що інформацію про підготовку провокацій ми (як і правоохоронці) отримали заздалегідь і посилили власні заходи безпеки.

Порядку десятка з «бойової групи провокаторів» ми вчасно вирахували і зробили їх дії неможливими. Двох з них знешкодили просто біля меморіалу за пару хвилин до інциденту. Третьому вдалося змішатися з натовпом і виконати задумане.

Відразу звернуся до особистих хейтерів Петра Порошенка, які зловтішаються з цього приводу (а деякі намагаються зліпити з молодика «народного героя»).

Ні. Не герой. Не представник будь-якої організації. Не ідейний «терорист-одинак».

Ілля Пустовгар – просто молода людина, що обертається в кримінальному середовищі та має проблеми з наркотиками. Саме таких використовують в якості «торпеди» ще з 90-х. Саме так і сталося. Цьому хлопчикові взагалі по барабану всяка політика. Включаючи Порошенка. Судячи з усього, він навіть слабо розуміє, що за люди були на Марші, і що то був за Марш, і що за місце, в локації якого він «працював». Просто його найняли за велику (для нього) суму. Просто молодий маргінал виконав замовлення. Не думаючи про наслідки. Тому що наймають зазвичай тих, кому думати особливо немає чим.

Йому, а точніше його замовникам, було все одно, що це святе для багатьох місце. Їм було начхати на момент, коли люди поминають загиблих. Крім п’ятого Президента зеленкою облили ветеранів (у тій самій «бойовій формі», яку вони зберігають з війни), сім’ю загиблого (включаючи двох дітей) і сам меморіал. Тобто наплювали на все і всіх.

І якщо ви схвалюєте це, вважаєте «акцією» і говорите «Так і треба. Молодець», то у вас сталося щось непоправне зі шкалою цінностей. І з розумінням свій/чужий. І замість людських законів ви приймаєте «поняття» кримінальної «торпеди». І ось це найстрашніше.

Як і те, що ви не розумієте того, що режим «вседозволеності» влади буде працювати і проти вас.

І зауважте, безліч людей, навіть тих, кого можна назвати «симпатиками» Порошенко, засудили подію. Включаючи багато ЗМІ. І тільки російські смітники захлинулися захопленням. Ну, і наші, які харчуються з того ж смітника, безладно підспівали партнерам.

Всі моменти, які передували ситуації і які з’ясовуються зараз, говорять про те, що це саме чинна влада перестала гидувати будь-якими методами.

СБУ попередило про підготовку провокацій всі відповідні правоохоронні організації. З фактами і фотографіями. Але ніхто не реагував, тому обчислювати і «знешкоджувати» нам їх довелося самим.

Більш за те, нам довго не могли позначити жодного з декількох запропонованих маршрутів на Співоче Поле. Але коли вже в процесі Маршу визначили Інститутську, поліція була попереджена про можливі локації провокацій. Наприклад, міст над Алеєю, на якому штатно чергував наряд. Але перед нашим проходом поліцію з нього раптом прибрали. І саме звідти працював (безуспішно) перший «метальник», який вже «чомусь» знав щойно призначений маршрут (спочатку рух мав здійснюватися по Грушевського).

Крім того, після повідомлення СБУ про підготовку провокацій Управління державної охорони не підсилило охорону, а несподівано відкликало трьох із п’яти співробітників, які були додані п’ятому Президенту в цей день, як особі, що охороняється державою. Якраз перед інцидентом. Дивний збіг обставин, чи не так?

Більш за те. Ви всі знаєте, скільки поліції було задіяно для охорони порядку під час проведення Маршу. Коли вже потім, після всього, ми продовжили рух по Інститутській, всі перехрестя в районі Банкової і Верховної Ради були заблоковані сотнями працівників поліції, спецпідрозділами і військовослужбовцями Національної гвардії, які «охороняли» владу від нас. Але на відрізку «Майдан – Банкова» поліції… не було зовсім (крім поліції діалогу, яка не має «охоронних» функцій). Тобто поліцію прибрали саме з відрізка запланованого інциденту.

І коли виникла необхідність передати затриманого нами «метальника» поліції, за нарядом довелося йти аж до Банкової. І на час реакції поліції пішло 10 хвилин. Можливо, організатори всього цього чекали, що хтось за цей час влаштує над найманцем самосуд? Вони помилилися. Ми завжди діємо в рамках закону.

А після затриманого не відвезли в розташований поруч Печерський районний відділок поліції на одній з десятків машин поліції, що були поруч, а чомусь повели за спини потрійного заслону правоохоронців на Банкову.

Коли ви питаєте «чому і як допустили?», ви маєте рацію. Але відповідь лежить на поверхні. Професіонали УДО за наказом зверху залишилися удвох. А навіть два професіонали не можуть забезпечити охорону всередині натовпу. Поліції не було зовсім, хоча вона мала бути присутньою. Залишалися «Брати по Зброї». Це учасники бойових дій з досвідом війни, а не охоронних функцій. Так, ми можемо забезпечити порядок і охорону. Але жорстко блокувати людей, які перебували на Меморіалі, щоб вшанувати пам’ять загиблих, було б з нашого боку ницістю. І нас не зрозумів би ніхто, і в першу чергу Петро Порошенко, який відноситься до подібних місць і ситуацій з особливою повагою.

На це і був розрахунок. Дочекатися і зробити «акцію» саме там, де вона начебто неможлива за всіма людськими поняттями про допустиме.

Далі все розвивалося ще цікавіше. Молодика відвезли таки в Печерський райвідділок. І тут почалося найцікавіше. Виявилося, що стаття, яку йому інкримінують, – це 296 ККУ, тобто «хуліганство», за якою можна просто заплатити штраф.

Нагадаю, що Петро Порошенко має довічний статус Президента, є особою, що охороняється державою, народним депутатом України та головою партії, тобто, мовою закону, державним і громадським діячем. І в цьому випадку автоматично порушується стаття 346 ККУ (Погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча) з відповідальністю вже від 4 до 7 років ув’язнення.

Нагадаю аналогічні випадки. Така справа була порушена проти Олександра Погребиського. Там теж була зеленка щодо депутата ОПЗЖ. Тільки Олександр, за всіма відеоматеріалами і свідченнями, не робив цього. А просто проходив повз. Це не завадило закрити його в ізолятор на дві доби і повісити на нього 336 статтю ККУ, слідство по якій триває досі й тюремний термін цілком реальний.

За тією ж 346 статтею відкрито справу проти Софії Федини та Марусі Звіробій. Просто за відео. А потерпілим у цій справі проходить Володимир Зеленський, якого не на жарт налякали дві дівчини в Ютьюбі.

А після точно така ж справа, теж за Ютьюб, і з тим же «хронічно потерпілим» була відкрита проти Сергія Пояркова.

І у всіх випадках реакція правоохоронців і судової системи була блискавичною. І порушувалася справа автоматично – від імені держави.

У випадку з нападом на Петра Порошенка довелося писати кілька заяв від тих, хто був поруч. Не було б заяв, підозрюю, що нападник був би просто відпущений. А так – «невинна хуліганка». Навіть не дивлячись на те, що державний діяч Петро Порошенко отримав опік обох очей 2 ступеня.

Далі ще цікавіше. Я поїхав з-під Печерського РВВС останнім – вже о 01:30 25 серпня. Ми чекали, коли відпустять Пустовгара (а в тому, що його відпустять, не було сумнівів). Але не для розправи і помсти. Для того, щоб поставити кілька запитань. У присутності камери телебачення, яка там була. Але його так і не випустили.

Однак, вже через 4,5 години фігурант опинився… в реанімації рідного Козельця з діагнозом «алкогольна інтоксикація». Якщо він був відпущений моментально після мого від’їзду, на те, щоб напитися до отруєння, йому залишалися ті самі 4,5 години. Мінус 1,5 години на дорогу, якщо відразу везти його на машині від дверей райвідділку. Плюс інтоксикація, за фізіологічними і хімічними процесами, настає куди пізніше, а перша стадія після прийому навіть критичної дози – глибокий сон. І, якщо що, в момент затримання він був абсолютно тверезий.

Так що виходить? Його накачували алкоголем прямо в поліції? По дорозі? Або вже вдома він за 3 години поставив рекорд по введенню себе в інтоксикацію?

Скоріше за все, ні. Швидше за все, це частина побудови алібі, призначеного йому кураторами від влади. Вони гарантували йому безпеку. Вони зацікавлені в цьому, щоб продовжити подібні дії і мати згоду наступних «найманців». Вони будуть зводити це все до хуліганських дій в неосудному стані?

Пустовгар, до речі, відпущений без всяких зобов’язань. І навіть без статусу підозрюваного. Просто з повісткою на 27.08. А ввечері 25.08 (після «важкої інтоксикації») він був знову доставлений до Києва. За нашою інформацією, для інструктажу по лінії поведінки на суді.

У нас мало сумнівів в тому, що це буде зводитися до «хуліганства». Якщо він отримає 346 статтю, ознаки якої незаперечні, у них виникне проблема з вербуванням наступних «торпед». Ризикнути сісти в тюрму від 4 до 7 навряд чи хто погодитися. Тому майже демонстративне «кришування».

До слова, «крові» найманця Пустовгара не хоче ніхто. Як і реального терміну від 4 до 7. Ані ми, ані Петро Порошенко. Цей не сильно розумний хлопчина з кримінального середовища – жертва. Підставити людину з відсутністю розуміння причинно-наслідкових зв’язків легко. Він – лялька на руці. Нас цікавить замовник. З усіма доказами. І ми вже йдемо по цих «слідах».

Тому, за нашою інформацією, гарячково розробляється і план Б. Поставлено завдання знайти можливого «замовника», який візьме на себе справу.

Як кращий об’єкт хочуть знайти учасника війни. Одинака. Тому що жодна організація не погодиться взяти на себе такий дурний і брудний «зашквар». І цей одинак-ветеран «з почуття особистої неприязні» начебто вирішив «помститися». Не сам. А найняв «кримінальну торпеду» за гроші. Абсурд? Їм так не здається.

Власне, мені залишилося тільки підвести підсумок. Банкова повірила в свою безкарність і здатність маніпулювати не тільки законом, а й реальністю і здоровим глуздом. Влада готова почати застосовувати відкрито кримінальні методи замість політичних. І це тільки перший крок до повного беззаконня по всіх фронтах.

Розуміючи це, ми зробимо все, щоб вивести їх на чисту воду. Ми будемо діяти в рамках закону. І збираємося доказово і чітко позначити замовників і вертикаль виконавців.

Якщо подібні речі можна безкарно і відкрито робити проти фігури масштабу Порошенка, задумайтеся, що завтра запросто можна зробити по відношенню до кожного з нас?

А Петро Олексійович, як і ми, цим не наляканий і не вражений. Можете подивитися наш концерт і його виступ майже через годину після провокації. Нас лякати – марнувати час. А ось наслідки для замовників будуть обов’язково.


Олексій Петров

Немного хронологии…

24 августа ты совершаешь нападение на Петра Порошенко. Тебя задерживают копы и тащат в сторону Офиса Президента Украины.

Вечером того же дня ты якобы сидишь в Печерском райотделе.

На следующий день, а именно ночью 25 августа, не вручив подозрения о нападении на государственного деятеля, тебя якобы отпускают.

Так как уже утром того же 25 августа ты якобы оказываешься в реанимации Козелецкой больницы, то есть города, где ты живешь? У тебя, по словам врачей, якобы алкогольная интоксикация.

Но уже в обед того же дня тебя якобы отпускают и ты якобы уходишь куда-то…

Почему якобы? Да потому что после задержания нападавшего больше никто не видел…

Хорошо, когда у тебя крыша на Банковой, да? Заказали, показательно задержали. Потом, видать, наградили. А после напоили и отпустили…

 

Автор