Компартію вже заборонено, а справа її живе

Віктор Трегубов

Так сталося, що 257 народних депутатів у першому читанні підтримали паплюження національного символу: герба України. Вони проголосували за введення «Великого Герба». Це дуже кепська ідея, яку влада просуває із впертістю, гідною кращого застосування.

Так, наявність Великого Герба зафіксована у Конституції. Це сталося тому, що через питання герба комуністи блокували прийняття усього документу, і погодилися припинити лише тоді, коли їм пообіцяли, що їхні забаганки врахують при розробці «великої» версії.

Компартію вже заборонено, а справа її живе.

Деякі громадяни щиро вважають, що великий герб нам справді потрібен. Причина — нерозуміння геральдики. Великі Герби мають здебільшого або ті країни, що історично є складними монархіями, або ті, що свого часу дуже хотіли під такі «закосити». У складних монархіях монарх має відразу низку титулів, бо є сюзереном низки «коронних земель» — і герби усіх цих земель відображені на Великому Гербі.

Якщо хтось забув, у нас республіка. Деякі країни, що мали Великі Герби історично, відмовилися від них, коли перейшли до демократичного ладу. Інші зберегли як данину історичній тяглості. Але вводити великий герб там, де його не було — це геральдичний пшонка-стайл, гідний хіба що екваторіальних диктатур. Це все одно, що напялити на президента горностаєву мантію, надіти на нього корону та приставити почет з бунчужних. Це не звеличує, це принижує і викликає не повагу, а сміх та співчуття. Як ліпнина на сходовому майданчику багатоквартирного будинку чи як золоті диски на маршрутці.

Понад те. Україні пощастило, бо має дуже класний герб. Герб з тисячолітньою історією, який водночас відповідає всім вимогам сучасного логотипу. Його можна намалювати від руки і водночас його неможливо переплутати з іншим. Він простий, лаконічний та характерний. Він скріплений кров’ю людей, які помирали та вбивали під ним.
І на цю красу купка персонажів, чиї естетичні смаки обмежуються заставкою 95-го кварталу та білбордами «Тобі личить моє кохання», хоче навісити прикрас, рюшечок, фінтіфлюшечок та лева з двома лівими лапами.

Але.

257 голосів — не 300, а для прийняття цього закону у другому читанні потрібно саме стільки. Єдиний варіант — колаборація із ОПЗЖ. Цікаво, чи підуть на це заради своєї ідеї-фікс нинішні керманичі?

Наш герб — Тризуб. Щоб пишатись своєю державою, бути достойними громадянами, нам не потрібен геральдичний кошмар, який просуває президент.

Встановлюйте рамку у ФБ, щоб також підтримати тризуб.

Бо символи важливі. А національні символи — це те, що варте захисту.

 

Ілюстрація © Демократична сокира

Автор