Антикорупційні досягнення Порошенка руйнуються Зеленським

Напередодні візиту Зеленського у Вашингтон українська влада, насамперед, в особі Зеленського повинна встановити для себе дорожню карту антикорупційної політики – те, що чекають від нас союзники зі США та ЄС.

Байден після саміту НАТО у Брюсселі чітко заявив про Україну:

“Вони досі мають розібратися із корупцією… Україна досі має збудувати демократичну, вільну від олігархів владу”.

На це Зеленський знову нахамив у звичному для нього стилі (в інтерв’ю журналістам з Washington Post, Liberation, Funke Media, “НВ” і “Новая газета”):

«Звинувачувати Україну в корупції легко. Але будемо чесними: жодна країна не є повністю вільною від корупції, корумпованих чиновників чи олігархів. Але за останні кілька років Україна створила антикорупційну інфраструктуру, яка не має аналогів у Європі чи, можливо, навіть у всьому світі”.

Тим не менше, є факти, які свідчать, що заслуги періоду Порошенка у створенні антикорупційної інфраструктури при Зеленському дуже потьмарені.

  • Так, при Порошенку з 19 лютого 2016 року набрав чинності закон «Про публічні закупівлі», яким було повністю переведено закупівлі товарів вище 200 тис грн. на змагальну основу, при тому закупівлі здійснювалися через систему «ПроЗорро».
  • А при Зеленському окремими законами виведено з системи «ПроЗорро» цілі сфери закупівель за бюджетні кошти. У 2020-2021 роках було прийнято закони, які вивели з-під дії системи «Прозорро» закупівлі на більше 150 млрд.грн.
  • Зокрема, за корупціогенним Законом «Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та інших законів України щодо вдосконалення системи функціонування та оскарження публічних закупівель» від 3 червня 2021 року № 1530-IX, серед іншого, скасовано тендерні процедури через систему «Прозорро» для робіт з будівництва (у тому числі супровідні цим роботам послуги) Великої кільцевої автомобільної дороги навколо м. Києва (Київська область), як мінімум, на суму 3 млрд. дол. США (орієнтовно 85 млрд.грн.), а також будівництво аеропортів і залізниці на 5 млрд.грн. «до Дня Незалежності».

Для США є ще один маркер. РНБО майже повністю повторило санкційний список США щодо українських корупціонерів, але у цьому списку немає досі Коломойського, проти Коломойського немає жодного кримінального провадження в Україні.

Тож у Зеленського немає аргументів, що він начебто «бореться з корупцією».

Джерело

Автор