Світ 30 червня. Результати дня

Iliya Kousa

Завершення місії ООН у Кот Д’Івуарі, протистояння між президентом та генпрокурором у Венесуелі, продаж США зброї на Тайвань, історичне рішення парламенту ФРН, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– ООН завершила свою миротворчу місію у Кот Д’Івуарі. Вона тривала 13 років. Вперше миротворців розгорнули в Кот Д’Івуарі у 2002 році, коли в країні спалахнула громадянська війна між політичними угрупованнями, які представляли північ та південь країни. У конфлікт тоді втрутилися Франція, Ліберія, Буркіна-Фасо та Нігерія. Криваве протистояння завершилося перемир’ям, яке уклали у 2007 році за посередництва ООН. Тоді ж миротворці почали виконувати функцію моніторингу за перемир’ям. У 2011 році конфлікт знову загострився після того, як президент Лоран Гбагбо відмовився визнавати свою поразку на президентських виборах та мирно передати владу. В результаті сутичок між його прихильниками та противниками загинули близько 3 тисячі людей. Гбагбо був повалений та відправлений за грати, а президентом став Алассан Уаттара. У 2016 році ООН ухвалила рішення вивести своїх миротворців через завершення конфлікту.

Америка:

– У Нью-Йорку в США невідомий відкрив стрілянину по людях всередині «Ліванської лікарні» у районі Бронкс. Кілька людей були поранені. Нападник був одягнений у форму лікаря. Його застрелила поліція.

– Генпрокурор Венесуели Луїза Ортега висунула підозру в скоєнні злочинів проти цивільного населення колишньому командувачу Національної гвардії, соратнику президента, генералу Антоніо Бенавідесу. Такий крок Ортега здійснила у відповідь на початок розслідування проти неї з боку підконтрольного президенту Мадуро Верховного суду. Генерала звинувачують у загибелі 23 демонстрантів під час сутичок між ними та поліцією в Каракасі. Протистояння між генпрокурором та Ніколасом Мадуро свідчить про розкол в партії президента. У Венесуелі вже два місяці тривають масштабні антиурядові протести на тлі гострої економічної кризи. Опозиція звинувачує президента в кризі та намірах узурпувати владу. У відповідь, Мадуро всю провину за кризу покладає саме на опозицію та звинувачує їх у зв’язках з наркоторговцями.

– Бразильська влада видала ордери на арешт 93 поліцейських у Ріо-де-Жанейро, яких підозрюють у зв’язках з різними бандами. Ще 70 ордерів на арешт були видані на членів банд та наркокартелів у регіоні.

Азія:

– Китай різко розкритикував продаж Сполученими Штатами озброєння Тайваню. Офіційний Пекін закликав Вашингтон дотримуватися політики «єдиного Китаю» та не «підігрівати сепаратистські настрої на острові». Раніше, США погодилися продати Тайваню озброєння на суму в 1,4 млрд. доларів. Китай не визнає незалежності Тайваню та вважає острів своєю провінцією. США офіційно не визнають Тайвань, втім мають із ним обмежений договір про співпрацю.

Європа:

– Слабку та незахищену від пожеж обліцовку багатоповерхівки «Grenfell Tоwer» у Лондоні обрали для того, щоб зекономити. Про це повідомили британські ЗМІ. Саме дешева обліцовка з алюмінію стала причиною швидкого розповсюдження займання внаслідок пожежі, яка сталася 14 червня. Тоді в результаті пожежі у 24-поверховому будинку загинули 80 осіб.

– Парламент Німеччини схвалив легалізацію одностатевих шлюбів. «За» проголосували 393 депутати, «проти» – 226. Це історичне рішення, адже раніше в Німеччині визнавали лише громадянські одностатеві шлюби. Канцлер ФРН Ангела Меркель ще у 2013 році виступала проти легалізації одностатевих шлюбів, так само як і її партія. Втім, 26 червня вона раптово закликала депутатів партії голосувати «так, як вам каже ваша совість». Іншими словами, вона дозволила підтримати цей закон. За деякими даними, це пов’язано із парламентськими виборами восени, на яких її партія намагається здобути якомога більше прихильників.

– В Україні у Херсонській області поблизу Армянська затримані двоє російських прикордонників. За даними місцевих прикордонників, затримані служать у прикордонслужбі ФСБ РФ в окупованому Криму.

– Президент РФ Володимир Путін продовжив до 2018 року так звані «контрсанкції проти Європи». Вони забороняють імпорт з ЄС деяких видів продовольства. Санкції діють з серпня 2014 року та були запроваджені Москвою у відповідь на санкції ЄС проти РФ за анексію Криму.

– Конституційний суд Австрії визнав законним рішення про відчуження на користь держави будинку, я якому народився Адольф Гітлер, у містечку Браунау-ам-Інн. Позов проти держави з вимогою визнання рішення незаконним подала у 2016 році колишня власниця будинку Герлінде Поммер-Англохер. Держава ухвалила рішення забрати будинок, щоб він не став місцем «поклоніння Гітлеру». Зараз в будинку та навколо нього немає нічого, що нагадувало б про Гітлера. Уряд планує або знести його, або перебудувати під Центр для людей з обмеженими можливостями та знищити всі асоціації з постаттю Гітлера. Водночас, віце-канцлер Австрії Рейнхард Міттерленер запропонував зробити з будинку музей історії.

– Французька прокуратура розпочала офіційне розслідування проти лідера право-популістської партії «Національний фронт» Марін ле Пен за підозрою у зловживанні довірою. Звинувачення пов’язані з оплатою нею фіктивних робочих місць своїх помічників в Європарламенті. За даними слідства, ле Пен та її помічники незаконно витратили мільйони євро бюджетних коштів. Розслідування проти «Національного фронту» вже не перше. У лютому цього року поліція затримала соратника ле Пен – Фредеріка Шатійона, якого звинуватили у незаконному фінансуванні партії. А у квітні прокуратура висунула підозру в фінансових махінаціях найближчій помічниці ле Пен – Катрін Грізе. Сама партія всі звинувачення спростовує та називає їх «політичним замовленням».

– Генеральна прокуратура України повідомила нові підозри екс-президенту країни Віктору Януковичу та високопоставленим чиновникам його доби у скоєнні низки злочинів під час Євромайдану взимку 2013-2014 років. Зокрема, їх підозрюють у незаконному перешкоджанні мітингів та зборів людей, перевищенні службових повноважень, зловживанні владою, умисному вбивстві, у скоєнні тяжких тілесних ушкоджень, в організації терактів. Підозри, зокрема, направлені екс-президенту Віктору Януковичу, колишньому главі СБУ Олександру Якименку, його першому заступникові Володимиру Тоцькому, колишньому начальнику київської міліції з питань громадського порядку Петру Федчуку, колишньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку та його заступнику Віктору Ратушняку.

Близький Схід:

– Іракська армія звільнила понад 80% Старого міста у західному Мосулі. Понад 600 терористів «Ісламської держави» загинули у боях. Більшість бойовиків відтіснені до узбережжя річки Тигр та до східних районів Старого Мосула. Під їхнім контролем лишаються лише райони Аль-Мідан, Каркджала та Рас Аль-Хур. Урядові війська у складі 16-ї Дивізії, Сил антитерористичних операцій та загонів Федеральної поліції звільнили від «ІД» лікарню «Аш-Шафаа», руїни Великої мечеті «Ан-Нурі», Собор св. Георгія та Старий ринок. Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді заявив, що терористи зазнали поразки у битві за Мосул. Бої у місті тривають з листопада 2016 року. Мосул з 2014 року є «столицею» терористів «Ісламської держави». Саме тут у червні 2014 року лідер терористів «Ісламської держави» Абу Бакр Аль-Багдаді проголосив свій «халіфат».

– Іран підтвердив інформацію про загибель верховного лідера терористів «Ісламської держави» Абу Бакра Аль-Багдаді. Про це повідомив Алі Ширазі – представник верховного керівника країни, аятоли Алі Хаменеї. Він посилається на дані елітних підрозділів «Аль-Кудс» Корпусу вартових ісламської революції в Ірані. Також ці дані підтвердило й державне ТБ країни. За їхніми даними, Абу Бакр Аль-Багдаді був убитий внаслідок авіаудару російських ВПС 28 травня 2017 року південніше міста Ракка на північному сході Сирії. Таким чином, відтепер смерть Аль-Багдаді підтверджена Сирією, Росією та Іраном. Пентагон США, Йорданія та Ірак не коментують цю інформацію. Абу Бакр Аль-Багдаді є верховним лідером терористичної організації «Ісламська держава». Він очолив угруповання у 2010 році. Його справжнє ім’я – Ібрагім Ауад Алі Аль-Бадрі. Він виходець з іракського міста Самарра та член сунітського племені Аль-Бадрі у провінції Найнава.

– Арабсько-курдські збройні формування «Сирійські демократичні сили» завершили оточення міста Ракка на північному сході Сирії. Це фактична «столиця» терористів «Ісламської держави» в країні. Загони СДС перекрили всі шляхи відступу бойовиків у південному напрямку. Битва за Ракку триває вже місяць. За цей час СДС звільнили понад 200 км території у самому місті. Штурмують Ракку з трьох боків одночасно. Її захоплення є кінцевою ціллю наступальної операції коаліції СДС на півночі Сирії, яка називається «Гнів Євфрату». Її розпочали у листопаді 2016 року. Курдам допомагають з повітря сили Міжнародної коаліції на чолі зі США.


На фото: група миротворців ООН на вулицях Абіджана в Кот Д’Івуарі після конфлікту 2011 року

Автор