Реальність для білорусів і мрія Зеленського (фото, відео)

Тарас Чорновіл

Пригадую, як обурювався десь в середині нульових фразою Лукашенки про Гітлера. Він реально вихваляв лідера нацистської Німеччини за те, як той “навів порядок і заглушив деструктивні рухи”. Це було дуже цинічно хоч би й з причини того, що згідно радянської офіціозної пропаганди в Білорусі в ту війну загинув кожен четвертий. І абсолютна більшість з них – мирне населення.

Як це відбувалося, відомо. Партизанські підрозділи під командуванням московських енкаведистів умисно проводили атаки на німців (часто позбавлені навіть тактичного сенсу) поблизу населених пунктів, добре знаючи, що будуть дикі акти відплати. Але менше з тим, розстрілювали й заживо спалювали таки гітлерівці, а Білорусь найбільше постраждала від їхніх каральних операцій. І абсолютно совковий прєзідєнт Білорусі, який сам послуговувався цими ж совковими штампами, вихваляє Гітлера…

Зрештою, для цього були й інші передумови. Десь у той час на Росії в оточенні Путлєра теж почали нахваляти Адольфа. Гучним був текст одного придворного політтехнолога. Він тоді просторікував, що Гітлєр, узагалі-то, був хорошим хлопцем і майже все правильно робив, могли на пару зі Сталіним вибудувати новий порядок у цілому світі. Але він зробив фатальну помилку, напавши на СРСР. Саме так і прозвучало. Те, що якась тля, прізвища якої вже й не згадаю, хвалила Гітлера – це не основне. Головне, що на фоні розкручуваного саме в ті часи побєдобєсія кремлівського технолога ніхто не покарав і навіть не посунув від кормушки. Він ще пару років залишався особливо наближеним. То Лука міг просто помавпувати або сказати вголос те, про що вони без свідків базікали з Пуйлом.

Але я про все це пишу не для того, щоб нагадати історію ностальгічних мрій обох диктаторів. Просто мрії мають здатність збуватися. Навіть, якщо це людиноненависницькі мрії абсолютних виродків. У Білорусі Лукашенко почав споруджувати реальні концтабори. І оглядачі вже відзначили, що за основу взяті проєкти не ГУЛАГівських (спрямованих найперше на трудову експлуатацію), а нацистських концтаборів, покликаних ізолювати значні маси непокірних. Звісно, не таборів смерті з газовими камерами й крематоріями (поки що), а концтаборів першого періоду, зокрема, сумнозвісного Дахау, куди на початках відправляли нелояльних німців.

Саме такий концтабір західні розвідки засікли й сфотографували з космосу, а потім і на поверхні зафіксували журналісти біля Новоколосова. Раніше там була радянська ракетна ядерна база. Довгі десятиліття територія не використовувалася, але раптом там закипіла робота. Периметр території в 200 га розчистили від заростів і почали наново огороджувати, бараки відновили й до них завозять якусь начинку явно не схожу на виробничу техніку, скорше, прості варіанти армійських ліжок та інший реманент для утримування значних груп людей.

 

Західні журналісти переконані, що це остання стадія підготовки великого концтабору для великої кількості осіб, які ПОТЕНЦІЙНО можуть становити загрозу остаточно збожеволілому диктатору. Для тих, які реально скоїли дії, що виписані в диктаторському білоруському кримінальному кодексі, у Луки інший шлях – суд і тюрма чи зона, а цих закладів у Білорусі більш ніж достатньо, щоб посадити всіх реальних противників режиму. А тут, скорше, йдеться про ізоляцію потенційно нелояльних, яких навіть у тій системі нема за що судити, але параноїдальна влада й у них починає бачити загрозу. Не виключаю, що люди там опинятимуться без суду й слідства та без конкретних термінів ув’язнення. Доки не зламаються остаточно, не стануть активними прислужниками режиму, стукачами, переслідувачами інших неугодних…

Отака історія зараз у 21 столітті розгортається в сусідній Білорусі посеред Європи. А чи думають оті наші 73% про аналогію для себе? Адже Зеленський уже з неприхованою заздрістю дивиться на дії авторитарного “батьки”. То для вас, нешановні, маленьке роз’яснення. Ці концентраційні табори раптом можуть стати реаліями й нашого життя.

Але вони будуть не для нас. Нас пробуватимуть засудити, посадити у відповідності до фальсифікованих норм кримінально кодексу. А ми будемо чинити опір. І когось режим таки заґратує, а на комусь і зуби зламає. А оця реальність для білорусів і мрія Зеленського – це ж для вас. Так-так. Саме для вас. Для тих, хто обирав це зелене сміття, а зараз раптом почав десь трішечки розчаровуватися (але не прозрівати) й тихенько бурчати. Ви думали,що покарання за відмову молитися на Зеленського обмежиться лише тим, що його папа Саша вас біомасою обізвав? Та ні. Готуйтеся сповна випити всю ту бурду, яку заварили. Бо цей табір в Білорусі створюють для тих, хто досі повторюють: “У нас не Майдан, у нас не те, що було в Україні” й ліхтариками в небо. А в нас, коли Зеленський при вашій пасивній підтримці зможе спорудити свій концтабір, нари в ньому розподілятимуть якраз для тих, хто “Главноє, штоби нє Парашєнка, хотя я нємнога і разочарован”.