Ритуальні танці з нагородним бубном

Віталій Гайдукевич

Ритуальні танці з бубном. Нагородним бубном.
Багато літер, але…

Банкова просуває новий закон про нагороди. Угу, вчасно – замість того, щоб вже готувати нагородні папери на 24.08, вони лише проект закону викотили. Але то таке – суть також на глобус натягується проблемно. Тут просто класика: мах на сонце – бух на землю.

Здавалось би позитив – нарешті прибирають «звання Герой України» з орденом «Золота Зірка», але… його заміняють просто орденом «Золотий Тризуб». І це найвища нагорода країни. На більше фантазії не вистачило? Ну зібрали б бодай коло спеціалістів, почули б їх думки, а не лише вічно мертву комісію з нагород при ОПі. Ніт.

Ідемо далі – скасовуються звання «заслужений» і «народний». О, це був дикий совковий атавізм, але… обидва звання передбачали, окрім статусу, грошові наслідки в зарплату і пенсію. Наприклад, «заслужений» художник для доцента кафедри – це не вивіска, а +2000 грн. до зарплати щомісяця. А тепер як буде? Законопроект мовчить.

Натомість запроваджують медалі «гордість професії» та «гордість нації». Так «гордість професії» – це ще більший совок, аніж «заслужений»! Ілон Маск – гордість електро-автомобіле-будування США. Рука/лице.

Окрема відзнака – «Легенда…» Зеленський вирішив легенд призначати. Судячи з переліку музикантів, які сформували плей-лист до Незалежності, нас чекають фантастичні відкриття. Гігантоманія маленького чоловічка проявилася і тут, Великого Будівництва, Реставрації, Озеленення, як бачимо, мало.

Орден «За Заслуги» як був «про все», так і лишається (економіка, наука, соцкульт, громадська, державна сфера, військові…). Навіщо? Для чого тут військові? Їм за заслуги в мирній чи військовій ситуації? А чому не прописано «… з мечами» в такому випадку? Чи враховано тут, що має бути ще й детальна лінійка відомчих нагород МО\ГШ (вона розроблена і лежить чекає затвердження скоро як років 5).

Ідемо далі – орден Богдана Хмельницького раніше могли отримати і добровольці теж, а тепер: «для відзначення військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України», а добровольці? ДУК ПС утворилися, бо потрібно було воювати, а не згідно до закону України, то що тепер їм БХ – зась?

Орден княгині Ольги – для відзначення заслуг жінок (!) в усіх сферах. Еммммм, так у нас же рівність між чоловіками і жінками? Чи нє? Навіщо нагорода зі статевою ознакою? А орден тільки для чоловіків теж буде? Ми жінок не можемо нагородити «За заслуги», «За мужність», «Богданом», «Ярославом» чи «Золотим Тризубом»? Ну вже якщо реформа, то реформа – жінки працюють на рівні із чоловіками і нагороджуються ТАКИМИ Ж нагородами, ні?

Хрести… УРА! Ми так довго наполягали на тому, щоб в лінійці державних і відомчих нагород були офіційно прописані хрести, але…

Хрест “Честь і слава” – для відзначення за героїчний вчинок із ризиком для життя під час бойових дій, антитерористичних та миротворчих операцій. Еммм, це мається на увазі нагорода, що на позицію нижче ордену «Мужність» для військових? Хрест “Гідність та честь” – для відзначення за героїчний вчинок з ризиком для життя в мирний час… «За Мужність» для цивілів? Чому не робити «Хрест ордену За Мужність» із мечами або без? Якщо вже фантазії на красиву назву забракло…

Зрештою, навіщо множити сутності та дублювати підстави для нагородження, ви ж замахаєтеся градуювати «заслуги» чи «мужність» за обсягами на ту чи іншу нагороду!

Медаль «За військову службу» і медаль «Захисник України» – еммм, а чим вони відрізняються одна від одної окрім зображень? «За мужність і відвагу, самовіддані дії, проявлені під час бойових дій, антитерористичних та миротворчих операцій в умовах небезпеки для життя» – ок, але чого медалі дві? Шоб було?

І, зрештою, що робити людям, які є носіями скасованих звань і нагород? Невідомо. Нинішні герої України автоматично стають кавалерами ордену Золотого Тризуба? Чи не стають? Вони і надалі носять Золоту зірку, чи їм усім буде видано еквівалент, а скасовану нагороду прирівняють до нової?

Вишенька – хочуть заборонити нагороджувати чинних чиновників чи службовців, допоки в них каденція, мовляв, лише після звільнення. Оооок, тобто держслужбовці зможуть отримати нагороду лише як підуть в бізнес чи на пенсію? Інша новація: крок між нагородженнями – три роки. Або Богдан вручатимуть ЛИШЕ за бойові операції, або повним кавалером можна стати років через 9. Ще гірше претендентам на Ярослава – там 5 (П’ЯТЬ!) ступенів. По три роки між нагородженнями – 12 років, щоб стати повним кавалером Ярослава Мудрого. І це за умов, якщо десь випадком не нагородять «Заслугою». От тільки нюанс – нардепи, міністри, керівники центральних органів виконавчої влади, місцеві депутати і представники самоврядування можуть бути нагороджені лише… після завершення повноважень. Еммм… позаяк держслужбовці вищих рангів на службі всю кар’єру, то їм світить лише перша ступінь і то на пенсії? А накой тоді 5 ступенів? Л – логіка.

І це ще справа не дійшла до ескізів нагород, от де буде катастрофа. Істерика довкола «великого гербу» вже довела – шукати естетику чи суть не варто.

Картинка – назва в тему підійшла, а законопроект почитати “було \ стало” тут.

P.S. Тут хтось скаже – критикуєш, то пропонуй? Гаразд, наступним дописом.

Автор