Петро Порошенко – спецгість великого марафону трьох каналів «Хто замовив мову?» 16.07.2021 р. (відео)

 

Петро Порошенко

Нарешті нам вдалося зірвати численні спроби антиукраїнців атакувати українську мову! Це стало можливим завдяки твердій позиції творчих людей, громадських активістів, волонтерів, добровольців та проукраїнських народних депутатів з «Європейської Солідарності», «Голосу» та інших фракцій, окремих представників «Слуг народу».

Причиною атак на українську мову були не просто русофільські настрої і спроби вчепитися в «русскій мір». Не тільки спроби сподобатися російськомовним виборцям у такий абсолютно дивний і неприродний спосіб. Бо хто вам сказав, що російськомовні українці не люблять української мови? Хто вам сказав, що російськомовні українці не люблять Україну і не готові її захищати? Причиною перешкоджання були звичайні копійки, які «слуги» хотіли заробити, зрадивши нашу мову. Намагалися підірвати сам фундамент державності.

Я хочу привести свій власний приклад. Я — російськомовний українець. До 1998 року не говорив українською мовою від слова взагалі. Коли я приїжджав до баби Дуні, ми говорили на суржику. Це був південь Одеської області. Але як тільки повертався додому, то ситуацію змінювалася: я не ходив в українську школу, не вивчав у вищому навчальному закладі. Але для мене з’явилася потреба: якщо ти українець, то маєш не тільки сам говорити українською мовою, не тільки в родині перейти на українську. Твої діти мають спілкуватися українською. І це — самоідентифікація України.

Зараз я пишаюся тим, що за ці роки мені стало зручніше спілкуватися українською, ніж російською. Це круто! До того ж говорити російською в Україні стало вже не модно. Коли ти спілкуєшся українською — оце драйв.
І мені приємно, що ми спільними зусиллями відновили книговидання. Були введені квоти на телебаченні, радіо і підтримка українського кіновиробництва.

Я вдячний Конституційному суду, який прийняв це рішення, і судді-доповідачу Головатому — це гарна робота. Ми нарешті припинили дискусію стосовно конституційності чи не конституційності Закону про мову. Відсьогодні Закон про мову працює, і ніякі відосики, серіали 95 кварталу, серіали «Папік» чи «Свати» не будуть транслюватися російською мовою. Я їх всі не дивився, але мені і назви не подобаються. Нехай тепер вони вивчають українську мову, бо вона найкраща в світі!

* * *

Стаття Путіна про Україну – це своєрідний «Майн кампф» російського президента. Путін написав статтю української мовою. Весь світ про це говорить, я впевнений, що 99% українців її не читали. Чому? А тому що вони живуть з твердим переконанням: Путін не впливає і немає впливати на інтелектуальний, культурний, мовний та інший простір України. Це певне досягнення.

Але тут я вам пораджу: обов’язково прочитайте цю статтю, бо вона не про внутрішню політику України, а про зовнішню політику Росії. Ця стаття — це своєрідний «Майн кампф» російського президента.

Що Путін каже росіянам? Він готує росіян до можливої агресії проти всієї України. Це абсолютно червоною стрічкою проходить через всю статтю. Що він говорить українцям? Не хвилюйтеся. Я за те, щоб визнати територіальну цілісність України, ми не збираємося її порушувати. Що це означає для українців? Йому не потрібна Донецька чи Луганська область. Територіальна цілісність йому потрібна для того, щоб зберегти «федеральний округ Україна» у складі російської імперії.

Також я б провів паралель з виступом Путіна на Мюнхенській конференції з безпеки у 2007 році. Він там теж наголосив про зміну зовнішньої політики, безпекової зовнішньої політики Росії. Що трапилося після цього? Агресія проти Грузії. На відміну від України, яка зупинила його на кордоні і звільнила 2/3 окупованого Донбасу, Путін дійшов до Тбілісі. Путінські літаки бомбили Поті. Він захопив і закріпив Абхазію і Осетію.

Ця стаття означає, що Україна в небезпеці. Ми маємо відновити міжнародну солідарність на підтримку цілісності України, яку ми з вами побудували в 14-му році. Яка зараз зазнає ерозії у зв’язку з дивною поведінкою Зеленського.

Наші партнери кажуть: ми з Україною пліч-о-пліч будемо боронити. А Зеленський каже: не треба, я сам поїду, сам зустрінуся. Хоч в Женеві, Хоч в Єрусалимі, хоч в Стамбулі. Подивіться, який жахливий так званий миротворчий спам. То вони продукують Женевський формат, то Вашингтонський, то інші зустрічі.

Дуже жахливо, коли внаслідок таких некомпетентних дій саму Україну можуть почати сприймати несерйозно. Наше з вами завдання цього не допустити. Я, наша команда, наші партнери і всі патріоти України будуть робити все можливе для того, щоб захистити інтереси України!

* * *

Візит президента України Володимира Зеленського до Сполучених Штатів Америки може не відбутись через некомпетентність та хаотичність дій влади.

Про це в ефірі “Прямого” заявив п’ятий президент та лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко.

“Некомпетентність та хаотичність дій української влади призвела до того, що Україна стає токсичною. Як реагувати на те, коли президент і його пасіпаки, звертаючись до Меркель та Макрона, кажуть, що це вони винні в тому, що Путін напав на Україну. І вони кажуть, навіщо мати справу з людиною, яка бреше, якщо так дискредитують, то треба триматися осторонь Зеленського. І для мене це трагедія, це дуже болісно та небезпечно. На початку року Зеленський оголосив, що в червні-липні у нас відбудеться візит Макрона, всім оголосив. Де Макрон? Потім наголосили, що до нас прихде Меркель, підтримати нас. Де пані Канцлер? Потім сказали, що в липні Зеленський урочисто їде до Вашингтону і його там всі будуть урочисто приймати. 16 липня..”, – заявив Порошенко.

“Візити готуються заздалегідь. Це величезна небезпека, що візити можуть не відбутись з нашими головними партнерами. Я звертаюсь до наших партнерів – прийміть Зеленського, бо це не реверанс до нього – це абсолютна необхідність для України. В цьому полягає позиція не політика, а державного діяча, який має виходити з інтересів України”, – наголосив політик.

* * *

У нас буде складна осінь. Тому що влада замість того, щоб проводити реформи, захищати Україну і українців, намагається замінити старі обіцянки, які не виконані, новими обіцянками.

Нам обіцяли півтора роки тому створення півмільйона робочих місць. Замість цього ми втратили 650 тисяч. Хто за це відповів? Ніхто. Зеленський рік тому пообіцяв, що тарифи на тепло будуть знижені мінімум на 50%. Зараз платіжка зросла на 56%. Хтось за це відповів?

Ми маємо руйнацію нашої реформи державної служби. Хтось зараз згадує взагалі, що у 19-му році всі державні посади призначалися за конкурсом? З абсолютно ефективною і прозорою роботою конкурсних комісій? Хтось згадує, що були злочином державні закупівлі поза системою «ПроЗорро»? Без електронних тендерів? І всі тоді сказали, що держава врятувала більше 200 мільярдів гривень. Хтось коментує про те, що реформа державного управління була зруйнована – і призначають кумів, сватів і братів без конкурсу? Хтось взагалі згадує руйнацію системи децентралізації?

Хочу нагадати, що наприкінці 2015 – на початку 2016 років, незважаючи на війну, наша команда забезпечила економічне зростання, яке тривало майже 4 роки – до другого кварталу 19 року, а потім пішло вниз. Що трапилось? Тоді ще пандемії не було.

Зараз люди не захищені від зростання комунальних тарифів. «Зелена» влада скоротила обсяги субсидій більш, ніж в два рази. Не зростає заробітна платня при інфляції, пенсії мізерні не індексуються.

Але я впевнений, український народ не дасть вивести 100 мільярдів з-під системи «ПроЗорро» на ваше «велике крадівництво». Український народ не дасть зруйнувати українську економіку через ваші експерименти. Ми вміємо долати кризу. І Україна переможе!

* * *

 

 

Повне відео телемарафону:

Автор