Свята на Укрзалізниці не сталося

Володимир Омелян

19 червня 2021 р. завершився трирічний термін повноважень членів наглядової ради «Укрзалізниці».

У той же день могло би відбутися урочисте засідання Уряду і Наглядова Рада би гордо повідомила:

– за наші три роки ми повністю зупинили корупцію, яка щороку вижирала з компанії близько одного мільярда доларів.
– за три роки не було жодного втручання політиків у роботу УЗ, саме тому фаховий менеджмент забезпечив нечувану прибутковість, яка перевершила Нафтогаз.
– ми змогли створити найкращі умови праці, дали усім нашим співробітникам найвищі зарплати в країні, і, як результат, конкурс на будь-яку позицію в УЗ понад 10 осіб на місце.
– ми повністю оновили рухомий склад, капітально відремонтували чи закупили нові сотні локомотивів і пасажирських вагонів, десятки тисяч вантажних.
– немає жодного кілометра аварійного полотна, добудовується перша швидкісна колія Київ-Одеса, і наступного року відстань між цими містами буле долатися за дві години.
– УЗ вийшла на ринки сусідніх держав і стала залізничною компанію №1 регіону.

Зеленський би аплодував, Шмигаль впустив сльозу від захоплення, а міністр інфраструктури би вніс пропозицію преміювати одноразово кожного члена Наглядової Ради по 1 млн доларів, яку би Кабмін підтримав одностайно.
Народ би забурчав, що чого така велика премія, тим більше зарплату їм виплачували і так достойну, але потім би погодився: подякувати варто, бо результати є, їздити потягом швидко, комфортно, безпечно, бізнес теж щасливий.
А ще 5 років тому був повний занепад і банкрутство…

Але так буває лише у казках і за відповідальної влади.

У нашій реальності Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з оцінки критичного стану «Укрзалізниці» визнала неефективними Наглядову раду та Правління компанії, а також закликала уряд терміново їх замінити.

«Строк повноважень членів наглядової ради становить три роки. У зв’язку із закінченням строків повноважень незалежних членів наглядової ради Акціонерного товариства «Укрзалізниця» 19.06.2021, необхідно розпочати конкурсний відбір для формування складу наглядової ради», — повідомили в Міністерстві інфраструктури.

У той же час Кабмін досі не оголосив конкурс на новий склад Наглядової ради, а міністерство пропонує продовжити термін повноважень чинним членам наглядової ради до формування нового складу.

З урахуванням того, що незалежні члени номінаційного комітету з відбору кандидатів до наглядових рад держпідприємств припинили свою роботу наприкінці квітня, проведення конкурсу може затягнутись надовго. Тож його і оголошувати не треба, адже корумпована УЗ з багатомільярдними збитками, «відкатами» та крадіжками, схоже, цю владу цілком влаштовує. Тим більше, що Зеленський в курсі, а через Шефіра – і в «долі».

Нехай ще одна державна компанія збанкрутує, зате на її розвалинах постануть декілька нових веселих хлопців-олігархів, з якими хтось колись, може, навіть буде боротися.
Або, що вірогідніше, домовлятися…


Euroin

Обрання членом Наглядової ради акціонерного товариства “Укрзалізниця” Лещенка Сергія Анатолійовича як представника держави «на строк до прийняття рішення Кабінетом Міністрів України про обрання представників держави у наглядовій раді акціонерного товариства “Українська залізниця”, але не більше ніж на три місяці» (розпорядження 666-р), показує повне нерозуміння Зеленським і його урядом ролі та значення наглядових рад.

Це ще одне свідчення того, що Зеленський розглядає цей важливий інститут корпоративного управління як синекуру, як спосіб працевлаштування лояльних до нього блогерів і піарників для надання їм «значимої» трибуни для вихваляння Зеленського і атак на його опонентів.

  • Нещодавно радником голови правління Нафтогазу з міжнародних питань призначена також Світлана Заліщук, екс-депутат з групи єврооптимістів-“євроквартирантів”, до недавнього часу заступником голови Укроборонпрому був їх колега Мустафа Найєм.
  • Ані Лещенко, ані Заліщук, ані Найєм не мають професійної компетентності, не володіють ані знаннями, ані досвідом у галузях, куди вони призначені на посади.

Укрзалізниця при Порошенку проходила кілька етапів реформування і стала прибутковою, а при Зеленському вернулася у збитковість.

Дуже характерним є склад Наглядової ради Укрзалізниці при Порошенку у червні 2018 року:

– відомий шведський економіст Андерс Ослунд,
– один із менеджерів Deutsche Bank Кун Крістіан,
– австрійський фахівець у галузі бухобліку Андреас Матьє,
– колишній виконавчий директор ЄБРР в Україні Шевки Аджунер,
– директор Офісу з питань залучення і підтримки інвестицій Даніель Білак,
– член наглядової ради “Магістральних газопроводів України “Костянтин Марьєвич,
– колишній керівник представництва Blackstone в Україні Іван Юрик.

Фінансовий стан Укрзалізниці найкраще ілюструє ситуацію при “Аслундах” Порошенка і “Лещенках” Зеленського:

  • у 2016 році збиток Укрзалізниці складав (-7,3 млрд.),
  • у 2017 році Укрзалізниця вже показала прибуток в 114,5 млн.грн.,
  • у 2018 році – 203,8 млн.грн.,
  • у першому кварталі 2019 року – прибуток склав 1,065 млрд.грн., загалом у 2019 році – 3 млрд.грн.,
  • у 2020 році чистий збиток Укрзалізниці склав 12 млрд.грн.

Автор