В Україні зафіксовано понад 1 млн 300 тис внутрішньо переміщених осіб – ООН

За даними ООН на 2015 р., в Україні зареєстровані понад один мільйон триста тисяч вимушених переселенців, ще більш як мільйон осіб виїхали за кордон, здебільшого до Росії.

Тобто загальна кількість людей, які залишили свої будинки після незаконної анексії Росією Криму і агресії на Донбасі, перевищила два мільйони. Більше половини з них нині перебувають в інших регіонах України.

Через військову агресію з боку Росії проблема біженців і внутрішньо переміщених осіб стала однією з ключових в Україні. Однак, ця тема не є важливою для нинішньої влади.

За часів президентства Петра Порошенка тема біженців і ВПО була на порядку денному на внутрішній і міжнародній арені. Зокрема, у жовтні 2014 року був прийнятий Закон України від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Крім того, у вересні 2016 року Петро Порошенко під час виступу в ООН наголосив на необхідності покладення відповідальності на державу, яка порушує міжнародне право і фундаментальні свободи, унаслідок чого цивільне населення змушене залишати свої будинки.

Тема біженців і внутрішньо переміщених осіб виходить за рамки внутрішньої політики, і цю проблему необхідно постійно порушувати на найвищому рівні на міжнародній арені, що, на жаль, нинішня влада «слуг народу» робить дуже неефективно.

Джерело

Фото © UNICEF/Павло Змій, Слов’янськ, Україна 2015