НАН України: Короткий огляд поточної епідемічної ситуації в Україні

Робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні (базова установа – Інститут проблем математичних машин і систем НАН України) створена Розпорядженням Президії НАН України від 3 квітня 2020 р. №198.


22.06.2021 р.

Останніми тижнями триває зменшення всіх епідемічних показників у всіх регіонах України. Кількість нових виявлень, нових позитивних ПЛР-тестів і кількість летальних випадків зменшується вдвічі за 12–14 днів. Кількість нових виявлень становить у середньому 736 випадків на день, а кількість летальних – 41 випадок на день. Кількість нових випадків оприлюднюється із запізненням приблизно 1 тиждень від дати тестування, а кількість нових позитивних ПЛР-тестів (без урахування ретестувань) на сьогодні становить 580 на день. Позитивність зразків ПЛР-тестів знизилася до 3,2% проти 4,2% тиждень тому та 5,4% два тижні тому.

На сьогодні, порівняно з піковим періодом початку квітня 2021 року, кількість позитивних тестів упала у 25 разів, нових виявлень – у 20 разів, летальних випадків – у 9 разів. Кількість активних інфікованих і кількість нових виявлень приблизно відповідають аналогічних показникам за липень 2020 року з тією різницею, що у 2020-му в цей період спостерігалася фаза повільного зростання, а зараз в Україні ще триває період стабільного швидкого спадання.

Тижневе зниження числа нових госпіталізацій сповільнилося до 18,2% проти зниження на 29,7% тиждень тому та на 25,4% два тижні тому. При цьому число нових випадків хвороби (без урахування даних від 22 червня 2021 року, на які впливає змінений режим вихідних днів) знижується дещо швидше – на 34,3% за останній тиждень, 29,2% тиждень тому та 32,3% два тижні тому.

Частка госпіталізованих дітей лишається підвищеною при відносно низькій кількості лабораторно підтверджених випадків COVID-19 серед дітей, що може бути ознакою посилення епідемії інших вірусних захворювань, типовіших для дітей.

Попри позитивну епідемічну динаміку в Україні, занепокоєння викликає швидке поширення штаму «Дельта» в європейських країнах. У країнах, де цей штам уже став домінантним (Велика Британія, Російська Федерація, Португалія), спостерігається швидке погіршення епідемічної динаміки. У решті країн Європи штам «Дельта» швидко витісняє інші. Очікується, що до кінця літа він домінуватиме на всій території Європи. Країни, в яких «Дельта» вже домінує, відрізняються тим, що останній пік вони пройшли приблизно в січні 2021 року і не мали весняного піку подібно до країн Східної Європи – таких, як Україна, Польща, Румунія, Угорщина. Епідемічна динаміка України зараз найбільш схожа на динаміку Польщі та Румунії, в яких епідемічні показники сягнули мінімумів весни 2020 року.

Через низький рівень вакцинації населення в Україні та велику міграцію з РФ штам «Дельта» може розповсюдитися в Україні швидше, ніж у західних сусідів, та мати тяжчі наслідки. За уточненими даними, частка штаму «Дельта» у Росії вже становить близько 72%, хоча вибірка даних суттєво зосереджена у м. Санкт-Петербург. Крім того, з російських новинних агентств відомо, що у Московській області число госпіталізацій вже три тижні зростає на 40% за тиждень, а вільними лишаються менше 11% ліжкового фонду. Для порівняння: тижневі темпи зростання числа госпіталізацій в Україні під час березнево-квітневої хвилі ніколи не перевищували 30%, а у м. Києві перевищення позначки у 40% спостерігалося лише протягом одного тижня на початковому етапі зростання. Послаблення щодо тих, хто прибуває з тимчасово окупованих територій, запропоновані Урядом України, посилюють ризики швидшого спалаху на Сході країни, спричиненому штамом «Дельта».Світова практика показує, що секвенування зразків вірусів у реальному часі – не лише можливе завдання, а й цілком до снаги в усіх відношеннях для такої країни, як Україна, бодай в обсязі у кількадесят зразків на тиждень. Отримувана у такий спосіб інформація має критичне значення для середньострокового (з горизонтом у декілька місяців) прогнозування епідемічної динаміки в Україні. Крім суто інформаційної функції, така робота сприятиме поліпшенню міжнародного іміджу України, адже наразі на світовій карті поширення штамів коронавірусу Україна відсутня (за даними бази GISAID, останній досліджений зразок було зібрано майже 3 місяці тому).

Середнє репродуктивне число для України дорівнює 0.62. Для всіх регіонів України репродуктивне число суттєво менше одиниці та коливається в межах від 0.4 до 0.8. Через невеликі кількості нових виявлень похибка, спричинена тижневими коливаннями, затримками оприлюднення, святковими днями та кількістю тестувань, стає схожою за величиною до кількості виявлень, що ускладнює детальний кількісний прогноз. На якісному рівні, з огляду на рівномірність і стабільність темпів спадання по всій території України, зменшення кількості нових виявлень очікується впродовж іще кількох тижнів, а середня кількість нових інфікувань знизиться до середніх значень 400–600 на день протягом наступних двох тижнів.

Прес-служба НАН України

Джерело