НЕолігарх Коломойський (відео)

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Цікава штука відбувається. Для Ігоря Коломойського ситуацію нібито простою не назвеш. Він під санкціями США, його жене на прапорці ФБР. Законопроект Зеленського «про олігархів» явно загрожує Коломойському в першу чергу. Проте Коломойський демонструє зразковий оптимізм, а «1+1» продовжує бити інформаційно по лідеру опозиції Петру Порошенко. Чому?

«Цей законопроект – це звичайна політтехнологія, і найбільшим бенефіциаром, який отримає найбільшу вигоду від цієї політтехнології, є насправді олігарх Ігор Коломойський», – говорить Агія Загребельська, колишня державна уповноважена Антимонопольного комітету України (в часи Порошенка), звільнена за Зеленського. Журналісти програми «Watchdogs. Розслідування» з каналу «Прямий» роз’яснили, що до чого.

 

Найбільший актив Ігоря Коломойського – фінансово-промислова група «Приват». А які бізнеси контролює «Приват»? «Ну як же? Хімія, нафтопереробка, авіація…», – почнете перелічувати ви. І помилитися. Згідно з докуменами, «Приват» всього лише займається інвестуванням в низку фірм офшорної юрисдикції. Ті виступають засновниками інших фірм. Ті – інших… А от тепер поговоримо про ознаки олігарха, згідно з законопроектом Зеленського. Одна з основних – монополізм.

З Коломойським пов’язують завод «ДніпроАзот», виробник добрив, що потребує значних обсягів газу. Також завод виробляє рідкий хлор для дезінфекції води у водогонах. І от у 2018 р., як раз тоді, коли конфлікт між командою президента Порошенка і олігархом Коломойським досяг пікових висот, «ДніпроАзот» оголосив, що він припиняє виробництво через нібито зависокі ціни на газ. Що відбулося?

А відбулося те, що команда Порошенка зруйнувала «міжсобойчик», створений Коломойський навколо «ДніпроАзоту». Під час виборів президента у 2010 р. Коломойський, надавши ефірний час на «плюсах» Юлії Тимошенко, отримав під свій контроль державну «Укрнафту» – туди були призначені його люди. У 2011 р. менеджмент Коломойського в «Укрнафті» взяв майно «ДніпроАзоту» «в оренду» і відтоді почав продавати заводу газ власного виробництва – значно дешевший за ринковий. Тобто оцініть красу гри. Держава Україна отримувала збитки, а Коломойський – прибутки. А ви чого досягли у житті?

У 2018 р. за президента Порошенка казочка завершилася, держава розірвала невигідні угоди. І зразу ж Коломойський почав шантажувати Україну екологічною катастрофою. Питання ціноутворення на рідкий хлор було узгоджене на рівні РНБО та Кабміну, а «ДніпроАзотом» зайнявся Антимонопольний комітет. Потім до влади прийшов президент Зеленський на гаслах «весна прийде – саджати будемо». І…

І Коломойський у 2019 р. став власником ще й Аульської хлор-переливної станції, яка контролює також імпорт хлору до України. Монополія? До ворожки не ходи. А тепер найбільш цікаве. Офіційно Коломойський до виробництва рідкого хлору стосунку не має взагалі. Аульську станцію придбала пов’язана з Коломойським фірма «роги та копита», а «ДніпроАзот» – акціонерне товариство, яким володіє низка офшорок. Про боротьбу з офшорами, яка до речі за Порошенка велася і доволі успішно, Зеленський геть і не згадує.

І так – кругом. Приклад. «Труба Медведчука», зв’язку якої з Медведчуком ще не встановив жоден суд, була передана «Укртранснафті», яку очолює, па-бам… людина Коломойського.

Ледь не єдиний актив, дотичність до якого Коломойський визнає, – це холдинг «1+1-медіа», тобто 7 телеканалів, кілька інтернет-видань та школа журналістики. Очевидно, за законопроектом Зеленського, Коломойський олігархом не стане. Олігархом людину хочуть оголошувати за вироком інквізиц… засідання РНБО, тобто Зеленського особисто. Очевидно, щодо Коломойського Зеленський буде розводити руками і сумно казати «ну, формальних ознак же нема!» А хто стане олігархом? Той, хто не приховує своїх активів.

«Плюси» Коломойського наразі – рупор «Слуги народу» Зеленського. Чому – очевидно.