Уряд наразі не готовий до можливої газової війни з РФ

Згідно з нещодавнім рішенням уряду, в сховищах до початку опалювального сезону планується накопичити лише 17 млрд м3. Про це йдеться у плані підготовки до опалювального сезону, оприлюдненому на Урядовому порталі.

Враховуючи, що вже зараз накопичено понад 15,9 млрд м3, це означає, що в уряді вирішили фактично відмовитися від закачування газу в ПХГ саме перед ймовірним початком чергової війни з Газпромом у разі добудови «Північного потоку-2».

Для порівняння: на 20 жовтня 2020 року в українських ПСГ було 28,4 млрд м3. Хоча тоді загрози газової війни були набагато менші.

Наразі середньодобове закачування становить всього близько 16 млн м3, оскільки відбувається виключно за рахунок внутрішнього видобутку. Імпорт газу наразі відсутній.

Це відбувається в умовах, коли Росія штучно стримує європейський ринок і не постачає ті обсяги, які потрібні Європі зараз для заповнення газових сховищ. У результаті ціни на газ дуже високі, але немає жодних підстав вважати, що взимку вони не будуть ще вищими.

Якщо ж після запуску Північного потоку-2 таки трапиться переривання транзиту газу через територію України з того чи іншого приводу, то Україна за мінімальними запасами газу виявиться беззахисною перед шантажем Газпрому.

Адже якщо не буде транзиту, то нам доведеться фактично фізично постачати газ з Європи, і витрати на постачання газу значно збільшаться.

З огляду на ризики газової війни уряду необхідно вже зараз доручити Нафтогазу здійснити максимальне наповнення сховищ за літніми цінами.

І якщо потрібно, то для цього зменшити вилучення коштів компанії до державного бюджету. Адже енергетична безпека в будь-якому випадку коштує дорожче. І в разі газової війни з Росією виправляти нинішню безпечність в будь-якому разі буде значно дорожче.

Джерело