Порошенко хоче збільшення зарплат

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Не встиг я відволіктися на свої справи, як ФБ приніс нову зраду. Виявляється, Петро Порошенко знову не те сказав.
«А-а-а! Порошенко заговорив словами Тимошенко!» «А-а-а! Порошенко впав у лівацтво!». Навіть цікаво, що «білі пальта» істерично верещать навіть більше за ЗЕботву та вату.

А тепер трошечки пригашуємо емоції та включаємо мозок. І запитуємо себе. Українцям треба піднімати з/п?

Очевидно, що так. Одна з найбільших проблем пересічного українця в тому, що заробляє він дуже мало. Я не раз наводив цифри, продуктивність праці пересічного українця біля 2,9 доларів/годину, в той час як у Польщі та Латвії – біля 30. Відтак, варто пересічного українця посадити на світові тарифи по комуналці, він миттю перетворюється на жебрака. Хтось може заперечити цей факт? Поїхали далі.

«Але ж якщо просто надрукувати грошей і підвищити з/п, це розжене інфляцію, гроші знеціняться, і пересічний українець залишиться в тих самих злиднях», – заперечите ви. І будете праві. Більше того, ми з вами регулярно бачимо, як саме за таким рецептом діє зелена влада. Щойно вона відрапортувала про середнє збільшення з/п на 19,7% на тлі продовження падіння виробництва і ВВП країни. Щоправда, з одного боку, зросли ціни, з іншого, уряд підняв ціни на комуналку. Тобто це підвищення допомогло людям, як голодному «добрий вечір». А як треба?

Та розумієте, з/п підвищують не тільки в наслідок інфляції. З/п підвищують ще й в наслідок збільшення прибутковості підприємства та економіки країни. Заклик до збільшення з/п взагалі-то можна ще читати як: «Займіться розвитком економіки, аби люди не перетворювалися на жебраків». Про це, до речі, «ЄвроСолідарність» говорить регулярно, але того ніхто не помічає. Помітили, коли заговорили про необхідність збільшувати з/п і пенсії. Правда?

А звідки нам знати, що Порошенко мав на увазі саме розвиток економіки, а не банальне друкування грошей? Ісус Йосипович Христос в таких випадках радив судити по справах їхніх. І я радив би дослухатися до авторитету такого рівня. Бо коли ми поглянемо на справи, ми побачимо результати України Петра Порошенка – 200+ нових підприємств, відкритих у ті роки, прихід в Україну Ryanair та IKEA (потужний сигнал для інвесторів), запущену систему «ПроЗорро», прибуткові океанський флот, Центренерго і Укрзалізницю (нині збиткові), децентралізацію, відкриті доступи до реєстрів майнових прав, відміну печаток, рекордну прибутковість банківської системи України, потрапляння країни в першу п’ятірку постачальників харчів до ЄС і ще купу проектів, які сильно полегшили життя бізнесу і забезпечили стабільне зростання ВВП за Порошенка. І так, МВФ Україні Порошенка гроші давав регулярно на відміну від зараз. За «Doing Business» за легкістю ведення бізнесу за Порошенка Україна піднялася до 71 місця зі 112-го.

А чим може похвалитися зелена влада крім підняття цін на тарифи у 1,4-2 рази проти часів Порошенка? Вони створили нові робочі місця, залучили інвесторів, підвищили рівень довіри до державних корпорацій і судової влади? Чи вони просто підняли ціни на комуналку і дали зрозуміти своїм виборцям «виживайте, як знаєте»? І як на це мусить реагувати опозиція? Особливо опозиція, яка в часи, коли вона була владою, вкалувала як чорний віл і давала результат?

Аби люди заробляли більше, мусить зростати їхня продуктивність праці. Зростаюча продуктивність праці – це більші податки, а більші податки – це більші пенсії. От про що сказав Порошенко самими простими словами. Бо всі інші шляхи ведуть лише до значно більшого зубожіння і злиднів. Див не буває.
Порошенко як людина, яка створила успішну корпорацію, знає це як ніхто. Мислячим достатньо.

Автор