Український правопис у редакції 2019 року залишається чинним

28 січня 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва (далі – ОАСК) ухвалив рішення у справі №640/9824/19 за позовом матері учениці однієї з херсонських шкіл Юлії Пиргас та Громадської організації «Правова держава» до Кабінету Міністрів України щодо неправомірності схвалення нової редакції Українського правопису. На думку позивачів, Кабмін діяв поза межами своїх повноважень, без урахування реального стану розвитку української мови. ОАСК задовольнив позов і визнав протиправною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України від 22.05.2019 № 437 «Питання українського правопису».

Не погоджуючись із цим рішенням, Кабінет Міністрів України та Міністерство освіти і науки України подали апеляційні скарги, до яких приєдналася Національна академія наук України. Ці скарги розглянув у відкритому судовому засіданні Шостий апеляційний адміністративний суд (м. Київ) і 11 травня 2021 р. виніс постанову про їх задоволення, скасування зазначеного вище рішення ОАСК та відмову у задоволенні позову.

У тексті судової постанови зазначено: « <…> Судом першої інстанції було здійснено невірне тлумачення норм Закону України «Про Кабінет Міністрів України», внаслідок чого суд дійшов помилкового висновку про відсутність повноважень у Кабінету Міністрів України щодо схвалення нової редакції українського правопису <…>».

Суд апеляційної інстанції відзначив, що з юридичного погляду процедура розроблення, схвалення та прийняття нової редакції українського правопису не викликає застережень: нову редакцію українського правопису розробляє й готує до видання, а також затверджує Українська національна комісія з питань правопису; документ схвалює МОН та Національна академія наук України; Кабінет Міністрів України, як орган, «наділений загальними повноваженнями щодо проведення державної політики у сфері розвитку та функціонування державної мови у всіх сферах, може лише погодити (а не затвердити) схвалений МОН та НАН України варіант українського правопису, розроблений Комісією, що й було ним реалізовано Постановою № 437».

У постанові Шостого апеляційного адміністративного суду також зазначено: «Окремо слід наголосити на тому, що визнання протиправною постанови Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 р. № 437 «Питання українського правопису» не відновить дію пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 08 червня 1992 року № 309 «Питання українського правопису» та не призведе до повернення до застосування попередньої редакції українського правопису, адже залишаються чинними: рішення про затвердження нової редакції українського правопису Комісією та відповідні рішення про схвалення вказаної редакції правопису МОН України та НАН України, які можуть існувати і за відсутності відповідного погодження редакції українського правопису Урядом».

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду, проаналізувавши докази апеляційних скарг, визнала, що «судом першої інстанції було неповно встановлено обставини справи та ухвалено рішення з порушенням норм матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи та є підставою для його скасування».

Таким чином, постанова Шостого апеляційного адміністративного суду підтвердила цілковиту відповідність законові процедури розробки, затвердження і схвалення постановою Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 р. № 437 Українського правопису в редакції 2019 року, який залишається чинним.

Пресслужба НАН України

Джерело

 

МОН: Український правопис (2019):