СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 02.06.2021

Ісламська Республіка Афганістан

У передмісті Фаїз-Абад на півночі Афганістану через мінометний обстріл, що здійснили бойовики руху «Талібан», загинули 6 осіб.

У місті Кабул сталися два вибухи, загинуло щонайменше вісім осіб, 14  отримали поранення. Наразі відповідальність за вибухи ніхто не взяв.

Центральне командування Збройних сил США повідомило про те, що  процес виведення американського контингенту з Афганістану, станом на ранок 31 травня, завершено на 30-44 %. Уряду країни передано шість об’єктів, майже 13 тис. одиниць обладнання планується до утилізації.

За підсумками засідання міністрів оборони країн-членів НАТО генсек НАТО Є. Столтенберг заявив, що ситуація в Афганістані залишається «важкою і крихкою». 22 червня Рада безпеки ООН проведе зустріч високого рівня щодо ситуації в Афганістані.

Держава Ізраїль

Палестинський рух ХАМАС закликав жителів Палестини провести «день гніву» проти окупації на Західному березі річки Йордан.

Республіка Малі

Африканський союз ухвалив рішення призупинити членство Малі через політичну кризу в країні.

Федеративна Демократична Республіка Ефіопія

Всесвітня продовольча програма ООН заявила, що майже 5,2 млн людей (91 % населення регіону) потребують екстреної продовольчої допомоги через конфлікти, що спалахнули між армією Ефіопії та Народним фронтом визволення Тиграй.

Федеративна Республіка Нігерія

Бойовики, які викрали учнів ісламської школи у місті Тегина, виступили з вимогою про викуп у розмірі $ 270 тис за звільнення дітей.

Джерело

Автор