Ряд військових проектів під загрозою через відсутність державного фінансування

Ігор Артюшенко

“Не кажіть мені, що ви цінуєте. Покажіть мені свій бюджет, і я сам скажу вам, що вам цінно”, – Джо Байден.

А тепер тільки факти:

1. Запорізьке держпідприємство «Радіоприлад», яке спеціалізується на виробництві радіоапаратури для Збройних сил, повідомило, що не має прямих контрактів з Міноборони в межах державного оборонного замовлення. Тому «Радіоприлад» не здатний гарантувати системну роботу.

2. Львівський завод «Лорта» протягом минулого року не отримав від Міноборони фінансування за замовлену продукцію. На її виробництво завод витратив 25 мільйонів гривень власних коштів.

3. Низка підприємств Державного космічного агентства повідомили уряду, що програма виробництва військових транспортних засобів була профінансована лише на 25%.

4. Відсутнє оборонне замовлення на виробництво нових танків «Краб» і «Булат».

5. Павлоградський хімічний завод, який виробляє спорядження ракетних двигунів, за минулий рік отримав 156,8 мільйона гривень чистих збитків. Міноборони затягнуло з рішенням замовити виробництво ракетних комплексів «Вільха», «Вільха-М», «Грім» та інших. На хімзаводі зазначили, що не можуть отримати фінансування від міністерства, тому виробничі потужності підприємства простоюють, а фаховий персонал звільнений.

Чи можна в подібній ситуації стверджувати, що переозброєння армії по зразках НАТО є для України пріоритетом? Чи прагне сучасне керівництво України перемогти у війни та звільнити території?
Однозначно, ні! І кожному, хто буде повторювати інфантильні цитати Зеленського про подив від того, що Україна досі не в НАТО і про відновлення законності на окупованих територіях, треба демонструвати ці цифри.

Мілітарний: Українські державні оборонні підприємства скаржаться Уряду на відсутність фінансування


Юрій Бірюков

Гордость, реальная гордость украинской программы ракетостроения – за 3 года пройти путь от старой советской ракеты для РСЗО Смерч до полностью украинского производства точной ракетной системы “Вільха”.
А потом это все похерить с приходом новой власти.

Так уж вот сложилось, что я был практически на всех этапах испытаний этой ракеты. От самого-самого первого в конце августа 2016 года. И вот совсем поверхностно, но знаю, КАК тяжело было восстанавливать производство в стране.

Одним из “смежников” в производстве является Павлоградский химзавод. Это топливо ракеты, это боевая часть ракеты. Завод поднимали из долговой ямы, завод запускали.

Завод снова утонул. Заказов на ракеты нет, ДКР по новым образцам остановлены, на заводе за прошлый год 156 миллионов гривен убытков, и уволен персонал. Уволен персонал квалифицированный, опытный. Зачастую – уникальный.

И вот тут сейчас давайте поговорим про 7.2 миллиарда гривен, которые Зеленский собрался потратить на строительство своего “университета”.

Directed by Robert B. Weide