Безперспективне марнотратство замість підтримки освіти і науки

Ініціатива створення нового закладу вищої освіти (ЗВО) в Україні за гроші платників податків, – це, напевно, найбільш безглузда ідея, яка могла пролунати з вуст представника зеленої влади. За калібром співставна з витрачанням «ковідних» коштів на «велике крадівництво».

Безглуздості цієї ідеї є декілька аргументів:

 – в Україні вже існує ціла купа державних ЗВО, які потерпають від дефіциту коштів і дефіциту студентів. Можливо, було б варто вкласти вільні кошти у розвиток певних факультетів і вже існуючих напрямків розвитку науки в діючих ЗВО.

– в Україні є велика проблема і з безробітними, і особливо із влаштуванням молоді, тобто молоді люди, закінчивши ЗВО, не можуть працевлаштуватися по спеціальності. Варто було б витратити державні кошти власне на розвиток системи працевлаштування молоді та забезпечення їх першим робочим місцем.

– жодний ЗВО України не входить в топи найкращих ЗВО світу. Створення ще одного ЗВО не дасть гарантії того, що туди приїдуть передові науковці і викладачі, і немає гарантії, що ЗВО вдасться привабити до вступу найталановитіших студентів.

 – якщо вже і будувати новий ЗВО, це точно мав би бути не Київ (в якому і так багато ЗВО), і це точно не мала б бути зелена зона Києва – «ВДНГ» (де планують збудувати корпуси). Будівництво нового ЗВО в іншому місті України насправді було б інвестиціями у те місто, і допомогло б йому розвиватися.

Нагадаємо, що ще півроку тому у віданні Президента України був свій «університет» – Національна академія державного управління при Президентові України. Але в листопаді 2020 року вона була передана у відання Міносвіти. Можна лише здогадуватися, чому Зеленський НАДУ при Президентові України, яка має свою матеріально-технічну базу, не створював «університет майбутнього».

Таким чином ініціатива Зеленського на більш як 7 млрд. грн. на три роки є нічим іншим як ПР-кампанією самого Володимира Зеленського за кошти платників податків.

До відома

Володимир Зеленський під час участі у Всеукраїнському форумі «Україна 30. Освіта і наука» підписав Указ № 217/2021 «Питання проекту «Президентський університет». Документ дає старт ініційованому Володимиром Зеленським проекту Президентського університету, який має стати сучасним інноваційним освітнім та науковим центром, що, зокрема, забезпечить підготовку лідерів для стратегічних галузей розвитку держави, готових до викликів сучасного мінливого світу.

Передбачається, що освітній процес у Президентському університеті будуватиметься на основі спеціальностей, які становлять основу 6-го технологічного укладу, формують науково-технічний прогрес та дають змогу підготувати професіоналів найвищого рівня. Це інформаційні технології, кібербезпека та штучний інтелект, нанотехнології, аерокосмічні, енергетичні технології, біотехнології та науки про здоров’я, глобалізація та міжнародні комунікації.

Крім того, Міністр освіти Сергій Шкарлет розповів, що університет буде розташований на 16 га Національного комплексу “Експоцентр України” (ВДНГ) в Києві, загальна площа забудови – 25,8 тис. кв. м. На його території буде 11 кампусів, серед яких п’ять профільних наукових кампусів, адміністративний корпус, апарат-готель для студентів, апарт-готель для педагогів, лікарня, дипломатична служба і корпус з офісами іноземних компаній. “Вартість разом з підготовкою, з проєктним офісом, разом з проєктно-кошторисною документацією – 7,2 млрд гривень на три роки.

Джерело

Автор