Адвокати Порошенка: Відповідальність за наклепи і брехню рано чи пізно наздоганятиме кожного (брифінг, відео)

 

Адвокат Ілля Новіков: найближчим часом буде поданий перший позов від імені Порошенка проти Гордона за наклеп

Адвокати п’ятого Президента, лідера партії «Європейська Солідарність» Петра Порошенка повідомили, що найближчим часом буде поданий перший позов за наклеп проти Дмитра Гордона. Як зазначив адвокат Ілля Новіков під час брифінгу в агентстві «Інтерфакс-Україна», йдеться про заяву Дмитра Гордона 7 травня в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

«7 травня цього року в ефірі ток-шоу «Свобода слова» відомий журналіст Дмитро Гордон випустив на свободу деякі слова, які повинні мати наслідки. Конкретно він заявив і зробив це у формі твердження, що п’ятий Президент України Порошенко «вступив у злочинну змову з Путіним і наказав в рамках цієї злочинної угоди українській армії полишити Маріуполь», – пояснює адвокат.

«У Дмитра Гордона є давня історія його коментарів щодо політики п’ятого Президента. Ніхто не оскаржує його право не любити Порошенка і говорити про це. Однак йдеться про зловживання свободою слова», – говорить Новіков. Адвокат зауважив, що наклеп, навіть якщо він супроводжується словами «я вважаю», «це моя думка», а далі йде не думка, а ствердження, не користується імунітетом.

«Ми анонсуємо, що найближчим часом, у найближчі дні, як тільки будуть виконані всі необхідні формальності, буде поданий перший такого роду позов від імені Петра Порошенка до Гордона з вимогою визнати недостовірним розповсюдження цього твердження», – зазначив адвокат Новіков.

«У Дмитра Гордона буде можливість висловитися з цього приводу. Якщо він вважає, що це все ж таки думка, а не твердження, він може про це сказати – що він не знає про це достовірно, а він так думає. У нього буде можливість повідомити, які у нього є докази, якщо вони є. Я думаю, що їх немає», – зауважив Ілля Новіков.

«Так чи інакше буде можливість дати пояснення не у форматі ток-шоу, яке мало до чого зобов’язує, а у форматі формалізованої судової процедури. До цього давно йшло, і очевидно цей момент настав. Ми обрали такий спосіб повідомити про це публічно, тому що Гордон є публічною особою. А питання про свободу слова – це важливе питання. І зловживання свободою слова – це його складова частина. І про це потрібно говорити вголос», – наголосив Ілля Новіков.

Джерело

 

Адвокати Порошенка: відповідальність за наклепи і брехню рано чи пізно наздоганятиме кожного

Відповідальність за брехню, яку багато років продукують проти п’ятого Президента, лідера партії «Європейська Солідарність», рано чи пізно наздожене кожного, – про це адвокати Петра Порошенка заявили під час брифінгу в агентстві «Інтерфакс-Україна».

Як повідомив адвокат Ігор Головань, наразі очікується перше засідання у справі проти заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка.

«Позов подано, і відповідно відповідачем там є сам Антон Геращенко, а також і установа, в якій він працює – Міністерство внутрішніх справ України. Вони відповідачі в цій справі, яка поки що просувається, але не дуже швидко, тому що підсудність там територіальна – це Печерський районний суд Києва. Відповідно, наскільки я пам’ятаю, там лише зараз призначено склад суду. І ми ще не знаємо про дату першого судового засідання, але ми впевнені, що справа буде просуватися», – наголосив Головань.

«Ми з самого початку багаторічної історії брехні і наклепів на п’ятого Президента Петра Порошенка говорили, що ніхто не залишиться без відповідальності за скоєне і сказане у всій цій історії. Ця відповідальність наздоганятиме кожного, і ми зробимо все можливе, щоб всі понесли встановлену законом відповідальність», – резюмує адвокат Головань.

«Стосовно іншого відомого персонажа в цій історії Портнова – не так швидко, як нам хотілося, але робота все одно ведеться. Вдалося нам домогтися, що скасовані закриття кримінальних проваджень за фактом вчинених паном Портновим завідомо неправдивих повідомлень про злочин, ще тих дворічної давнини, які вже всі розуміють, що це наклеп і брехня, але ще не поніс він встановленої законом відповідальності», – нагадав Головань.

Він також привітав наполегливість журналістів «5 каналу», які на відміну від інших колег не стали терпіти «хамські висловлювання Портнова в ЗМІ і соцмережах» і звернулися до кваліфікаційної дисциплінарної комісії.

«Ми знаємо, що кваліфікаційно-дисциплінарна комісія Київської області змушена була хоч досить лояльно, лише винісши попередження, але притягти Портнова до відповідальності за порушення правил адвокатської етики. Портнов оскаржив це до Окружного адміністративного суду міста Києва. Окружний адміністративний суд міста Києва його вимоги задовольнив, рішення дисциплінарної комісії адвокатської скасував. Однак наполегливі журналісти «5 каналу» оскаржили рішення ОАСК в Апеляційний суд. Відповідно апеляційна інстанція відмовила Портнову у позові і залишила в силі притягнення його до дисциплінарної відповідальності як адвоката, зазначивши прямо в своїй постанові, що обсяг цитат адвоката Портнова свідчить про системність порушення правил адвокатської етики», – зазначив Головань.

«Тобто ми маємо встановлений факт, що адвокат Портнов завдає шкоди авторитету української адвокатури. Але оскільки він продовжує свої аналогічні випади в соцмережах  і ЗМІ, наполегливі журналісти «5 каналу» звернулися з додатковими матеріалами в дисциплінарні органи адвокатури. І тут, що цікаво, вже в повному складі кваліфікаційно-дисциплінарна комісія Київської області заявила самовідвід, не захотівши розглядати справу Портнова. Тому матеріал цей зараз передано, наскільки нам відомо, до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Житомирської області, де, я сподіваюся, продовжать добру справу притягнення адвоката Портнова до відповідальності за порушення адвокатської етики», – зауважив адвокат Головань.

Джерело