Слова розходяться зі справами

Під час виступу на форумі «Україна 30. Безпека країни» В. Зеленський, зокрема, зазначив: «Головний пріоритет – це боєздатні Збройні Сили України».

Однак пряма сфера відповідальності президента – українська армія – особливо гостро потерпає від некомпетентності і дилетантства, а то і прямого саботажу. Це створює загрозу національній безпеці країни.

Недофінансовано або й припинене фінансування окремих стратегічно важливих напрямків переозброєння армії.

Прискорене нарощування видатків на фінансування військових потреб і особливо модернізації озброєнь за часів президентства Петра Порошенка при Зеленському змінилося нехтуванням потреб ЗСУ.

Більше того, вперше за останні роки бюджет Міністерства оборони на 2021 р., хоч і в незначній мірі, але скорочено.

Приріст видатків на оборону не встигає навіть за зростанням інфляції (яка з лютого 2019 по лютий 2021 року вона склала майже 13% за офіційними даними Держстату).

Наприклад, якщо з ухваленого ще наприкінці президентства Петра Порошенка бюджету 2019 року на потреби Міноборони за даними звіту Держказначейства було спрямовано 105,5 млрд грн, то у державному бюджеті на 2021 рік закладено всього 117,6 млрд грн. Або на 11,5% більше.

На розвиток і модернізацію озброєнь з бюджету на 2019 рік було спрямовано 19,2 млрд грн, а у бюджеті на 2021 рік на відповідні цілі закладено 22,7 млрд грн. Тобто на 18,2% більше порівняно із показником який був на у перший рік президентства Зеленського.

І 11,5% загального збільшення видатків на Міноборони і навіть 18,2% – на закупівлю і модернізацію техніки разюче відрізняються від збільшення у 2,2 та майже 7 разів відповідних показників за перші два роки президентства Петра Порошенка.

Державне оборонне замовлення на 2020 рік в Україні зірване.

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов. Так, повідомлялося, що на кінець вересня Міноборони не використало понад 20 млрд. (!) гривень, призначених на потреби армії, в тому числі на закупівлю озброєння та ремонт техніки.

І на тлі нарощування російських військ біля кордонів України, влада так і затвердила державне оборонне замовлення на 2021 рік.

З 1 січня цього року мав запрацювати закон про оборонні закупівлі, який мав би наблизити Україну до стандартів НАТО. Він, зокрема, передбачає замовлення значної частини зброї і військової техніки на відкритих електронних аукціонах

Але закон так і залишається недієвим, тому що не було вчасно затверджено сучасні та ефективні нормативно-правові акти для його імплементації. Реформа оборонних закупівель опинилася під загрозою.

З 1 січня старе законодавство, що регламентувало оборонне замовлення, втратило чинність, а дата впровадження нового закону знову переноситься. Спочатку – на середину лютого, а тепер – на невизначений термін.

З 2019 р. Міністерством оборони фактично припинена реформа харчування в ЗСУ.

Наслідком стало неякісне харчування солдат та проблеми з аутсорсерами.

Постановою уряду № 1042 від 21 жовтня 2020 року внесено зміни до постанови від № 1026 від 28 грудня 2016 року, яка дозволяє закуповувати не лише продукцію для армії на аутсорсі, але й закупівлю всієї послуги, як це було у 2008-2015 роках.

Зараз знов маємо скарги на якість харчування та власно самих продуктів. Погіршення якості харчування в Збройних Силах України визнав навіть головнокомандувач ЗСУ Р.Хомчак.

При цьому Міністерство оборони віддало 90% контрактів на харчування військових частин Збройних Сил України (з 3,6 млрд грн., які виділяються на це) одній компанії – «Військсервіс-волонтер». Ця компанія лобіюється нардепом від ОПЗЖ Олександром Пономарьовим. Використовуючи статус народного депутата, Пономарьов «вибив» з торгів конкурентів монополіста за трьома масштабними тендерами з організації харчування, посилаючись на інформацію від податкових служб, яку отримав у відповідь на власний запит. Ця явна ознака корупції.

За повідомленнями ЗМІ, «Військсервіс-волонтер» завозить на фронт гнилі продукти і не довозить військовим 20-30% від замовлень. Але замість розірвання договорів з компанією-монополістом, Міноборони уклало з нею черговий контракт. У квітні 2021 р. ТОВ «Військсервіс-Волонтер», яке фактично монополізувало ринок харчування армії, отримало ще один підряд вартістю майже 640 млн грн. При цьому його пропозиція була найдорожчою і перевищувала пропозицію конкурентів на 28 млн грн.

Фактичний зрив програми нового харчування є яскравим прикладом логіки дій нової влади – «зламати все, що ефективно працювало, аби тільки не так, як при попередній владі». Але відомо: хто не годує свою армію, гарантовано буде годувати чужу.

* * *

Складається стійке враження, що «зелена влада» продовжує послідовно реалізовувати курс, спрямований на блокування євроатлантичної інтеграції України.

І основна провина за це лежить на В. Зеленському як Верховному Головнокомандувачі та вищій посадовій особі країни, відповідальній за оборонну сферу.

Джерело

Автор