Візит на фронт – це не поїздка на сафарі за екзотичними враженнями

Валерій Прозапас

Замість заяви про повернення аеророзвідки та СП, про відновлення роботи контрснайперів, замість визнання помилковою політики замирення кремлівського крокодила та вибачень за переслідування військових і згортання реформ в оборонці тощо, нам чомусь показали Голобородька в касці.

Та ще і з героїчним формулюванням “у 80 метрах від позицій противника”, ніби це має якесь значення, коли він звідти поїде, а 3,14дєц з армією залишиться.

Блювотна спецоперація для телекартинки явно розроблена маршалами Арестовичем і Подоляком, почерк неповторний.

Там он з іншого флангу уже і Білецький для найвойовничіших “вишкіл” влаштовує, бо до військомату сцикотно, не для того квіточки розквітали.

Але найгірше як завжди в іншому – в кількості хомячья, яке поведеться на це фуфло.


Ірина Геращенко

Зеленський поїхав на лінію зіткнення і залишився з бійцями на ночівлю. Це правильно для Верховного Головнокомандувача. Регулярні уїк-енди в екзотичні країни на фоні ескалації виглядають менш доречно.

Зеленський закликав політиків частіше приїжджати на фронт, аби на власні очі бачити правду. Можна вітати і це прозріння людини, яка чотири рази уникала повістки й мобілізації в критичні 2014-2016. Хоч заклик до поїздок до військових теж інфантильно-безглуздий, бо кому болить армія, той регулярно буває на лінії зіткнення, ночує в військових підрозділах, аби знати побут, харчування, умови життя воїнів, розуміти безпекову ситуацію, і головне – допомагати у вирішенні проблем.

Примітно, що коли ми з колегами після кожного відрядження озвучували проблематику – про невиплати премій, недостатність зброї, відсутність контрснайперських груп, важкість і тривалість отримання дозволу на вогонь у відповідь, – чули крик від влади і її екзальтованих речників про «брехню/нагнітання». А навіщо ж тоді їздити і спілкуватися? Візит на фронт – це не екскурсійна прогулянка, не поїздка на сафарі за екзотичними враженнями. В армії й досі сміються з передвиборчого PR-туру слуг, які начепили на себе військові пікселі, наробили селфі, написали по посту в фб і зникли! І потім прийняли бюджет -2021, де підняли зарплати прокурорам, ДБР, поліції, тільки не військовим!

Тому кожен візит на фронт має мету і повинен бути результативним! Закликаємо Зеленського і слуг негайно переглянути бюджет на 2021 рік і перекинути видатки з карально-репресивних органів на армію, на виплати бійцям на першій лінії фронту. Вперше за роки війни за часів Верховного Головнокомандувача Зеленського два роки поспіль військовим не піднімають зарплати ні на гривню, а премії прив’язують до «не стрілять». Наша армія сьогодні інакша ніж в 14-15! Вона сильна, вона професійна. Вона має бути мотивована. Не лише патріотично. Але й фінансово.

Ми можемо приїхати на Промку і за кілька годин відлетіти до мирного Києва. Солдат так не може.


Euroin

Візит на Донбас Зеленського є повним розчаруванням. У такий складний час Зеленський думає лише про піар-трюки. У ході візиту президент Зеленський не заявив жодної здорової ініціативи, куди рухатися в умовах загострення конфлікту, що робити. Зеленський жодного разу не покаявся за те, що відвів війська і розмінував підходи до українських позицій, що дав ворогу використати «всеосяжне перемир’я» для укріплення своїх позицій.

Замість цього Зеленський під час візиту на передову наголосив, що «влада не повинна ховатися в кабінетах, а має приїздити на Донбас, щоб розуміти усю складність ситуації та підтримувати бійців». Ми не кажемо, як Зеленський це уявляє – він, напевне, мислить не як головнокомандувач, а як обиватель – йому здається, що лінія розмежування це прохідний двір.

Ми нагадаємо Зеленському, що це вже було. Ну, от перед місцевими виборами 21 жовтня 2020 року 120 «слуг народу» поїхали на Донбас з піар-туром. І що це дало, вони зрозуміли «усю складність ситуації»? Ні, 97 «слуг» накупили автомобілів преміум-класу, квартир, земельних ділянок, їх кількаденне перебування біля військових особливо совісними їх не зробило.

 

Фото © ОПУ

Автор