Семен і росіяни

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Апеляційний суд Києва відмовив у задоволенні позову екс-командира бату «Донбас» Семена Семенченка (Костянтин Грішин) та залишив його під вартою до 24 травня. Без права внесення застави. Дружина екс-комбата записала відео-чолобитну до президента Зеленського з проханням втрутитися в справу її чоловіка, бо СБУ та судам вона не вірить. Їхня зелена величність не втрутилися.

Тільки-но екс-комбат опинився за ґратами, на світ Божий полізло до біса аж надто цікавих деталей, з яких відверто стирчать червоні вушка Москви. Звернемо увагу на просто надмірну кількість зв’язків комбата Семена з Росією.

Характерна риса фан-клубу Семена – вони категорично не вміють тримати язика за зубами. Коли тхне смаленим, вони самі в інтерв’ю починають розбалакувати чимало дивовижних деталей. Придивимося до них уважно.

Семен Семенченко – уродженець Севастополя, де на всю іванівську працювала російська розвідка. Він навчався якийсь час у Москві – у ВГІКу. Не завершив. Семенченко був ідентифікований як один з учасників штурму Донецької ОДА 3 березня 2014 р. бойовиками терориста Губарева.

Після розколу в батальйоні «Донбас» (після Іловайська) і уходу в депутати Семен починає вести дуже активну діяльність. Зимою 2016-2017 рр. він виступив одним з організаторів «Блокади торгівлі з окупантами». Громадський активіст і колишній боєць «Донбасу» Дмитро Резниченко ще тоді казав, що ніякі редути в зоні АТО не могли з’явитися без сприяння керівництва МВС – там вони керують геть всім. Цікаво й інше.

Організацією «редутів» безпосередньо займалася організація «Штаб блокади торгівлі з окупантами», керівником якої був колишній офіцер батальйону «Донбас» Сергій Акимович. До речі, затриманий нині разом із Семеном. У біографії Акимовича найбільш цікавий пункт – він колишній офіцер російської (!) армії, учасник війни на Кавказі та кавалер російського ордену «За военные заслуги». Акимович – колишній помічник нардепа Семенченка.

Щойно товариші і колеги комбата Семена Віногродський і Ружицький дали «Українській правді» інтерв’ю, з якого витікає, що вся подальша діяльність Семена з компанією почалася саме з «редутів» – тоді біля Семена опинився бізнесмен із Казахстану (!) Сергій Борисенко. Віногродський і Ружицький називають Борисенка агентом ФСБ, який втерся до них у довіру, аби дискредитувати добровольчий рух. Що це за птах?

Сергій Борисенко – бізнесмен, який має інтереси в галузі чорної металургії. Нібито надавав матеріальну допомогу батальйону «Донбас». За словами Віногродського і Ружицького саме Борисенко був акціонером Приватної військової компанії ім. Семенченка і фінансував її створення. Колишні товариші Семена розповіли також, що Борисенко міг фінансувати «міхомайданчик» – акції Михеіла Саакашвілі проти Петра Порошенка зимою 2017-2018 рр. Говорять вони, що Борисенко був дотичний і до вояжу колишніх бійців «Донбасу» до Тбілісі – там у грудні 2018 р. їх прийняла грузинська поліція з цілим арсеналом зброї. Це спричинило міжнародний скандал.

Саме Борисенка обидва прибічника Семена називають винуватцем проблем екс-комбата – мовляв, щось вони не поділили, і Борисенко замовив Семена СБУ. Те, з якою наполегливістю СБУ веде цю справу, а суди виносять вироки, наводить на думку, що причина там набагато серйозніша. Але нас цікавить не це.

Колеги Семенченка по суті розповіли, що і «редути», і «міхомайданчик», і вояж Семена до Грузії відбувалися на гроші казахського бізнесмена слов’янського походження, якого вони самі називають агентом ФСБ. Тобто більшість акцій проти Петра Порошенка за участі Семена, Єгора Соболєва, Сергія Акимовича, Міхо Саакашвілі та інших дивовижних людей фінансувала Москва! Про це говорять самі прибічники і колеги Семенченка. І це не єдине джерело – були ще гроші «бабці Курченко».

Кортить крикнути – а ми що казали?

Автор