Ексклюзивне інтерв’ю Марини Порошенко у програмі «Велика політика» на «5 каналі» 07.04.2021 (відео)

 

На найближчому засіданні Київради розглянуть звернення до уряду щодо закупівлі вакцин від ковіду органами місцевого самоврядування. Оскільки центральна влада не забезпечила закупівлю необхідної кількості вакцин проти коронавірусу, вона мусить дозволити місцевій владі самостійно закуповувати вакцини. Про це сказала лідерка команди «Європейської Солідарності» у Київраді, голова постійної Комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики Марина Порошенко в інтерв’ю «5 каналу».

«На жаль, зараз немає таких повноважень місцевої влади – закуповувати напряму вакцини від виробника. І, безумовно, саме з такою вимогою зараз ми хочемо звернутися до Кабінету міністрів», – зазначила голова постійної Комісії.

«Я запропонувала проект рішення щодо звернення до Кабінету міністрів про надання можливості місцевій владі напряму закуповувати вакцину від виробника і розробки відповідних механізмів для цього. Вдячна, що Комісія одноголосно підтримала таке звернення», – розповіла Марина Порошенко.

Вона висловила сподівання, що депутати Київради підтримають звернення до уряду, і це дозволить розблокувати процес закупівель вакцин.

«Для того, щоб вакцинувати киян в тому обсязі, щоб розірвати ланцюг захворювання і створити колективний імунітет, мають провакцинуватись двічі десь близько 80% киян. Для цього потрібно близько 4 мільйонів доз вакцини. А зараз в Київ Кабінет міністрів, міністерство охорони здоров’я виділили тільки 42 тисячі 600 вакцин. Вдумайтесь у ці цифри і їх співвідношення – 3 мільйони мешканців Києва і 42 тисячі 600 вакцин, за рахунок яких зможуть провакцинуватися 21 тисяча 300 киян. На жаль, це ніколи не розірве ланцюг захворювання», – пояснила голова постійної Комісії.

Водночас вона зауважила, що через велику кількість заражень в Києві, незважаючи на достатньо непогану підготовку столиці до третьої хвилі коронавірусу, відомчі лікарні також повинні почати приймати хворих. За її словами, в столиці зараз працюють 30 опорних медичних закладів, є 5 тисяч ліжок, оснащених киснем.

«Але той штам коронавірусу, який панує в Україні і в Києві, набагато більш агресивний, викликає більш важкі ускладнення. І всі ліжка заповнені дуже важкими хворими, які потребують кисневого лікування. Для цього за останні тижні вже було терміново відкрито 1200 додаткових ліжок, які зараз терміново оснащуються як централізованим киснем, так і кисневими концентраторами. І ця ситуація показує, що Київ вже всі свої можливості, ресурси вичерпав. Зараз треба долучати інші медичні заклади, а саме відомчі лікарні», – наголосила вона.

Марина Порошенко повідомила, що таких медзакладів у Києві 12, і вони мають додатково 12 тисяч ліжок. При цьому вона зазначила, що відповідне рішення про використання цих лікарень теж має ухвалити уряд. «Вони мають припинити саботаж. Ще рік тому було передбачено – всі ці медичні установи також мають працювати на боротьбу з коронавірусом. Але вони не виконують це рішення, і ніхто за це не несе відповідальність», – резюмує Марина Порошенко.

Джерело

Автор