Руськомірське мовне жонглювання

Володимир Ар’єв

Аваков і Мендель в один голос почали просувати боротьбу за «українську» російську. За ту, яка в 2014 стала формальним приводом для агресії РФ абсолютно на всьому сході та півдні України. Коли від Харкова і до Одеси ледь не виникли «народні» республіки.

Ніхто не забороняє Мендель чи Авакову користуватися в побуті російською чи будь-якою іншою мовою. Але своїми ініціативами обидва стають соратниками Путіна, оскільки їхні слова – підтримка русского міра. Це навіть не какаяразніца.

А от те, що ми не чуємо від цієї влади про розвиток і захист української мови після століть русифікації, – це симптом хвороби, яка проявилась одразу дубинськими-бужанськими. Називається вона зневагою до України. Як у Януковича. За темпами крадівництва теж його скоро доженуть.

Гнати їх треба. Якнайшвидше.


Роман Кулик

Немає бажання розбирати усі тези й наратив, якиі зараз формують на телеканалі “Дом”. Дратує лише наглість, із якою діюча співробітниця ОП Мендель транслює гейтерство своїх співгромадян, які роками займаються просуванням української на всіх рівнях:

“Фактически в борьбе за язык некоторые украинцы превратились в “ангелов с пеной у рта”, которые вступают в бой за правое дело…
… а культуру не насаждать, а видеть в формате космополитизма. Всю энергию борцов направить бы на учебу обычной грамматики”.

Це сильно відрізняється від постулатів та міфів, які завжди просували проросійські партії, рухи та ностальгуючі? Звісно, ні. Упороті “українізатори”, “насільствєная украінізация” і т. д.

Одна справа, коли дискусії навколо цих тем точаться у соцмережах. Але тут державний канал просуває те ж саме голосом ОП. Використовують медійний ресурс, що працює на гроші платників податків і створений для мовлення на окуповані території, – для чого?

Розказувати населенню, якому багато років забивали голови укрофашистами і вєлічієм язика, про “ангелов с пеной у рта” і решту? Це якось має привернути їх до України?

Ідіотизм, марне проїдання коштів та шкідництво.


Володимир Ховхун

Звичайно, українська російська існує (це коли “бурячок” замість “свекла”), так само як існує американська англійська чи канадська французька.

І дійсно, російська не належить винятково Росії – в сенсі, що мови не патентуються, і будь-хто може користуватись будь-якою мовою безкоштовно.

Але як від цієї лінгвістичної та лінгвоюридичної реальності вони переходять до ідеї підтримки російської в Україні (де-факто, скорочення підтримки української) – оце вже фокус.

Цирк продовжується…


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Після чергового “менделя” від прес-секретаря президента Зеленського про те, що українці мусять відстоювати “українську російську мову”, я більше ніколи не повірю, що нардеп Бужанський і 30 служок, які хочуть обмежити дію закону про мову, діють не зі згоди Офісу президента. Це не їхня ініціатива – це державна політика. Мета якої – маргіналізація української мови.

В українській мові не даремно російська мова називається саме російською, бо “руська” – це стороукраїнська, мова гетьманів Сагайдачного і Мазепи. Соррі, російська тоді в Україні називалася дещо інакше – образливо для представників “русскава міра” зараз. Але розмова не про це.

Українці, виходить, мусять відстоювати “українську російську мову”. А українську українську мову відстоювати у ОПУ бажання нема? Вони не помітили що у 2020 р. у 2,5 рази впало українське книговидавництво? Вони не в курсі, що в Україні згортають діяльність видавництва і книжкові магазини, які убив локдаун? Їм не розповіли, що українське кіновиробництво, яке за президента Порошенка переживало ренесанс, нині знову повернулося в практично маргінальну нішу?

Чи Зеленського все влаштовує – він серіал “Папік” на російський канал СТС продав і тепер всім задоволений?

Я їй Богу тями не йму, як ОПУ хоче захищати “українську російську мову” за наявності Росії з потужним російським телебаченням і не менш потужним (і підтримуваним Кремлем) російським книговидавництвом?

Я розумію інше. ЗЕкоманда дала мені ще один привід НІКОЛИ їх не підтримувати. Вона дала мені залізобетонну підставу реготати щоразу, як мені розповідатимуть, мовляв, прибічники ЗЕ – патріоти.