Ми залишаємося з пандемією сам на сам

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Ви знаєте, я вже перестаю розуміти – ця влада реально задалася метою з КОВІД не боротися, а співпрацювати? Я вже не згадую про те, як іде вакцинація – в Україні всього прищеплено 198 тисяч осіб, в той час як в Італії прищеплюють по 500 тис на добу!

Але от глянув дані на Держстаті – заборгованість по з/п в сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги з початку року зросла на 221%!!! Більше ніж у 2,2 рази!

Ідеться не про ковідні доплати – ідеться про звичайну з/п, борг по якій зростає з катастрофічною швидкістю. Тобто мало того, що медики мусять вкалувати в умовах пандемії з ризиком заразитися так, що легені перетворяться на труху, їм за це ще й грошей не платять!

І це в той момент, коли поляки відмінили обов’язкове підтвердження дипломів лікаря для українців, і де з/п лікарів порівняно з нашими захмарні?

Чого чекають у владі? Що лікарі масово поїдуть до Польщі, а ми всі залишимося з пандемією сам на сам? Чи як завжди, що саме розсмокчеться? Їх цікавить взагалі щось, крім відкатів на “великому крадівництві”?


Euroin

Попри обіцянки влади, заборгованість по зарплаті медиків за два місяця зросла більше, ніж у 2,2 рази.

У жовтні 2020 року у своєму Посланні до Верховної Ради «Про внутрішнє і зовнішнє становище України» Зеленський громогласно анонсував, що, згідно з планом МОЗ, у 2021 році мінімальна заробітна плата лікаря має бути 20-25 тис. грн, медичної сестри – 15 тис. грн, молодшого медичного персоналу – до 10-12 тис. грн.

Через 2 місяці у грудні 2020 року міністр охорони здоров’я Степанов скромно повідомив, що зарплата лікаря у 2021 році буде 9 тис. грн.

А тепер виявилось, що навіть та зарплата, яка є, затримується.

Як демонструють дані Держстату, заборгованість у сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги з початку 2021 року зросла на 221%. Для порівняння, заборгованість по зарплаті загалом по Україні за 2 місяці 2021 року зросла на 23%.

Хворим також не краще. Фонд соціального страхування два тижні тому повідомив про затримки у виплаті лікарняних і декретних виплат. Затримка складає 21 робочий день або 1,8 млрд грн. Також не профінансовані заяви-розрахунки на суму 0,8 млрд грн, термін оплати яких складає 10 робочих днів.

* * *

Влада не має свого плану протидії COVID-19.

На позачерговому засіданні ВРУ мали б розглядатися питання національної безпеки чи протидії коронавірусу.

Однак пріоритетом «слуг Коломойського» є зовсім інші питання. Вони хочуть публічно засудити якісь таємничі ворожі сили, які обмалювали Вовочці двері ОПи.

Між тим, ще 18 січня 2021 лідером «ЄС» П.Порошенком було представлено чіткий план протидії. Нічого з того час не змінилося – стратегія подолання пандемії є принципово важливою для країни – адже влада обмежується вирішенням короткотермінових завдань в авральному порядку. Така стратегія має складатися з тотального тестування, обмеження максимальної ціни на тести і медикаменти, вакцинації безпечними ліками з можливістю вибору вакцин.

Саме Порошенко під час епідемії власним коштом забезпечував лікарні кисневими концентраторами та апаратами ШВЛ. У той час як зі спеціально створеного Фонду протидії COVID-19, за висновками Рахункової палати, гроші взагалі не витрачались, бо пішли, мабуть, на піар-проект Зеленського «Велике крадівництво».

Саме Порошенко провів телефонну розмову з Послом Китайської Народної Республіки в Україні Фань Сяньжуном, подякував йому за сприяння у постачанні Китаєм вакцини та закликав китайську сторону продовжити постачання для ефективної протидії COVID-19.

При цьому міністр Степанов не соромиться зізнаватися у тому, що через його безвідповідальність і неспроможність лікарі не отримують належної зарплати, країна безнадійно відстає від графіку вакцинування, а пунктів для вакцинації відкривається майже вшестеро менше, аніж було заплановано. А також, що він свідомо відмовився від контрактування американських та європейських вакцин.

Однак свій епічний провал у протидії коронавірусу та вакцинації чинна влада пояснює… процитованою П. Порошенком оцінкою вакцини CoviShield лікарем однієї з провінційних лікарень, яку лідер «ЄС» навів в якості ілюстрації причин відмов від вакцинації. А призупинення постачання CoviShield – брехливою інформацію про якусь міфічну образу Індії на неіснуючу кампанію дискредитації, про що, як виявляється, Радуцького та Арестовича з Подоляком Індія повідомила окремим секретним листом, який не можна нікому показувати, певне, через «зв’язаність умовами контракту».

При цьому, схоже, що Степанов, Шмигаль та Зеленський самі вірять у ці абсурдні твердження, що ставить під сумнів адекватність керівництва країни. А отже і перспективи захисту населення від пандемії.

Автор