Петро Порошенко запропонував план вакцинації для України (відеозвернення)

 

Петро Порошенко

Як народу і країні прожити 2021 рік так, щоб мінімізувати шкоду від недієздатної і корумпованої влади «Слуг»? Головний виклик — це ковід. Наша команда не залишилася осторонь. Крім благодійності, ми ще у березні пропонували Зеленському створити спільний штаб по боротьбі з коронавірусом. Щоб захистити людей, готові були підставити плече і розділити відповідальність з владою. Він відмовився. Хвалькувато проголосив себе найкращим майстром спорту у цьому питанні. Жертвами «майстерності» вже стали майже двадцять одна тисяча українців.

У нас, у «Європейської Солідарності», є план, абсолютно конкретна програма дій:

✅ тотальне тестування і якісна діагностика;

✅ контрольована самоізоляція безсимптомних;

✅ безкоштовне лікування тих хворих, які потрапили на госпіталізацію у зв’язку з важким перебігом хвороби;

✅ вакцинація здорових.

Поєднання цих чотирьох кроків дасть змогу розірвати ланцюг розповсюдження вірусу. Країна повернеться до нормального життя. Отже, вакцинація — головний національний проект на 2021 рік.

Пригадуєте, ще у липні Зеленський обіцяв, що Україна має бути серед перших держав, які куплять препарат. І гроші були, парламент наповнив ними спеціальний ковідний фонд. Намагання окремих спритних ділків закупити препарат через близьку до себе структуру зірвало вчасний початок щеплення. Десятки країн вже вакцинуються, а наша влада тільки намагається стати в чергу, шукає її хвіст, щоб спитати, хто ж в ній останній.

Багато хто з вас чув, що минулого тижня Україну відвідала Президент Молдови Майя Санду. Ще й місяця не пройшло, як вона вступила на посаду. Там вже забезпечено початок безкоштовного щеплення, причому якісним препаратом від Pfizer, закупленим за державні кошти. Індія до кінця літа провакцинує майже триста мільйонів осіб — за кількістю населення це приблизно сім Україн. Днями стало відомо, що Африканський Союз вже придбав 270 мільйонів якісних доз. Вони змогли. А Зеленський не зміг. Це його обов’язок, з яким він не може впоратися. Зрив вакцинації — це злочинна бездіяльність. Нульові здібності як переговорника.

Єдине, що поки що більш-менш твердо обіцяє влада, — сумнівну вакцину з п’ятдесятивідсотковою ефективністю, створену за технологіями вчорашнього дня. Це — плацебо, пустушка. Вакцинуйся хоч водою — результат той же.

У влади не має бути ні дня, ні ночі. Мають мотатися по всьому світу, купувати в усіх якісних виробників вакцини, крім російських, звісно ж. Слід придбати не менше двадцяти мільйонів доз. Бо лише така кількість забезпечить групи ризику: медичних працівників, яких влада так і не застрахувала; літніх людей, у першу чергу, будинки для людей похилого віку; вчителів та вихователів, співробітників правоохоронних органів, соціальних служб. Ці групи мають отримати щеплення безкоштовно. Усі інші — за поміркованою вартістю.

Нагадаю, наша команда свого часу запровадила програму «Доступні ліки», якою регулювалися ціни на велику кількість препаратів, а їхня закупівля здійснювалася через міжнародні організації. Тепер вимагаємо так само обмежити і ціни на тести, вакцину, ліки, які є у протоколах лікування Covid. Для прикладу, ПЛР-тести, за які бувало дерли до 2000 гривень, мають коштувати не більше чотирьохсот.

Ми також пропонуємо витрати громадян на тестування та лікування коронавірусної хвороби, страхування на випадок ковіду і вакцинацію віднести до переліку витрат, які можуть бути включені до податкової знижки. За результатами податкового року фізична особа матиме право подати річну декларацію та зменшити розмір оподаткованого доходу на величину таких витрат та отримати з бюджету частину сплаченого ПДФО, а саме 18% від таких витрат.

Наші фракції в обласних та міських радах вимагатимуть змін в місцевих бюджетах з метою виділити кошти на закупівлі вакцин. Люди не можуть чекати, поки, вибачте за грубе слово, роздупляться в офісі Зеленського та в його Уряді. Кожен день зволікання із вакцинацією — це ще сотні й сотні втрачених людських життів.

Економічна ситуація довгостроково залежить від щеплення. Масової вакцинації країни. Від цього залежить, чи виживе вагома частина дрібного бізнесу, — кав’ярні, ресторани, туристична галузь, бо це мільйони робочих місць. Як почуватиметься сфера культури — концертна діяльність, театри. Спортивні заклади. Як швидко їхні працівники повернуться до нормального життя.

Пропонований нами план із чотирьох пунктів дозволяє практикувати точкові адресні карантинні обмеження замість тотального локдауну.

У нас є план і чітке бачення по різних напрямках. Де можна — будемо радити владі. Де треба — вимагати. Де бракує власних сил тиснути на владу — просити вашої підтримки. Разом проводити «червоні лінії».

Вихід є. Надія є. Все буде добре.

Слава Україні!