Судова реформа. Зеленський – справжній господар свого слова

Варто нагадати, що Зеленський два роки тому у виборчій програмі обіцяв:

«Судова гілка влади повинна стати Владою, а не прислужником у Президента, уряду, Парламенту, місцевої влади. Ми повернемо довіру і повагу до суду. Для простих спорів — мирові судді, які обираються народом. Для кримінальних злочинів — ефективний суд присяжних, який складається з народу».

Пройшло два роки, але якось ми не побачили ні мирових суддів, обраних народом, ні ефективних судів присяжних.

Натомість ми побачили, як Зеленський зупинив масштабну судову реформу, розпочату при Порошенку, яка мала повне схвалення у міжнародних спеціалізованих організацій. Порошенко вже реформував Верховний суд, створив ВАС, розпочав кваліфікаційне оновлення корпусу суддів. Але потім прийшов Зеленський…

Далі ми побачили прийнятий у турборежимі закон «Про внесення змін до Закону “Про судоустрій і статус суддів” та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» №193-ІХ від 16 жовтня 2019 року, розроблений командою Зеленського, який був жорстко розкритикований Венеціанською комісією і названий таким, що несе загрозу незалежності суддів.

Потім були законодавчі ініціативи (законопроекти №3711 і №4229), які консервують корумповану судову систему, що викликало занепокоєння навіть у послів «Великої сімки». Тепер ми отримуємо нову обіцянку провести судову реформу в наступні три роки.

Цікаво лише, як Зеленський планує вписати в реформування судової системи в наступні 3 роки фігуру Портнова, який протягом останніх двох років отримав від Зеленського ярлик на кураторство судами, і суди стабільно приймають рішення в інтересах Зеленського.

Суди здійснюють розправи над активістами, волонтерами, АТОвцями під значним впливом Портнова. Справа Стерненка – це справа, яка реалізується в судах Портновим. При тому сам Портнов при Зеленському отримав імунітет не лише від кримінального переслідування з боку правоохоронних органів, а й суду. Суди стабільно приймають рішення в інтересах Портнова, несправедливо караючи навіть журналістів радіо «Свобода».

Ще однією ілюстративною справою для обіцянки Зеленського реформувати суди є справа Татарова. Саме через суди команда Зеленського врятувала від тюрми заступника керівника Офісу Президента Зеленського Олега Татарова, якого звинувачують у службових злочинах і корупції.

Тому можна не сумніватися, що обіцянку реформувати суди за 3 роки буде чекати доля обіцянки припинити війну на Донбасі чи обіцянки «дати Путіну 1 рік» на виконання Паризьких домовленостей. Він господар свого слова – як дав, так і забере.

Джерело

Автор