Національна програма до 2030 – «вижити та випетляти»

Володимир Омелян

Минулого тижня Уряд України затвердив Національну економічну стратегію до 2030.

Драфт документу готувало понад 20 аналітичних центрів, залучені десятки експертів. Фінансували цю роботу, наскільки відомо, олігархи, але це менш важливо в даному випадку. Це мало стати квінтесенцією економічної думки, народженням українського лева на теренах Центрально-Східної Європи. Але наразі виглядає на десятиліття Бабака.

Я спеціально вичекав паузу, щоб дати можливість владі та відповідним незалежним фахівцям прокоментувати її, пояснити і донести пріоритети розвитку держави на наступне десятиліття.

На жаль, прориву не відбулося, як і сама стратегія виявилася дуже загальним документом. В принципі, він і має бути таким, загальним, але точно повинен містити чіткі дороговкази: куди, чому і як ми йдемо?

Подвоєння ВВП у 2030 році? Ок, Гончарук у 2019 пропонував збільшити ВВП на 40%. Набагато збільшив? Його п’ятирічна програма вдалася?
Залучення інвестицій по 15 млрд дол/рік з 2025 року. Вибачте, а до 2024 року ми чим плануємо займатися, інвестиції не потрібні?
Чи нема Зеленського – нема десятиліття бовтання в ополонці?

Стандартний рецепт на усі випадки: введення ПНВК, накопичувальна пенсійна система, вкотре перехід на середньострокове бюджетне планування, підтримка українських експортерів та інвесторів, індустріальні парки, амністія капіталу, створення незрозумілого Міжнародного фінансового центру в Києві і загадкового Фонду Фондів. Про освоєння Марсу, Гіперлуп, зорельоти, квантові стрибки, штучний інтелект, Старлінк, звісно, не йдеться. Хоча в цьому році наче збираються запускати супутник в космос…

Ну, ок, будемо вважати, що кредо 2020 «вижити і випетляти» буде розтягнуто на все десятиліття. Лишень, варто пам’ятати, що ми не в вакуумі знаходимося: поки ми повземо, інші долають марафон за марафоном.

Але одне просте запитання: якщо Ви не знаєте, що написати, або сміливі ідеї не пропускають, чому не взяти основні світові рейтинги і просто вписати ціль: Україна в Топ-10 в усіх цих рейтингах до 2030. І скрупульозно, послідовно прописати всі критерії і шлях виконання їх індикативів.

І тоді дуже легко переконати уЗеленських: це не наші фантазії – це вже всі зробили, і це дало результат. Можна привести додатковий аргумент: кожен серйозний інвестор, коли йому розповідають про країну, яка для нього невідома, перше, що робить, дивиться на рейтинги цієї країни: коли ти в топ-10 і другій сотні Doing Business – більше нічого пояснювати не потрібно.

Після затвердження національної програми до 2030 Уряд повинен схвалити галузеві національні програми. Далі має бути затверджений План дій з відповідальними ЦОВВ і конкретними термінами. Тобто паперової роботи ще мінімум на два роки.
А от що буде в 2021, не розуміє ніхто. Бо річної програми ні Уряду, ні монокоаліції, ні самого Президента ніхто не бачив ні в 2019, ні в 2020, немає її і в 2021.

Живемо від сенсації сьогодні до сенсації завтра…

Автор