Пандемія може призвести до нестачі продовольства. Уряд про це не думає

ООН склала рейтинг країн за продовольчою безпекою. Україна посідає 54 місце у глобальному індексі продовольчої безпеки 2020 року серед 113 країн. Таким чином нашу державу, за даними міжнародних експертів, випереджають навіть сусідні країни – РФ та Білорусь. Крім того, на кілька позицій вище опинилися Об’єднані Арабські Емірати, які, згідно із заявами президента Зеленського, Україна обіцяє забезпечити продовольством.

Кількість захворювань на коронавірусну інфекцію COVID-19 в Україні продовжує зростати. І такі тенденції можуть спричинити багато економічних і соціальних проблем. Аби суспільство, бізнес і економіка витримали кризу, дії влади мають бути відкритими і передбачуваними. Має бути стратегія і план дій, а також мають бути передбачені усі наслідки від прийнятих рішень.

Ніхто в уряді не прогнозував і не прогнозує наслідки поширення коронавірусної інфекції на розвиток підприємництва, на економіку країни в цілому, на соціальну сферу держави.

Влада має передбачити систему закупівлі та заготівлі продукції до державного продовольчого резерву. Наслідки пандемії можуть бути критичними, і криза може бути світового масштабу. Тому у таких сферах як продовольча безпека рішення мали прийматися ще навесні 2020 року. Уряд зобов’язаний розробити і представити звіт щодо формування продовольчого резерву в Україні та забезпечення політики продовольчої безпеки в умовах поширення та розповсюдження коронавірусу.

До відома, ще в минулому році: за повідомленням Bloomberg, країни почали робити закупівлі продуктів харчування, побоюючись, що розповсюдження коронавірусу завдасть шкоди світовій торгівлі. Ще навесні в ЗМІ була інформація, що Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) заявила, що дуже скоро світ може зіткнутись із продовольчою кризою, якщо необхідних заходів не буде вжито якнайшвидше.

Уряд зобов’язаний сформувати програму із формування продовольчої безпеки в Україні, яка б передбачала:

Формування в регіонах України логістичних центрів із задоволення негайних продовольчих потреб найбільш вразливого населення. Формування мінімального продовольчого пакету із соціальних товарів для таких потреб.

Формування та коригування програми соціального захисту;

З метою забезпечення продовольчої безпеки мають бути передбачені зниження тарифи на імпорт продовольчих товарів і обмеження його експорту. Можливо, розглянути доцільність тимчасового зменшення ПДВ та інших податків.

Коронакриза в Україні і так відкрила проблеми, які існували в нас в різних сферах життя людини: освіта, охорона здоров’я. І дуже не хотілось би, аби у 2021 році через пандемію Україна стикнулася з продовольчою кризою, що потягне за собою неминучий соціальних вибух, коли за відсутності коштів, неможливості лікуватися, людям не вистачатиме ще й харчування чи питної води.

Джерело

Автор