Він увійшов у підручники армій світу

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Сьогодні день народження генерала Віктора Назарова. Начальника штабу АТО у 2014-2015 рр.

Насправді, те, що у 2014 р. Україна змогла вистояти і навіть звільнити третину захоплених Москвою територій Донбасу, – заслуга кількох військових, головними з яких були генерали Назаров і Муженко.

Назаров з’явився на Донбасі ще 15 травня, коли в зоні АТО знаходилася маса частин різних відомств, між якими практично не було координації. Все довелося робити військовим, причому під власну відповідальність. СБУ була просто не готова керувати операцією такого масштабу, по суті, повноцінною військовою. В якому стані тоді були ЗСУ, хто пригадає – той жахнеться. Все доводилося організовувати по ходу справи – забезпечення, сектори, зв’язок, тил частин, система керування тощо й тощо.

Саме цим займався генерал Назаров, з 21 травня – начальник штабу АТО. В умовах, коли бракувало всього і постійно. Коли російська деза лилася тонами, а нібито перевірені офіцери виявлялися агентами Москви. Проте…
Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка, Бахмут, Сєвєродонецьк, Лисичанськ – і це не повний список міст, звільнених військами, чиї дії планував генерал Назаров. Блокування кордону від Амвросіївки до Ізваріного і вихід Сектору Д з оточення. Рейд 95-ї аеромобільної. Майже оточені Луганськ, Горлівка та Єнакієве. Рейд Помсти у вересні 2014 р. Бої за Дебальцеве – їх вивчають нині в училищах Бундесверу.

Ми постаріємо, наші онуки будуть розпитувати нас, як це було? І серед іншого нас запитають, як ми допустили таке?!

Генерал Назаров – досі генерал-майор (від 2008 р.), на відміну від окремих “Іловайських героїв”. Генерал Назаров під судом. Зараз очевидно, всупереч брехні диванних аналітєгов, у генерала Назарова не було високопосадових покровителів. Коли його почали давити судами, за нього вступитися виявилося нікому. Судами генерала пресують досі.

Але ми все пам’ятаємо і не забудемо. Ми пам’ятаємо, де були балачки і самопіар, а де справжній подвиг.

З днем народження, генерале Назаров!

Автор