Не спішіть відкорковувати шампанське…

Петро Порошенко

Канали групи Медведчука стали відвертим знаряддям російської інформаційної війни проти України. І у цій війні Україна має право і повинна захищатися, використовуючи для цього всі наявні інструменти.

Свого часу я прийняв рішення заборонити в Україні російські телеканали і соціальні мережі, і був за це нещадно критикований. Але життя за ці роки довело правильність та ефективність того кроку. ВКонтакте та Однокласники, рівно як і російські телеканали перестали бути значущим каналом поширення дезінформації в Україні.

У жовтні 2018 року саме наша команда ініціювала і ухвалила постанову про обмежувальні заходи щодо проросійських українських телеканалів. Єдина причина, з якої постанова не була реалізована тоді, полягає в тому, що вона наклалася на початок виборчої кампанії. Закриття каналів під час виборів створило би фундаментальну проблему з їх визнанням як чесних та прозорих. Ми відклали це на поствиборчий період. Але вибори виграв пан Зеленський. І, до речі, всі три канали підтримували саме його.

Це — відповідь тим, хто всю ніч по команді Банкової волав «а чому ж це рішення не прийняв Порошенко». Тому що Порошенко навіть при розв’язанні складних політичних проблем дотримувався норм права, а воно прямо забороняє санкції проти українських фізичних та юридичних осіб, крім як за причетність до фінансування тероризму. Правова чEFEFD0стота рішень те%�6 має значення, хай не для українських судів, але для Європейського суду так точно.

Виникають інші питання. Чому Зеленський чекав аж два роки, коли проросійська істерія на каналах набрала небачених раніше обертів? І навіть заявляв, що не має прав та повноважень закривати будь-який канал. І чому рішення РНБО не стосується каналу «Наш», де російські пропагандисти атакують нашу армію і вимагають притягнення до відповідальності наших воїнів?

Тим не менше, політично ми підтримуємо рішення РНБО як таке, що направлене на захист України. Ми розуміємо, що воно стало прямим наслідком американських санкцій проти представників російської п’ятої колони, які проводили свої кампанії на зазначених телеканалах. Адже ще кілька тижнів тому один з радників офісу Президента України захищав ці телеканали, я цитую: «Вони не вороги, й ми вітаємо їхню професійну діяльність».

Сподіваємося, що свою політичну позицію влада підкріпить солідним правовим обґрунтуванням, яке, очевидно, знадобиться в судах, щоб захистити рішення і забезпечити його втілення в життя. Але для цього треба відсторонити всю проросійську команду Портнова, всіх цих татарових, смірнових, бабікових та іже з ними, які окопалися в офісі Зеленського і незаконно тиснуть на суди та правоохоронні органи.

Ми також застерігаємо владу від тиску на українські патріотичні телеканали, бо розуміємо, що прецедент з медіа Медведчука цікавить її не лише в контексті боротьби з російською пропагандою, але й з точки зору боротьби з будь-якою критикою на адресу Зеленського.

Протягом п’яти років президентства наша команда, навіть в умовах активної фази війни, неухильно дотримувалася стандартів демократії, гарантувала забезпечення прав громадян, в тому числі і фундаментального права на свободу слова.

* * *

Хочу привітати СБУ із проведеною антитерористичною операцією, внаслідок якої були встановлені особи, які причетні до діяльності терористичних організацій, зокрема пан Козак і низка юридичних осіб української реєстрації. Це вперше за два роки, коли ця інформація з’явилася. Хочу наголосити, що два роки тому СБУ не надала мені, як президенту, подібної інформації. Я думаю, що така операція насправді є успіхом.

Ми чекаємо, що відповідні члени терористичної організації негайно отримають підозру і найближчими днями і СБУ, і Офіс Генпрокурора підуть до суду, де буде обрано запобіжний захід. Хочу наголосити, що тут не передбачена застава, і має бути виключно тримання під вартою.

А якщо терористична діяльність полягала у закупівлі вугілля на окупованих територіях ОРДЛО і в Російській Федерації, то тут не мають бути подвійні стандарти, і тим, хто зараз купує електроенергію у країни-агресора, обов’язково має бути пред’явлена така сама підозра і такі самі звинувачення. Бо як закупівля вугілля, так і закупівля електроенергії в країни-агресора несе загрозу національній безпеці. Разом з тим, я хочу сподіватися, що наші іноземні партнери з розумінням і підтримкою поставляться до рішення РНБО, яке було прийняте сьогодні вночі.


Ірина Геращенко

Головна новина дня, безумовно, – заборона прокремлівських телепомийок.

Для себе особисто я давно заблокувала всі ці зомбоящики: не ходила в їх студії, публічно закликала до бойкоту . «Європейська Солідарність», на відміну від інших фракцій, так само бойкотувала прокремлівські телеканали.

Я підтримую рішення РНБО, яке базується на постанові ВР попереднього скликання про санкції щодо кремлівських каналів. На відміну від деяких депутатів-оптимістів, які тоді утрималися і зараз співпрацюють з нинішньою владою, я голосувала ЗА цю постанову. Моя позиції щодо протидії гібридним загрозам залишається незмінною і у владі, і в  опозиції. Жорстка відсіч має стати нашою спільною ідеєю – влади і демократичної опозиції.

Не знаю, що спонукало Зеленського до цього – стрімке падіння рейтингів і перетоки симпатиків до ОПЗЖ чи вплив наших західних партнерів. Але це перше його притомне рішення в протидії інформаційній війні проти України. Тішимося з Андрєм Парубієм, який підписував постанову ВР про санкції проти кремлівських телеканалів.


Ігор Артюшенко

Якби я дивився ці 3 медведчуківські телеканали, то б зараз, мабуть, сумував.
Якби я ходив на ті телеканали на ефіри, то зараз би теж почувався, мабуть, ніяково.
Але я принципово не приймав запрошень від 112, Newsone і Zik з того моменту, як їх власником став Медведчук через підставного Тараса Козака. Бо вважав і вважаю, що запрошені гості завжди легітимізують канали своєю репутацією, а легітимізувати проросійські смітники не в моїх правилах. Бо інформаційна гігієна важлива.

Тому насправді мене турбує інше:

1) що тепер заявлятимуть ті “патріоти” та “націоналісти”, обличчя яких не вилазили з ефірів медведчуківських медіа останніми роками? Якщо вони підтримують санкції, тоді чому туди регулярно ходили?

2) чому Зеленському знадобилося аж 2 роки, щоб ввести в дію постанову ВР щодо санкцій, ухвалену ще за нашого скликання? Так, я голосував за її ухвалення ще 4 жовтня 2018 року. Ось посилання.

3) чому вчорашнє рішення РНБО щодо цих трьох телеканалів складено з юридичними неточностями, що дає змогу куму Путіна тепер активно йти в суди, які якраз контрольовані Портновим? Це дилетантизм чи спланована гра в піддавки?

4) чому Зеленський вдарив виключно по ЗМІ Медведчука, а не по його нафто-газовому бізнесу? Бо ж саме цей бізнес і дозволяє йому фінансувати ті телевізійні смітники. І тоді що заважатиме куму Путіна відкрити нові 2, 3 чи 5 телеканалів на іншу підставну особу хоч завтра?

5) І головне питання. Чи не є це спланованою спільною політичною грою Зеленського і Медведчука, в якій перший одягає на себе маску “справжнього патріота”, а другий перетягує на себе ковдру “рятівника свободи слова, ЗМІ та демократії” з його “референдумами та народовладдям” ?

Бо те, що закрили ці 3 рупори Кремля – це однозначно дуже добре.
А те, що зробили це вкрай пізно і юридично недолуго, – це дуже підозріло.

Стриманий оптимізм.


Олександр Турчинов

Блокування телерупорів кремлівської “п‘ятої колони” в Україні – єдиний реальний крок, що зміцнює національну безпеку, який зробила команда Зеленського за два роки.

Я завжди підтримував жорсткі дії у протистоянні інформаційній агресії РФ, яка є надважливою складовою гібридної війни, що ведеться проти нашої країни. Наша команда заборонила трансляцію в Україні російських телеканалів, роботу інформаційних інтернет-ресурсів і соціальних мереж, встановила вздовж лінії фронту системи подавлення сигналів російських і сепаратистських каналів, що вели трансляцію з окупованих територій.

Рішення Верховної Ради щодо накладання санкцій на телеканали з інформаційного пулу кума Путіна Медведчука було ініційоване в кінці 2018 року депутатами фракції «Народний Фронт», «Блок Петра Порошенка» та «Самопоміч». Це було правильне рішення, яке мало на меті забезпечити безпеку країни.

Складність його реалізації полягала, перш за все, у правовій площині. Справа в тому, що санкційний інструментарій за законом використовується проти іноземних юридичних і фізичних осіб. Для резидентів і громадян України законодавством передбачений єдиний випадок – участь в терористичній діяльності, включаючи її фінансування.

Був і другий проблемний аспект – почались президентські вибори, і Порошенка почали звинувачувати в бажанні знищити засоби масової інформації, що належали його політичним опонентам. Для того, щоб зняти суспільну напругу та залишитися в правовому полі, Службі безпеки України було доручено зібрати докази щодо участі в терористичній діяльності фізичних та юридичних осіб, які стояли за проросійськими телеканалами. Це мало бути реалізованим у конкретних кримінальних справах, що стало б підставою для застосування санкцій.

Виконати цю задачу планувалося одразу після президентських виборів. Але перемога на тих виборах Володимира Зеленського відтермінувала реалізацію цього рішення на два роки.

Сподіваюся, що основною мотивацією вчорашнього рішення РНБО був усе ж таки захист країни від російської інформаційної агресії, а не падіння рейтингів провладної партії та їх електоральний перетин із ОПЗЖ.


Володимир Ар’єв

А тепер спокійно.

1. Закриття проросійських каналів прив‘язали до конкретної персони – Козака.

2. Козак – лише номінальний власник. Протягом декількох днів всі канали переписують на нову підставну особу, яка не під санкціями. Компанії-власники теж змінюють. На цьому все.

3. Але кілька днів іде розкрутка теми з судами та іншими ритуальними танцями: інформаційне поле займають канали Медведчука. Сам факт стає приводом для консолідації електората ОПЗЖ: своіх абідєлі.

4. Все починає працювати після зміни власника. До каналів підвищується увага, ОПЗЖ і проросійський наратив укріплюється.

Вибачте, що зіпсував свято.

Так хто Зеленський?

* * *

Деякі речі все ж треба пояснювати, іноді забуваю, що очевидне одному не є таким для іншого.

Трохи історії: рішення ВР 2018 року щодо 112 і НьюзВан, яке давало пас РНБО, не було реалізоване через прогалини в законодавстві, зокрема через відсутність чіткої норми про санкції щодо українських юр/фізосіб. За кілька місяців до президентських виборів провести подібні зміни в закон або ухвалити санкційний по медіа було неможливо.

Далі був новий президент і нова ВР. За півтора роки можна було внести поправки до закону про санкції, які зробили би санкції проти українських юр/фізосіб бездоганними з правової точки зору. Проте президент з монобільшістю цим не переймались, поки медведчуківські канали не почали шматувати рейтинг Зеленського серед його цільової аудиторії.

Враховуючи те, що саме при Зеленському Портнов з Медведчуком відновили вплив на ключові суди, зараз можна чекати реалізацію десятка юридично єзуїтських схем з відновлення мовлення каналів (в т.ч. відкриття вікна можливостей і для зміни номінальних власників), що призведе до підвищеної мотивації проросійської аудиторії, яку ці події мобілізують і консолідують.

Декілька днів чи тижнів без ефіру канали проживуть з огляду на потенційні електоральні прибутки. А вирогідна, з огляду на вищенаведене, перемога буде святкуватися в посиленому інформаційному режимі. Патріотичній аудиторії готується нова фрустрація.

І вже неважливо, чи це все по дурості, чи договорняк з Медведчуком, з яким Єрмак в тісному контакті. Просто треба розуміти події та їхні наслідки з холодною головою. Щоб потім не впасти в апатію.

Ну і ще цікавий момент. Хто як голосував за рекомендацію для РНБО запровадити санкції у 2018 році.


Сергій Костинський

Медвежа послуга Зеленського Україні

Сьогодні РНБО ухвалило політичне (так, саме політичне) рішення відносно пулу телеканалів 112 Україна, NewsOne, ZIK (медіахолдинг “Новини”), декількох регіональних мовників та їхнього формального власника – Тараса Козака.

Ділюся неприємними думками щодо цього, здавалося б, приємного рішення, усвідомлюючи, до речі, що можу помилятися.

1. Загальна оцінка події.

На мій погляд, рішення РНБО було радше реактивним та популістичним, ніж продуманим та зваженим.
Оскільки ще минулого тижня Офіс Президента та медіахолдинг «Новини» Віктора Медведчука співпрацювали. Крім того, РНБО проігнорувало медіагрупу «1+1», часткою якої володіє родина Медведчуків.
Гадаю, влада, що за останні два роки наламала дров на всіх політичних напрямках, зробила ставку на отримання швидкої позитивної оцінки з боку адміністрації нового Президента США та значної частини українського суспільства.
Що буде далі – Володимира Зеленського та його команду не особливо турбує. А далі дещо буде.

2. Трохи експозиції.

Боротися з телеканалами в Україні – справа майже безнадійна, якщо маєш справу з олігархічними медіа.
Телебачення, радіо – це лише інструменти, функції економічної та політичної активності груп інтересів. Тому для того, щоби вбити медійний вплив тієї чи іншої сили, боротися потрібно з самою силою (причиною), а не з її медійними активами (наслідками).
Тобто, для обмеження російського впливу в Україні владі потрібно було відкривати кримінальні справи або, наприклад, ухвалювати рішення РНБО саме проти Віктора Медведчука та бізнесу, який забезпечує йому економічну базу в Україні. Але не проти тих суб’єктів та об’єктів, які легко замінити на інші.
Відрубуючи голови лернейській гідрі, ризикуєш отримати замість відрубаних голів – нові.

3. Тепер про можливі наслідки.

Рішення РНБО просаджує рейтинг партії «Слуга народу» серед проросійського та прорадянського електорату та посилює позиції ОПЗЖ. Електорат мобілізується та збільшується за рахунок перетікання виборців з табору «Слуг» у табір партії Медведчука.

4. Далі.

На фоні «переслідувань» та «утисків свободи слова» посилюються медійні бренди 112 Україна, NewsOne, ZIK та персональні бренди найбільш одіозних телеведучих цих телеканалів.

5. Далі.

Телеканали з медіахолдингу «Новини» та сам Тарас Козак оскаржують рішення РНБО спочатку в Україні – долають усі інстанції. Потім оскаржують рішення в ЄСПЛ.
З високою вірогідністю рано чи пізно виграють європейський суд, отримують позитивне рішення на свою користь, яке, крім іншого, передбачає компенсацію з боку української держави.
Потім, за потреби, ці телеканали відновлюють своє мовлення.
І, що найголовніше, з цього моменту вже ніхто нічого ніколи їм зробити більше не зможе! Рішення ЄСПЛ та позиція правозахисних організацій в Україні надають телеканалам Віктора Медведчука фактичну індульгенцію.

6. Далі.

Щоби не витрачати час, Медведчук скоріш за все швидко купує або отримує в оренду нові один-два телеканали, що мають ліцензії на ефірне цифрове та супутникове мовлення.
Ці телеканали оперативно змінюють свої програмні концепції, перетворюючись, таким чином, на інформаційні. Знову ж таки, за повного сприяння Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, яка нічого з цим зробити не зможе. Бо таке чинне медіазаконодавство.
У свою чергу, журналісти 112 Україна, NewsOne та ZIK переходять працювати на нові робочі місця, за звичною технологією та ідеологією.

Що маємо в результаті?

1. Мобілізований та більш інтенсивно зростаючий електорат ОПЗЖ.
2. Посилення брендів 112 Україна, NewsOne, ZIK та зростання популярності проросійського порядку денного в соціальних мережах.
3. Створення Віктором Медведчуком з партнерами нових інформаційних телеканалів.

Що потрібно, насправді, було робити?

1. Правоохоронним органам – визначити долю Віктора Медведчука та його бізнесу в Україні.
2. Парламенту – а) посилити функціонал СБУ в частині контролю за походженням коштів медіа, б) дозволити Національній раді відмовляти телерадіомовникам у переоформленні ліцензій та отриманні нових ліцензій на мовлення на підставі застережень СБУ.
3. Національній раді – продовжити роботу з анулювання ліцензій на мовлення телеканалам 112 Україна, NewsOne, ZIK, Kyiv Live, Odesa Live, НАШ, КРТ, Сварожичі (останні не входять в пул Медведчука, але також, на мою особисту думку, здійснюють цілком руйнівну роботу проти української державності).

Так, цей шлях довгий та нудний. Але це та сама формула, яка забезпечує стратегічну перемогу над російським впливом в Україні.

Все, що я побачив зараз, – це тимчасова тактична перемога державних інституцій, яка надає ворогу стратегічної переваги.

Цей тактичний крок, як на мене, був здійснений, щоби сподобатися, а не перемогти. Типовий Володимир Зеленський в дії.

Вибачте, якщо мої висновки Вам не сподобалися 🙂 . Сподіваюся, що все ж таки помиляюсь.


Игорь Бигдан

Что касается “санкций”, блокирующих 112-й канал Медведчука. У меня две версии происходящего.

Версия 1.

Пиар для Медведчука, как главного оппозиционера Зеленского.

Дело в том, что санкции – это для иностранных граждан и компаний, Украина не может накладывать санкции на граждан Украины.

Вот цитата закона о санкциях, ст.1, п.2:

“Санкції можуть застосовуватися з боку України по відношенню до іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка знаходиться під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність”.

Если гражданин Украины или компания совершили преступление, то для них предусмотрены УК, презумпция невиновности, следствие, адвокаты, суд, тюрьма. У телеканала можно отобрать лицензию решением Нацрады. Много чего можно, но санкции – нельзя. А значит, Медведчук в суде быстро вернёт всё в зад, выйдет победителем и оппозиционером, а его каналы и его ОПЗЖ получат неслабый пиар. И не только внутриукраинский, за них ещё “репортеры без границ” и “Амнести Интернешенл” успеют вписаться. После чего телеканалы Медведчука и тронуть будет нельзя.

Делает это Зеленский в сговоре с Медведчуком, или его опять развели, как лоха, – не знаю, да и не важно.

Версия 2.

Цитата из последнего интервью Зеленского:

“Позбавлення від олігархів досягається двома шляхами: позбавити їх можливості мати «телевізор», той чи інший медіа-майданчик і позбавити їх можливості впливати на депутатів. Це можливо зробити, я хочу це зробити в Україні. Це повинно бути прийнято. Не просто рішення правоохоронців – когось взяти за ґрати, посадити когось. Я не проти того, щоб посадити всіх, хто порушує закон. Але замість одних прийдуть інші. Тому треба на законодавчому рівні змінювати цей процес. Я вважаю, що це можливо зробити”.

А что если у нас новый Путин рождается? Тот тоже начинал с закрытия НТВ и постепенно взял под контроль все СМИ.

Правда, наш недомерок – идиот и окружён идиотами, поэтому, скорее всего, всё просрёт. Но тем не менее он может идти по этому пути совершенно искренне. И на требования ЕС/США некоторое время может забивать – он же компостирует мозги МВФ месяцами? И тут может. Остальная вертикаль власти у него уже есть – Верховна Рада, генпрокурор, судьи, СБУ, армия, с Аваковым договорится. Что ещё надо, чтобы рейтинг прекратил падать як скажений? Правильно – взять под контроль СМИ. И дальше либо ЗекоМанда полностью контролирует инфопространство, либо олигархи соглашаются на уступки, получают свои телеканалы обратно и перестают критиковать Бубочку и ставить палки в колёса в Раде (тоже путинский сценарий).
Я понимаю, что у нас тут не Россия. Но, как выяснилось в 2019 году, и не Европа.

Версия 3.

“Зеленский – патриот, гетьман и борется с агентами Кремля”. Ахахаха, не смешите меня, у меня губа треснула.

* * *

СНБО всего лишь реализовал постановление ВР от 2018 года о санкциях относительно каналов Медведчука.

Мы тогда ещё подписи к петиции собирали, помните?

И подписи собрали, и Рада приняла постановление с предложениями для СНБО применить санкции к указанным каналам… И всё бы хорошо, но есть проблема – законы Украины выше любых постановлений. Чтобы это постановление можно было применить и не получить отлуп в суде, Рада должна была изменить законодательство, чего настойчиво требовала ДемСокира.

Но Рада законодательство не изменила, поэтому санкции и не были применены. Что и подтвердил Порошенко месяц назад.

Но поскольку у руля сейчас идиоты, они решили наступить на эти грабли и решением СНБО ввели постановление в действие, не меняя законы. В результате либо придётся отменять санкции из-за решения суда и под давлением западных партнёров, либо делать морду кирпичом, получить статус диктатуры и остаться наедине с Россией. В принципе, Медведчука устраивают оба варианта.

Но ок, я допускаю, что я чего-то не понимаю, яжнеюрист. И есть какой-то хитрый план, который мы вскоре увидим. И резидентов Кремля в Украине действительно ликвидируют. И это не очередной шаг в узурпации власти и не построение вертикали. И не торговля с олигархами в путинском стиле “одного уничтожим, остальные подчинятся”.

Да не, фигня какая-то.


Helgi Sharp

Интересная намечается история…

Заглянул в ютуб. Там сейчас “объединённый марафон” трёх медведчуковских каналов. Истерика. Главный посыл: “Сегодня в нашу защиту выйдет вся страна!”

Потом посмотрел на количество людей, которые в данный момент эту трансляцию смотрят (8:00 утра). Аж 3 100 человек. Из них 3000, наверняка, просто для того, чтобы насладиться истерикой.
Сумасшедшая популярность! 😛

Впрочем, не спешите радоваться, как говорят в Японии, у обратной стороны монеты тоже есть обратная сторона. Я давно говорил, что у власти сидят не идиоты, и такой шаг Зеленского может иметь любое второе дно, как-то:

✔️ Элемент торга с Кремлём по энергетическому и Донбасскому кейсам.
✔️ Подготовка к внеочередным парламентским выборам и перетягивание на себя колеблющейся и антироссийской части электората таких партий, как ЕС, Голос, Удар, БЮТ.
✔️ Начальный элемент комбинации, в результате которой через месяц-два Печерский суд келейно отменяет данное решение, а Зеленскому на некоторое время достанутся лавры борца с кремлёвской пропагандой.
✔️ Прелюдия к тому, чтобы под предлогом равноудалённого отношения к неугодным медиа таким же решением закрыть Прямой и 5-й каналы.
✔️ Компенсаторное отвлечение внимания общественности от ряда пророссийских шагов – от антигосударственных референдумов до экспорта электричества из РФ и начала прямых поставов газпромовского газа.

Как бы там ни было, шаг, на первый (и на второй) взгляд, очень нужный. Никаких обещанных Медведчуком народных выступлений по этому поводу не будет – всё ограничится демаршами ОПЗЖ в парламенте и истериками портновых-бужанских-рабиновичей в соцсетях. Не исключаю незначительного обострения на фронте, но Путин сейчас не пойдёт на прямую эскалацию – своих проблем вагон.

Американцы? Промолчат или поддержат.
Европейцы? Крайне левые выразят озабоченность.

У каждого явления есть две мотивации – та, которая красиво звучит, а также истинная. Первую мы увидели и услышали, вторую держим на контроле.

* * *

Некоторые тг-каналы утверждают, что ОПУ готовит «расправу» со всеми остальными оппонентами по схеме запрета трех телеканалов Медведчука, и первый на очереди Петр Порошенко – мол, это необходимо Офису Президента для балансировки негативных месседжей в свой адрес.

Возможно. Но я вот что отвечу…

В защиту медведчуковского телепула не вышел ни один человек. Ну, может, там Кива кого-то подтянет за кремлёвские рубли, и Топаз даст команду. Но поздно пить “Боржоми” – поезд ушёл. Если же такой финт Зе решится проделать с Прямым, Пятым или Эспрессо, проукраинских пассионариев выйдет много. Не скажу, что Майдан, но много.

Впрочем, дело даже не в этом.

Посольство США сегодня практически моментально поддержало данный шаг – Байден начал действовать ещё раньше и эффективнее, чем я думал. Такие действия с определёнными оговорками одобрил и Порошенко, ещё раз показав, что он прежде всего государственник, и для него интересы Украины превыше всего. К тому же именно он заложил прямую юридическую основу для этого в 2018-м.

Есть ли у такого решения Зеленского обратная сторона медали, будем смотреть – не могу я ему доверять полностью. Но в чём сомневаюсь, так это в том, что он решится выступить против воли Вашингтона – особенно тогда, когда эта воля выражена очень недвусмысленно. И если это какая-то хитрая комбинация Зермака, то уж очень хитрая. А её предполагаемые профиты для прокремлёвского пула политиков весьма сомнительны.

Короче, расслабляться рано, но в чём я убеждаюсь всё более чётко, так это в том, что Байден начал перехватывать инициативу у Путина на украинском направлении. Быстро и показательно. И Вова, чтобы по примеру Коломойского и Дубинского (они первые, но далеко не последние) не попасть в американские жернова, начал иногда включать голову.

Относительно распространённой фобии – мол, вместо Козака телеканалы перепишут на кого-то другого. Ну послушайте, в Вашингтоне не дураки сидят. 🙂

І на завершення… Сподобались слова Сергія Тарана: 112 канал дуже пишається, що цінності «руского міра» він ще може захищати на YouTube. На американському YouTube. Сподіваюсь, що недовго.

Розпочався веселий 2021-й.


Тарас Чорновіл

Ще раз повторюся: те, що медведчуківські антиукраїнські лайномети зараз так раптово після указу Зеленського були відключені від мовлення, мені дуже приємно, але… Це все більш, ніж сумнівно. І може закінчитися звичайним торгом та дуже швидким скасуванням рішення. А саме мовлення можуть відновити вже до ранку (надіюсь, що аж так не станеться). Адже все це не має жодного стосунку до законної процедури й може бути оскаржене в адміністративному суді. Так-так, у тому самому, портновському.

Щодо самого відключення, то рішення РНБО, яке введене в дію указом, передбачає відключення від частотного ресурсу. Тут усе грає. Якщо щось у частині стосовно застосування статті 5 Закону Про санкції, то можуть судитися й доказувати свою правоту. Нехай зло судиться зі злом. Я про інше, те, де реальна підстава. На превеликий жаль, цей такий милий нашим душам указ є юридично нікчемним. Санкції вводяться згідно закону України Про санкції від 2014 року. А в ньому в п2. статті 1, у якому міститься виключний перелік фізичних та юридичних осіб, щодо яких можна застосувати санкції:

“2. Санкції можуть застосовуватися з боку України по відношенню до іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка знаходиться під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність”.

Згідно додатка №1 санкції вводяться проти Тараса Козака. І в цьому ж додатку чітко відзначено, що він громадянин України. Усе. Припливли…

Згідно додатку №2 санкції вводяться проти ряду юридичних осіб-телекомпаній, які навряд чи можна підвести під виключний перелік об’єктів застосування санкцій. Усі вони зареєстровані в Україні, мають документи з цього приводу. У самому додатку щодо них записані наші ЄДРПОУ. Вони належать фізичній особі-громадянину України. Чи є якісь підстави, що вони перебувають під контролем іноземної юридичної особи, – питання виключно політичне, а не юридичне. Ні, ми то розуміємо. А в правовому плані де це зафіксовано?

Тому вся ця авантюра є:

– або тупим вихлопом інфантильного зелепупіка, який з різних мотивів (про це писав у минулому дописі) психанув і наказав відключити. А в РНБО виписали найменш придатне рішення, яке дуже швидко буде скасоване, як повністю незаконне;
– або торгами, коли створюють завідомо нікчемний документ, щоб потім, коли домовляться, його можна було відмінити без політичних наслідків;
– або тупим і примітивним розводняком: “Я жє хатєл і сотваріл, а оні застопорілі…”

Тому шампанське відкривати зарано.

* * *

Ще раз повернуся до теми указу про санкції. Хоча чогось кардинально нового вже й не скажеш.

Головне – не спішіть відкорковувати шампанське, щоб не уподобитися усяким дуполизам типу Притули. Йому Пінчук кісточку в будку кидає й команду “Голос!!!” подає. А нам своєю головою думати. І все ж… Те, що ворожі ЗМІ вже пів доби мовчать – це приємно. Хоча мовчать тільки в ефірі, але на всю женуть свій продукт через ютюб та інші віртуальні платформи. Якщо їх прикриють остаточно, незалежно від чистоти цього рішення, я все ж буду радий, бо це дійсно інформаційні війська ворога.

Але рішення зроблено в такий невідповідний до норм закону спосіб, що вони можуть дуже скоро відновити мовлення і то із значно більшими рейтингами та політичними наслідками на користь ОПЗЖ та Медведчука.

Закон опосередковано відкриває тільки одну шпарину для санкцій проти українського громадянина та проти зареєстрованих в Україні та з офіційною вітчизняною власністю юридичних осіб. Це нечітке формулювання: “…а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність”. Усе інше й про фізичних осіб, і про юридичних стосується тільки нерезидентів нашої держави. Але поняття “суб’єкт терористичної діяльності” передбачає складну процедуру її встановлення і підтвердження. Щодо Т. Козака не пригадую вироків чи хоч повідомлень про підозру у вчинені, наприклад, фінансування тероризму. Тому правова проблема є.

Якщо вже діяти свавільно (вороги ж, як не як), то спершу усуньте штаб ворога у своєму тилу. Та що там у тилу, в своїй власній команді. Я про Окружний адміністративний суд імені Вовка, ще один у загальній юрисдикції Печерський суд імені іншого Вовка. А ще треба негайно усунути А. Портнова, який контролює ці й багато інших судів. Проти Портнова не закрита справа про державну зраду, але зелені ігнорують цей факт і дають Портнову контролювати судову систему, через яку він запросто скасує цей правильний морально й політично, але сумнівний за правовою суттю указ. Ви не усуваєте чинник, яким усе буде розвернуто назад. То може ви саме такий результат і запланували?

Поки з певністю шукати логіку в діях Зеленського важко, тому версії й мотиви можуть бути які завгодно. Але, якщо це тільки гра або торги, то ворожі зливні бачки вийдуть із цієї історії значно зміцнілими. Якщо тут дурість і невміння законно реалізовувати правильні політичні рішення, результат буде аналогічним.

Тому ще раз повторюся: не спішіть відкорковувати шампанське…


Гліб Бабіч

Санкції, телеканали і «хороший Зеленський»

Чи радію я від того, що РНБО прийняло рішення щодо санкцій до одного зовсім російського хлопчика з українським прізвищем Козак? І санкціям щодо трьох телевізійних блокпостів “рускаго міра” (адже до цього намагалися пресувати тільки українські канали)?

Безсумнівно!

Я разом з вами насолоджувався виттям скривджених баскервілєй з телеграм-боліт “російської опозиції”.
Я читав коментарі багатьох шанованих мною людей про “нарешті!”, “Перше державне рішення!” і сотні коментарів про те, що “Вова все ж таки щось може”. І про дитяче захоплення його прихильників, що «Порошенко не зміг, а він пішов напролом “.

Ось про це “напролом” і поговоримо. Як завжди дивимося на форму і аналізуємо зміст.

Чому це сталося так раптово? А це було раптово, тому що ніяких рухів у цю сторону раніше не відбувалося. А щойно відбулося дещо несподіване.

Я вам нагадаю, що буквально за два дні до цього колишній директор у справах Європи і Євразії в Раді національної безпеки США і координатор Держдепартаменту США по санкціям Деніел Фрід дав інтерв’ю Еспресо. У ньому він сказав про жорсткі наміри адміністрації Байдена заблокувати обіг корупційних коштів і будь-яких “брудних потоків” та махінацій де б, в якій країні не знаходились фігуранти. Тому що всі ці махінації ведуться в доларах і проходять через банківську систему США. А так не має бути. Він розповів і про наміри адміністрації Байдена передати відповідні матеріали Україні, і про намір вплинути на керівництво України, щоб розслідування за цими матеріалами було проведено ретельно.

Трохи поясню механіку процесу. Коли американський дипломат настільки високого рангу дає подібне інтерв’ю, це не “злив” в нашому розумінні. Ця заява. З приводу того, що вже пройшло стадію остаточного рішення та вже знаходиться в стадії реалізації. Зазвичай американці підкріплюють свої слова дією. Наприклад, передачею частини матеріалів “для початку”. Або «докладним анонсом» цього у правильні вуха. Для пояснення всієї серйозності своїх намірів. У світлі майбутньої телефонної розмови Байден-Зеленський це практично “пропозиція, від якої не можна відмовитися”. Як говорив Дон Корлеоне. Тому, що серед усіх цих матеріалів є й ті, які зачіпають як Зеленського, так і тих, хто сидить в нашому РНБО. Тому вести себе треба добре. І головне – терміново.

Що виграють і що програють діюча влада і “фігуранти санкцій” від подібного рішення?

Звичайно, сам Зеленський зараз отримає певний перепочинок, з одного боку, і політичну грижу, з іншого.

Канали, що потрапили під санкції зараз проходять період атаки на владу. Такі нині інтереси. Однак атаки політичні тепер перейдуть в більш активну стадію і можуть мати дуже неприємні форми.

У політичному плані виграють обидві сторони. На горизонті маячать неминучі позачергові вибори. Зараз вони навіть наблизилися. Тому що санкції відсунули можливість “переформатування” і коаліції “зелених” з ОПЗЖ (на що влада розраховувала, але довелося).
Але.

Образ “мучеників” консолідує прихильників проросійських сил навколо “партії мучеників”, і їх рейтинг почне рости.

Образ “крутого хлопця з крутими рішеннями” дозволить повернути під прапори “найвпливовішого політика” ту частину його виборців, яка в цілому “за Україну” (правда, в своєму розумінні). І голосували “проти Порошенка”.
Зараз їм дали виправдання “помилки голосування”. Тепер вже вони носяться по просторах мережі з фразою “ми ж казали!”, як завжди не особливо вдумуючись в суть. Психологічно це дуже правильний хід. Розчарованим знов подарували «хорошого Зеленського». На деякий час.

Головний профіт обох сторін – вони активніше беруть своє. І зменшують шанси перетікання “флюгер-електорату” Зеленського у табір українських сил.

А які наслідки можуть бути у даних рішень?

Я, звичайно, дуже сподіваюся на те, що все це якось “проскочить”. Тому що, навіть коли ворог страждає від сторонніх факторів або “френдлі файр”, – це добре.
Але.

Рішення РНБО було таким нагальним і зроблено з такою кількістю порушень всіляких законів, що у мене є сильні сумніви щодо фіналу цієї п’єси.

По-хорошому спочатку треба було вийти в парламент і прийняти зміни до ряду законів. Тоді б це могло стати незворотним. Цього, звичайно, не було зроблено. Можливо, через тяжіння до театральних ефектів, на чому побудована ця влада. А можливо, і тому, що “відкат рішення” через зовнішні чинникіи вони просто запланували. Щоб зібрати всі електоральні “вершки” і повернутися до “статус кво” зі звичним формулюванням “ми хотіли, але так вийшло – не винуватая я”.

Тому що рішення з такою кілкістю “дірок” можна оскаржити в будь-якому суді. А в міжнародних інстанціях – і поготів (це до питання про те, чому “не зробив Порошенко?”) А після цього будь-яка “друга спроба” буде відсунута в часі та значно ускладнена. Можливо, і на це розраховують всі учасники процесу. Після чого стане можливим бурхливе примирення і довгоочікуване злиття. Милі сваряться – тільки тішаться.

Хоча, повторюся, дуже сподіваюся, що якимось дивним чином (і Байденом) цю ситуацію все ж таки втримають. І вже три ворожих канали не будуть гадити в мозок громадянам України (хоча в цьому їх замінять провладні канали).

Так що радіти можна. Дивитися на російську і проросійську істерику і насолоджуватися нею потрібно. Але шампанське відкорковувати передчасно.

Якщо я трохи зіпсував вам настрій, я зараз все виправлю.

Насправді, все тільки починається. Америка при адміністрації Байдена буде надолужувати те, що заморозив великий друг Зеленського Трамп. Боротьбу з міжнародними махінаціями, корупцією і Росією. Занадто вільно почувалися в фінансовій системі США і ті, і інші. І розслабилися.

Упевнений, що масив розслідуваної інформації величезний. Спецслужби США не зупиняють роботу ні за якого президента. Безпека США і її вплив на світ завжди на першому місці. Однак, американці завжди поводяться по законам жанру і не поспішають. Тому сюжет буде розвиватися поступово. І такими порціями, які буде можливо перетравити. Інформація буде надходити в Україну по наростаючій. І “пробна куля”, ефект від якої ми бачимо, – тільки легкий салат на тривалому обіді.

Спочатку удар завдадуть саме по “російському угрупованню” в Україні. Цим накриють відразу дві цілі. Покажуть (документально) російський вплив на український політикум і “бізнес”. І послаблять головну загрозу для нашої державності. Влада буде змушена робити необхідні кроки. Вибору немає. Інакше цю інформацію доведуть до всіх і без них. Але це називається “проковтнути наживку”. А всередині завжди – сталевий гачок.

Тому, я з нетерпінням чекаю, коли черга дійде до спонсорів і ляльководів влади. І до телеканалів, що привели їх на трон. А це буде неминуче. Там, за океаном, завжди говорять “Б” після “А”. І, як правило, доходять до кінця алфавіту. Це буде кульмінація.

А розв’язка буде, коли вся ця весела компанія отримає матеріали на самих себе. І посиплеться весь їх запланований “профіт”.

Так що не святкуйте передчасно. Але і не турбуйтеся.
Буде дуже весело. І вже досить скоро.


Олександр Погребиський

Чи витримає такого напливу спікерів телеканал «НАШ»?

Цікаво, що цей телеканал не заблокували.

І саме на цьому телеканалі постійно обливають брудом українських військових, а нещодавно один із «спікерів» назвала українських військовослужбовців злочинцями…

 


Андрій Смолій

Медведчукіці з трибуни Верховної Ради вже заспівали «вставай страна агромная» і традиційно заявили про фашизм.

Далі логічним кроком було б відкриття кримінальних справ проти ОПЗЖистів та інших агентів Кремля. Співати гімн кривавого союзу, кричати «ви всє пагібнітє» та обзиватись фашистами можуть люди, які самі сповідують російські фашистські ідеї. Ідеї знищення України на догоду московському агресору.

У СБУ, РНБО та інших структур роботи не початий край. Хоча б звернутись до YouTube щодо остаточного заблокування каналів Медведчука-Путіна на цьому сервісі.

До речі, є ще один канал, який є не менш небезпечним за 112 чи Zik. Це канал «Наш», де відверто знущаються з нашої держави, і який заслуговує на повне закриття.

Побачимо далі, наскільки дії будуть послідовними, але головне – у московських прихвоснів сьогодні страшна істерика.


Віктор Уколов

Рішенням про закриття пропагандистських телеканалів задоволений. Виникає питання тільки, чому Зеленський зволікав з цим майже 2 роки?

Юридично – це реалізація постанови ВР про санкції 2589-VIII, що була прийнята в жовтні 2018 року. Але Порошенку не дали її ввести в дію, адже попереду були вибори, і це сприймали наступом на свободу слова. Навіть Мустафа Найєм під час голосування за постанову утримався.

Проігнорувати позицію Заходу тоді було неможливо – Україні була потрібна підтримка.

А от тепер, після обрання Байдена, компенсуючи свої численні факапи, Зеленський готовий на все 😉

Правду казали жартівники: Байден прийде – порядок наведе.


Валерій Прозапас

Емоційність українців продовжує вражати не гірше за ” ТСН” – переважну більшість можна ввести в стан ейфорії в один хід.

Як не Парасюком, так Савченко, як не “розслідуванням Бігуса”, так “сенсацією Деркача”, як не “терактом” з переглядом “Землян”, так “дзвінками на гарячу лінію НАБУ” та “Лас-Вегасом під Одесою”, і так далі.

А коли з туману видніються другий, вже не кажучи про третій ходи, всі такі здивовані обличчя починають робити, ніби їх ніколи не “разводілі как котят” ©.

Ніяк не звикну.

* * *

Знаєте, в чому полягає квантова невизначеність білих пальт?

В тому, що через закриття ДБРом справ проти Порошенка вони не називають Зеленського порохоботом. Та одночасно висувають претензії Порошенку, що він згідно закону про відвідування Криму виключно за українськими правилами заборонив лише “Сватів”, а під закриття каналів Медведчука тільки почав готувати правову базу, а Зеленський “Сватів” повернув, зато канали Медведчука виключив на базі, підготовленій Порошенком, але все одно Зеленський – бубочка, а до Порошенко “многа вапросав”.

Це суперпозиція колективного Притули, у вишиванці, в жовтому пальті та зелених кедах – тут би і сам Нільс Бор не розібрався.


Джон Сміт

1) Якщо Зеленський закриє проросійські канали, і це не виявиться фарсом, як у нього часто буває, це буде однозначний плюс в його бік.

2) Права і закон в Україні мають поширюватися лише на тих, хто будує у нас Україну. А проросійські сили мають отримувати в свій бік ті методи, які діють в їх улюбленій Росії. От нехай Медведчук і насолоджується порядками, які він хотів побудувати в Україні. Може починати прямо зараз.

3) Звісно, що при прийнятті рішення Зеленський керувався не патріотичними почуттями. Він поглянув на рейтинги і побачив, що він в них вже на рівні Бойка. Очевидно він розсудив, що Порошенка він вже раз переміг, а значить, зможе знову, а от припинити перетік зелехторату до Медведчука не вдасться. Переляк Зеленського за свою шкурку зіграв на Україну, і це прекрасно.

4) Вороги мають жерти одне одного. І це прекрасно в квадраті.


Олексій Петров

А теперь серьезно. Банковая, через прикупленных и обласканных блогеров начала разгонять месседж, дескать героический герой Зеленский сделал то, на что Порошенко не решился!
И ведь поверят, да!
Вот только почти два года Зеленский и Ко почему-то в упор не замечали телеканалы, которые не стесняясь несли в информационное поле Украины кремлевскую пропаганду. Хотя решение РНБО от 2018 года(секретарь Александр Турчинов) лежало на столе. Два года лежало.
И второе. Внезапная политическая смелость у Зеленского дивным образом нарисовалась так же спустя аж два года, после того как он стал президентом. Но Главное, что случилось это после пендаля из Вашингтона. Обернись выборы в США другим вариантом, Банковая даже бы и бровью не повела в стороны телевизионных помоек.
Завтра у этих каналов появится другой собственник, послезавтра портновские суды пошлют нах Зе и Ко, а после послезавтра помойки начнут вещание в качестве победителей. Рейтинг Зе будет в районе ливневых стоков, а ОПЗЖ усилит свои позиции.

* * *

Є заборона триндіти телеканалам, які вирішили, що їм можливо все. Є санкції РНБО, які спираються на тимчасову сміливість Зеленського! (Я зараз його не тролю. Дійсно, для того кроку потрібна сміливість та рішучість. Хоч і тимчасові).

Але… Якщо відмотати плівку назад, то ми знайдемо рішення РНБО 2018 року і попередньє голосування ВР того же року. Але є ще дещо непомітне, але НАДВАЖЛИВЕ…

Це наші голоси під петицією до Верховної Ради України заткнути пельку прокремлівським телеканалам. І голоси тоді зібрали швидко… НАВІТЬ ДУЖЕ ШВИДКО.

Так що, друзі, у будь якому випадку, це наша за вами перемога. А вже потім Зеленського та його придворних посіпак!


Сергій Єсіпов

Безумовно, ми зараз можемо тільки вітати і щиро сподіватись, що от і зеленський змінився. Подумав і усвідомив, що проросійський електорат втрачено остаточно, і вдарив по куму нашому медведчуку – нарешті. Що давно треба було зробити, і дехто так і не зробив, теж правда.

Все так, але як людина, трохи споплюжена тривалим спостереженням за українським політикумом, не вірю.

Припустимо, а що міг попросити ігорвалеріч за те, щоб не забирати разом з дубінським решту своїх песиків із фракції? Міг попросити ще компенсацій або ще знижок за рахунок бюджету, але ж і бюджету немає, і тут ігорвалеріч в курсі.

Ні на що не натякаю, але теоретично, із закриттям медведчуківських смітників прошарений ватний телеглядач продовжить дивитись це в ютубі. Як він вже дивиться решту російських каналів.

Непрошарений же глядач – нічого не залишиться – буде дивитись канал 1+1, який і правда з кожної праски, і зараз легким рухом президентської руки стає монополістом телебачення України. Єдиним і безальтернативним.

Тому давайте подивимось на дві важливі історії:
Як зміниться – якщо зміниться – формат співпраці слуг з медведчуком в інших галузях, а там багато чого;
І не з‘являться раптом всі ті ж самі спікери з медведчук-тв на каналі 1+1.

Після цього можна буде робити якісь довготривалі висновки.
А поки що так, в плані піару володимирссанич сьогодні – молодець.


Олексій Осипенко

Все побежали, я побежал ©.

У меня есть пара версий на счет происходящего вокруг каналов Медведчука.

Первая, актуальная, состоит в том, что не происходит ничего особенного. Зеле, видимо, донесли мысль, что Деркач и ко известно на кого работают, и Дарт Нелохиус решил нанести ответный удар, для чего ̶п̶о̶с̶т̶р̶о̶и̶л̶ ̶в̶т̶о̶р̶у̶ю̶ ̶З̶в̶е̶з̶д̶у̶ ̶С̶м̶е̶р̶т̶и̶ ̶н̶а̶ ̶Э̶н̶д̶о̶р̶е̶ въе*ал по ватным помойкам. Сделал это Вовочка, правда, в своем неподражаемом стиле – с максимальной помпой и минимальным смыслом. Решение вышло юридически ничтожным, нарушающим охуилион норм и законов, за что теперь в эцих с гвоздями его захотят посадить не только патриоты, но и вата (тот редкий случай, когда я желаю удачи всем участникам забега). Мотивация очень простая – в понимании Вовы, Деркач и его друзья подставили его нежную дупцю под розги Госдепа.

Вторая, чуть менее актуальная версия, – война за Трубу. У нас тут ведь очередные пляски вокруг тарифов и цен на газ для бедного нарида. А газ – тема не столько бенина, сколько ватно-косатого тандема. Я вполне допускаю, что кто-то кого-то решил сожрать, чтобы можно было не делиться. Или, возможно, старушка без косы просто решила отшакалить себе немного политического влияния под шумок версии один.

Третий вариант – Вторая Ватная Война Бени. Только на этот раз его актив – не Днепр, а вся страна. Тут все просто: один жадный еврейский мальчик хочет себе все и сразу и решил бортануть подельников до того, как подельники бортанут его. Тут 50/50 – может, да, а может, нет, все как в анекдоте. Исключать нельзя, рассматривать всерьез тоже.

Четыре – еще менее вероятный, но все же. Очень все совпало с бучей на роиссе. Вполне возможно, что Вову попросили отчебучить что-нить эдакое, чтоб можно было бунтующих холопов опять за ТВ усадить сказками про злых биндер. Отсюда и корявое исполнение, которое, с одной стороны, сплотит ватный электорат, с другой, может быть легко отменено, т.к. юридически ничтожно. В пользу этого могу сказать только то, что тема вызвала нешуточный ажиотаж у ватных ботов на ряде ресурсов, где я люблю посмотреть титьки и котиков.

Пятое – Вова патриот, и х*ярит вражин, ахахаха, хорошая шутка.


Світлана Любовникова

НЕ вірю.

– Або це якась внутрішньовидова гризня одного гебіста з іншим.
– Або многоходовка самого мертвячука, бо, як пишуть обізнані люди, воно має всі підстави судитися, і завтра почнуться суди, післязавтра це буде “узнік свабодислова”, після-післязавтра 70% проголосують за колективного мертвячука в образі бойка, тим більше, Г+Г постараєцця, а там теж мертвячук хазяйнує.
– Скандал з тим, що слуги “офіційно” сидять на конвертній голці з $, вже майже потушили радісною звісткою, чи не так?

Не кажучи вже про інтерв”ю найвеличнішого?
Не кажучи про чергову загибель “всеохоплюючої тиші”?
Не кажучи вже про протягнутий закон про референдум?

Вчорашні дописи “готов(а) все простить ему за такой поступок” – ви ох*їли, люди?
Що саме ВСЕ?
Здачу терріторій? Провал по всім напрямкам від економікі до міжнародной політикі? Журавля? Ріфа? Держзраду по справі вагнеровців? Вакцинацію, якої нема? Повернення до закупівлі електроенергії з ерефії? Руйнування ЗСУ?
Продовжувати можна на лонгрид…

Тому спостерігаймо мовчки, бо в нас прпзднт – Зермак фактично, а це не лікується терапією.


Светлана Самборска

В двух словах, тезисно.

– На мой взгляд, основная мотивация закрытия медведчуковских каналов – выросшее влияние Ахметова на зеленых.
– После того, как Оппоблок раскололся на две части, ахметовская часть с Вилкулом и Новинским утонула, а медведчуковская получила в одно рыло почти весь пророссийский рейтинг. Таким образом Ахметов впервые за долгие годы остался без своей фракции в Раде.
– Очевидно, что Ахметов будет делать новый проект (помимо покупки влияния в старых). Старт раскрутки Разумкова – это оно? Х.з. Возможно. В любом случае, делать новые ватные проекты гораздо проще без гавкающих медведчуковских рупоров.
– Несколько конкурирующих ватных проектов лучше, чем один ватный проект, без потерь собирающий на себя голоса всех плачущих за совком и всех молящихся на Россиюшку.

Таким образом, главным бенефициаром закрытия каналов Медведчука станут другие ватные каналы, а именно Интер и Украина24, на которые и поползет ватка после перекрытия трех живительных источников ватного вдохновения. Интер и Украина24.

Т.е. Фирташ и Ахметов.
Ой, а Фирташ и Ахметов – это не те ли самые ребята, в пользу которых и осуществлялись в течении, как минимум, последнего года решения зеленых? Назначения в Кабмине, рост тарифов, мм? Ну вот теперь Вова им еще и телезрителей подсыпал, ничего нового.


Лариса Вакульницька

Нє, ну момент хлопнути рупори посіпак Кремля для того, щоб нікому було сказати своє “фе” на міжнародній арені, вибраний вдало, шо уж. Поки Макрон пише пости російською (!) про безпредел з Навальним, поки весь світ чухає голову, як реагувати на демонстративно-показову розправу з протестантами на Московії, поки ще не забулись погрози Х*йла в промові на Давосі, – загалом, поки свіже сприйняття Московії як Мордора:

«Санкції — складне рішення. Україна рішуче підтримує свободу слова. А не пропаганду, яка фінансується країною-агресором і яка підриває Україну на шляху до ЄС та євроатлантичної інтеграції», — написав глава держави.

Також голова Служби безпеки України Іван Баканов назвав рішення РНБО щодо запровадження санкцій проти телеканалів послідовним кроком української влади у боротьбі з російською гібридною агресією:

«Проти України ведеться гібридна війна, зокрема, й на інформаційному полі. Ми маємо системно їй протидіяти, аби захистити інтереси держави. Запровадження санкцій – іще один важливий та послідовний крок для цього».

Ну, і співпраця Слуг з ОПЗЖ тепер під великим сумнівом. А це, незалежно як закінчиться історія з каналами, добре. Те що посварились Іван Нікіфорович з Іваном Івановичем не може не радувати.

ОПЗЖ – це не жарти, Медведчук з посіпаками, якщо хто не помітив, педантично завойовує владу в різноманітних формах: формує загони тітушок, спонсорує протести ФОПів і тарифоборців (тобто б’є в слабке місце всіх, не тільки зеленої влади, місце – в соціалку), проводить якісну проросійську пропагаду: від опозиційної критики (нерідко справедливої) Какаду до вакцинації російською вакциною. Бідність і здоров’я – підвалини піраміди Маслоу, і це дуже небезпечно. Ліва, патерналістська агітація завжди знайде відгук в серці простих людейтм, особливо на Сході та Півдні, тобто в тих регіонах, на які Кремль має плани захопленння.

Не треба абсолютизувати свободу слова, бо свобода брехати, нацьковувати людей одне на одного макабричними придумками – це не свобода слова.
Навіть США це доказали нещодавно.


Ірина Ніка

Щоб маніпулювати дурними, телеканал включають, щоб маніпулювати розумними – виключають.
Багато хвалебних од, хай навіть обережного характеру ” невже раптом?”, неприємно вразили…


Олександр Деркач

Як смішно спостерігати за перевзуванням (в польоті) на 180 градусів деяких проукраїнських (такими вони себе вважають) топових ЛОМО-блогерів (Буткевич, Притула…), які вже здатні вибачити 90% злочинів “Володимиру Олександровичу” через введення санкції проти бенефіціара, а не справжнього власника (Мертвечука) прокрисійських помийок.

Я, звичайно, давно за те, щоб убрати з телевізійного поля всю цю реваншистську наволоч разом з аналом “НАШ”, якийсь чомусь не попав під ці санкції, хоча також поширює ворожу пропаганду і в цей час, але для цього має бути законодавче підгрунтя, щоб не виявилось згодом, що це все даремно через недолугі дії ЗЕвлади.

Наразі слідкуємо за подіями далі. Буде весело. Чекаю на завивання про “наступ на свободу слова” від “гандонів без кордонів”, всяких ТП та інших протухлих консерв.


Сергій Марченко

Зеленський не став кращим від того, що закрив телеканали Медведчука.

Ми ні на крок не просунулися у вирішенні проблеми окупації Донбасу. В Україні немає вакцини від Ковід. Економічна криза продовжується, ВВП падає, кількість робочих місць не росте. Проблема конституційної кризи не вирішена і вона може вибухнути в будь-який момент. Корупція в оточенні президента шалена і татарови рвуть один одного за ласі шматки.

Зеленський лишається все тим же королем епізоду – здатним ефектно вийти, але нездатним зробити всю сцену. І коли зараз він надзвичайно ефектно вжарив помийні канали Медведчука, у мене є великі сумніви, що він знає, як діяти далі. Бо далі будуть неймовірні рішення судів, і канали запрацюють знов.

Зате класно умив Порошенка. Я теж не дуже розумію, що заважало Порошенку та коаліції БПП-НФ закрити помийки Медведчука на самому початку війни.

В будь-якому випадку, це далеко не останні новини по цій темі. Бо якось дуже підозріло виглядає такий недружній до ОПЗЖ жест. У щирість Зеленського я не вірю. Можливо, нам готують якийсь антиукраїнський референдум. Наприклад, відміну закону про мову.

Закриття ватних телеканалів мобілізує ватний і напівватний електорат.


Елена Подгорная

Ну шо, все уже нарадовались санкциям и подсрачнику ОПЗЖ?
Можно вам уже настроение портить?

Давайте с истоков начнём. Вот с самого начала.

Идея эта с закрытием телеканалов родилась у патриотично настроенной части гражданского нашего общества и была создана петиция. Если мне память не изменяет, то в 2018 году. Петиция набрала нужное количество подписей и даже больше, была рассмотрена и получила поддержку среди некоторых народных депутатов и тогдашнего Президента.

Создали постановление парламента, авторы его известны. Это Игорь Лапин, Татьяна Черновол, Сергей Высоцкий и другие, я всех гуглить не буду. Постановление, которое называлось “Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” проголосовали 4 октября 2018 года. Депутаты дали 229 голосов.

Помните, у нас были такие крысы – еврооптимисты? Мустафа Найем и компания из мужа Падалки с блондинкой на доверии. Вот они не голосовали тогда. Это я Мустафе напоминаю, а то он тоже нынче радуется и ножками сучит.

И тогда поднялся вой на болотах похуже сегодняшнего. И внутри страны, и снаружи. В чём только не обвиняли Порошенко. В атаке на демократию, в попытке заткнуть рот оппозиции, в использовании админресурса и влиянии на выборы, которые маячили не за горами. На говно изошли все. И вата, и патриоты, и люди в белых польтах. Забронзовел, что он себе позволяет? Как так можно?

Все волали укоризненно, а теперь я наблюдаю этих же персонажей, которые радуются, поддерживают решение Зеленского, и нигде им, бля*ь, не жмёт.

И да. Тогда при барыгах, когда росла экономика во время войны, когда армия была одета, обута, вооружена и стояла на своих позициях уверенно, а не раком, сдав боеприпас, нет, не положили х*й на мнение общества.

Да, Порошенко не только барыга, он ещё и демократ. Он не рискнул принимать непопулярное решение, потому что страна могла остаться без финансовой помощи Запада. Не рискнул экономикой, не рискнул оставить нас без денег. Потому что умеет не только в тактику, но и в стратегию. Ну и потому что слишком нам доверял. Наверное, надеялся, что у людей есть хоть немножко мозгов и совести.

И в связи со всем этим у меня вопрос к Зеленскому: Володя, а шо ж ты так с санкциями тянул? Чего раньше не ввёл, всё ж готово было? Или тогда тебя мало на этих телеканалах говном поливали, а теперь ты обиделся? Или нужно внимание общественности переключить с закупки российского газа и электричества на при3,14женого Рабиновича, поющего на трибуне парламента “вставай, страна огромная”?

Ну да, ну да… А за санкции Медведчук потом в судах порешает. И пиар обоим на сдачу.

Я думала, что меня уже сложно удивить, но каждый раз у людей таки получается. То, что телевизор не поработает месячишко, вам профита не принесёт. И Украине не принесёт. Нужны годы контрпропаганды, а не недели эфирной тишины. А вот у фигурантов сплошной профит.

ОПЗЖ получили потужную рекламу забесплатно. Они жертвы, они орут лозунги. Получат поддержку со всех сторон. Потом через суд всё восстановят и ещё компенсацию получат.

Зеленский получил порцию народного ликования вместо привычных х*ёв в панамку, повилял хвостом и всей филейной частью перед американскими партнёрами, отвлёк внимание от своих шахеров в области энергетики, получил оправдание, почему уголь не купили и почему с россией отношения испортились – пленных теперь не обменять…

Тем более что терять-то нечего. Денег мы ниоткуда не ждём. Помощи тоже. Если кто в европах недоволен будет – так что с клована взять?

А вы у Владимира яйца ищете. Как дети, ей богу.

И напоследок.

Сейчас будут активно создавать альтернативные политические проекты. Потому что чем больше выбор – тем больше растягивается электорат. Вам уже показали красивого, умного, смелого и работящего Разумкова. Сейчас зелень перекрасится под патриотов – они артисты, у них получится.  Создадут партию русскоязычных патриотов, ориентированных на Европу. Нет, не потому, что они уважают ваше мнение. А только лишь для манипуляции и с целью снова разделить. Мы ведь с удовольствием разделяемся, да?

Куда-нибудь приткнут Притулу, сделают партию ТикТока, заголят Лысого, выпустят в политику Полякову в веночке и с красивой жопой. В общем, готовьтесь. Год обещает быть интересным.

 


Nick Vest

Так, а теперь без стеба и сарказма о произошедшем.

Во-первых, что касается того, что подобные санкции могут быть применены только к иностранным гражданам, и что Козак быстро через суды все отменит. По информации издания “Зеркало недели”, из источников в СБУ и ОП, основанием для введения санкций стало расследование по схемам с поставками угля с оккупированных территорий. А это подпадает под действие закона про финансирование терроризма. На скриншоте ниже об этом сказано.

Во-вторых, не забываем, что вова никакой не государственник и, как он сам говорил, “у меня нет времени думать стратегически”. Вова у нас – мастер коротких сценок разыгранных здесь и сейчас. То есть случившееся вчера – это действие в угоду текущей ситуации, будь то просьба Госдепа или желание поднять свои рейтинги у проукраинской части электората. Будут на вову еще элементы давления, махнет шашкой еще раз, не будет поводов – ничего не будет делать как прошедшие два года, когда эти санкции пролежали у него на столе, и он их не вводил.

В-третьих, не забываем, что у вовы нет принципиальной позиции – сегодня он подмахивает одним, завтра – другим. Поэтому никаких иллюзий насчет него нет – вчера из вовы–малороса не родился вова-украинец. Просто ход для выживания на политической доске.

В-четвертых, вчера в тени остался один любопытный момент. При голосовании СНБО за эти санкции только один член СНБО из 19-ти не проголосовал За санкции. Это бывший регионал димочка разумков. Очень было глупо так спалиться, дима, очень. Это был отличный повод покраситься в проукраинскую риторику даже бывшему регионалу. Даже зеленский на твоем фоне теперь выглядит не так глупо, как ты, ты тупанул, дима!

P. S. Вчера оставил пост, что сегодня целый день ничего не буду писать про вову плохого. Написал все как есть, без стеба вовы и едкого сарказма в его адрес 🙂


Mason Lemberg

Сьогодні в пєтушиному куточку свято.

Спочатку я подумав, що вони радіють закриттю телеканалів Медведчука, але ж ні. Основне прізвище, що лунає сьогодні з пєтушиного кутка чомусь “Порошенко”. Таке враження, що мудрий наш Володимир Олександрович закрив якщо не самого Порошенка, то як мінімум його канали. Повитягували навіть свободівців та інші несвіжості з радісними воплями, що можна було так, одним указом.

Хлопці, майте Бога в серці, а де ж ви пастись будете? 1+1 нє резиновий, і він теж медведчуковський.

Кароч, був би я прихильником теорій змови, то б подумав, що єдиною метою цього блокування є те, щоб Єрмак повитягував всіх своїх шкварків, щоб ті покидали лайна на Порошенка.

А так, я просто порадію за цих прекрасних людей з пєтушиного куточку. Два роки їм щодня засикають оченята. То вагнерівцями, то патрушевими, то відновленням імпорту російської електрики, то ще чимось. Тож нарешті вони можуть протерти свої залиті любов’ю Володимира Олександровича оченята і з гордістю сказати: “Я голосував за справжнього патріота, не то що ваш Порошенко”.


Тамара Горіха Зерня

Свідомо не ходила до обіду в інтернет, бо навіщо мені це зарево? Іще засліпить. Натомість три години провела у пробках по Києву. Особливого палання не помітила, все в межах норми, з поправкою на погоду, сніг під ногами і загальну культуру водіння.

Якби можна було таким чином і Вову відключити з усіма дотичними, я б взагалі ФБ заблокувала і жила собі щасливо. Дуже шкода, що так воно не працює.

Від Зеленського пішов проросійський електорат. Це сталося не сьогодні, процес тривав близько року. Якщо раніше серед його виборців була третина патріотично налаштованих і дві третини – вата, то тепер умовних «патріотів» там більше половини. І саме на них роблять ставку ОП-шні технологи, саме за проукраїнських виборців вестиметься основна битва. Програма мінімум – утримати тих, що лишилися. Програма максимум – мобілізувати та відкусити від нашого електорального пирога.

Ось це і є найнадійніша соціологія. І одночасно відповідь москві та путіну.

Єдина сила, з якою потрібно рахуватися в Україні, – патріоти і державники. Вони не залежать від політичних розкладів, вони завжди тут, і вони єдині, кого по-справжньому страшно.

І так обсміяні червоні лінії – вони теж тут, і у влади вже виробився умовний рефлекс, вони розуміють, куди можна влізти, а куди – уб’є. І Вова на інстинктах дуже добре розрізняє невдоволення кухонних мишей, які бухтітимуть по квартирах, і невдоволення людей, які не сидітимуть по хатах.

Ми з вами позитивно сприймаємо все, що шкодить інтересам росії в Україні. Навіть якщо це ситуативний рух переляканого паяца. І одночасно повторюємо свої вимоги: негайне виведення російської агентури з вищих органів влади, включаючи ОП, припинення політичних репресій, звільнення заручників по справі Шеремета. І головне – повернення професіоналів до державного керма, відновлення нормального функціонування державного апарату.
Ну і Вову десь туди, на стадіон, доріжки мести. Це само собою.

 

Гіфка © Fill Feaouill

Автор