Про славнозвісне Державне оборонне замовлення – ДОЗ-2020. Частина третя

Михайло Забродський

Сьогодні поговоримо про державне оборонне замовлення і стан його виконання за 2020 рік. Мова в основному про відсотки. На фоні бадьорих заяв очільника оборонного відомства про 99,5% його виконання і оптимістичних повідомлень може скластися враження про майже повне задоволення потреб ЗСУ і стале нарощування обсягів постачання озброєння і військової техніки. Але сувора реальність демонструє дещо інше.

Перш за все давайте розберемося, що саме з себе виявляє ДОЗ. Даремно дехто вважає, що це такий собі список всього, що потрібно силовим відомствам для виконання завдань за призначенням. Так, ДОЗ – це перш за все перелік продукції. Але входять до цього переліку як найменування конкретних зразків, так і узагальнені найменування. Наприклад: позицією ДОЗу може бути зазначено закупівлю певної кількості одиниць танків Т-64, а може й узагальнено зазначатися певна кількість одиниць “основного бойового танку”; може бути заначено постачання 152 мм гаубиці Дана-2М, а може бути визначено лише “152 мм самохідна гаубиця” тощо. І це не проста гра слів. За кожним таким найменуванням – закупівля зразків у конкретного постачальника або, в іншому випадку, тривала тендерна процедура з не завжди передбачуваним для зацікавлених гравців результатом. Зазвичай, в грошовому еквіваленті, ця частина складає левову частку ДОЗу.

Крім того, ДОЗ – це перелік послуг, в основному на ремонт та відновлення/модернізації техніки, яка вже використовується. І додатково, ДОЗ є ще й переліком дослідницьких і конструкторських робіт (ДКР) в інтересах подальшого розвитку/модернізації, озброєння і військової техніки, а часом – проведення фундаментальних наукових досліджень із сумнівною перспективою прикладного застосування, яка слабо проглядається в найближчому майбутньому.

Тож, коли нам з вами повідомляють про відсоток виконання ДОЗу, визначну роль грає саме спосіб визначення цього відсотку. Беззаперечно, коли ми чуємо, що, наприклад, із 100 млрд. гривень загальної суми освоєно, наприклад, 99 млрд. гривень, то відсоток виконання виглядає більш ніж гідно. Але диявол, як відомо, криється в деталях. А в деталях, майже одразу після прийняття із значним запізненням ДОЗу на 2020 рік був розпочатий не менш важливий етап – внесення змін! І які тільки доводи не йшли в хід. Від об’єктивної неспроможності постачальників виконати замовлення, яка дивним чином існує на початку року, а потім зникає ближче до червня, до світового досвіду, на який ніхто не звертав увагу в березні, а в серпні всі одразу “прозріли”.

На практиці все мистецтво “внесення змін” полягає в виключенні певних позицій із закупівлі, послуг або ДКРів і, в свою чергу, внесення інших, більш реалістичних з точки зору реалізації протягом звітного року! Головним є неперевищення загальної суми. Таким невмудреним способом засвоєння коштів користуються практично всі силові відомства. Але міністерство оборони є в цьому беззаперечним лідером! Вочевидь, цілком природно, впливає досить значний обсяг фінансування. Більше того, часом складається враження, що окремі позиції включаються до ДОЗу саме для того, щоб “зарезервувати” кошти для подальшого перекидання їх на інші цілі. Цей процес є вкрай динамічним і триває майже весь рік, аж до новорічних/різдвяних свят. Так формується відсоток, такий омріяний високий показник у 99,5%…

А тепер згадаємо, як формується ДОЗ. Про те, як Генеральний штаб ЗС України та інші органи військового управління намагаються в межах виділеного ресурсу детально прораховувати, скільки потрібно, наприклад, протитанкових керованих ракет, снайперських гвинтівок або парашутів. А ось в результаті “внесення змін” зовсім не факт, що у війська надходить саме зазначене і, головне, саме в тій кількості озброєння і військова техніка!

І тепер, коли ми чуємо про 99,5 %, є велике бажання запитати у чиновників: який показник мається на увазі? Адже від первісного вигляду ДОЗу в квітні 2020 року станом на грудень залишається, по оцінках різних фахівців, від 15 до 45 % !..

Можливо, це і є реальним показником задоволення потреб і результатом майже року роботи?…

 

 

Автор