З чим оборонне відомство підходить до кінця року? Частина друга

Михайло Забродський

Як і обіцяв, продовжуємо розмову про проблеми виконання ДОЗу за 2020 рік. Нагадаю, Державне оборонне замовлення було затверджено Кабінетом Міністрів України Постановою №154-1 від 13.02.2020 та рішенням нашого Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки від 24 березня 2020 року.

Сьогодні – про славнозвісні державні гарантії.

Варто зазначити, що Статтею 6 Закону України про Державний бюджет на 2020 рік визначено ліміт надання державних гарантій у 10 мільярдів гривень під забезпечення позик суб’єктів господарювання, які виконують державні контракти за програмами підвищення обороноздатності та безпеки держави.

Ми пам’ятаємо, як у 2018-ому році Кабмін виділив 5 мільярдів гривень державних гарантій на позики Шепетівського ремонтного заводу, а також Київського, Львівського, Харківського, Миколаївського, Житомирського бронетанкових заводів. Це свого часу забезпечило Збройні Сили України не тільки сотнями нових та відремонтованих зразків озброєння та військової техніки, але й дало можливість працювати тисячам кваліфікованим співробітникам нещасного Укроборонпрому.

Станом на початок вересня жодної державної гарантії у цьому році не видано! Саботаж надання державних гарантій відбувається навіть всупереч Указу Президента України №59/2020, який вводить у дію відповідне рішення РНБОУ:

3) затвердити:
до 30 квітня 2020 року …програми, пов’язані з підвищенням обороноздатності і безпеки держави, для потреб державних замовників з оборонного замовлення;
у двомісячний строк після затвердження програм, зазначених в абзаці другому цього підпункту, умови надання державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання – резидентів України за кредитами (позиками), що залучаються для фінансування зазначених програм…;

4) забезпечити укладення державними замовниками державних контрактів з оборонного замовлення у тримісячний строк після затвердження Кабінетом Міністрів України умов надання державних гарантій…

Таким чином оборонне відомство не тільки не уклало жодного державного контракту та не затвердило відповідні програми підвищення обороноздатності, але й проігнорувало указ Президента України!

Крім того, це вже вдруге найефективніший уряд не виконує прямі вказівки Закону України «Про державний бюджет» – у 2019 році загальна сума державних гарантій під забезпечення обороноздатності мала скласти 5 мільярдів гривень, але тодішній Прем’єр-міністр та міністр оборони також проігнорували пряму норму закону.

Таким чином, два уряди в сумі вже фактично не профінансували Міністерство оборони на 15 мільярдів гривень!

А перевиборчі гасла владної команди, як і раніше, сповнені покликів рухатись далі! І бажано – не зупинятися. А ще краще – навіть не обертатися! Чому саме? Може, просто страшно…

 

На фото: міністр оборони України Андрій Таран

 

Автор