З чим оборонне відомство підходить до кінця року? Частина перша

Михайло Забродський

Прийшла осінь, і вже традиційно пора говорити про звіт діючою владної команди за рік діяльності та плани на рік наступний. Сфера національної безпеки і оборони нашої країни не є виключенням з цієї цілком логічної планувально-звітньої моделі, яку світ використовує сотні років.

Особливість полягає лише в тому, що звітувати вітчизняному оборонному відомству необхідно по конкретним напрямкам. Заяви і заклики загального змісту вже важко сприймаються. А питання минулого року не тільки залишаються, їх перелік нестримно поповнюється. Спробуємо розібратися. Мова – про виконання ДОЗу за 2020 рік!

З чим оборонне відомство підходить до кінця року? Перелік сумних “здобутків” занадто невтішний. Варто зупинитися на деяких з них…

По-перше, це зрив надання державних гарантій під виконання ДОЗ поточного року.

Станом на 1 вересня 2020 року, згідно відкритого реєстру Міністерства фінансів України, жодної державної гарантії у цьому році не видано! Саботаж надання державних гарантій відбувається навіть всупереч Указу Президента України!

По-друге, відмова від фінансування ракетних програм.

«Нептун» з помпою прийнято на озброєння, але досі не передбачено закупівлю! Керівництво Міноборони на початку року не включило «Нептун» до ДОЗ-2020 та обіцяло, що одразу за результатами державних випробувань буде підписано контракт як мінімум на дивізіон. Вже вересень, випробування завершені ще в липні, а в ДОЗі комплексу «Нептун» досі не має!

По-третє, свідоме затягування підписання та фінансування державних контрактів за позиціями, що вже є в ДОЗ за 2020 рік.

Це контракти на легкий ПТРК “Корсар”, 152 мм артилерійські постріли для Д-20, бойові машини піхоти БМП-2, крупнокаліберні снайперські гвинтівки Barrett, і це – далеко не повний перелік!.. Можна стверджувати про свідоме затягування керівництвом Міністерства оборони України процесу укладання державних контрактів з уповноваженими суб’єктами господарюваннями.

Вчетверте, відмова від фінансування стратегічних програм.

Пам’ятаєте про проблеми, які ми обговорювали на початку року? Так, це 155 мм самохідні артилерійські установки «Богдана» і боєприпаси до них. У 2019-ому році випробування системи все ж таки були зупинені, МОУ вирішило, що «Богдани» ЗС України не потрібні.

Ось так все не просто зі звітом, значно складніше ніж ностальгічно повертати до форми одягу військовослужбовців імперські золоті погони і змінювати колір нашивок із прізвищами!

В наступних дописах ми детальніше розглянемо ситуацію по кожній із позицій виконання ДОЗу за 2020 рік. І, питання для оборонного міністерства будуть зовсім не комплементарними…

 

Автор