Гусєв Свинарчуку – не товариш

Тамара Горіха Зерня

Новопризначений глава «Укроборонпрому» Юрій Гусєв оголосив про намір ліквідувати концерн.

От чого не можна відібрати у зелених – це відчуття стилю. І часу. Вони щоразу примудряються обрати момент, коли їхні дії зможуть завдати найбільшої шкоди Україні. Просто в яблучко.

Звичайно ж, саме під час війни потрібно ліквідувати державний концерн, до якого входить 137 підприємств оборонного комплексу, і на якому зав’язані зовнішньоекономічні контракти з продажу і поставки озброєння, програми модернізації та оснащення власної армії, а також секретні технологічні розробки в оборонній сфері. Вищим органом управління Концерном є наглядова рада, що складається з п’яти членів, три з яких призначаються Президентом України, а два – уповноваженим органом управління.

Тепер замість одного монстра, підконтрольного Президентові (так, давайте без паніки. Президенти були і будуть до і після Зеленського, на одному Вові історія не закінчується), вони створять десятки маленьких холдингів. Тобто акціонерних товариств, керівників яких «відбиратимуть на конкурсній основі».

Всю цю аферу (нє, ну чого зразу? Від англійського affair, тобто звершення. Це я комплімент такий зробила) вони пропонують провести наступного року. Будь-яка людина, дотична до корпоративного управління, сходу скаже, що це неможливо. От просто ні, на старті, ніяк.

Роздерибанити «Укроборонпром» за рік – це все одно що на Марс злітати за той самий термін. Подібні розділення, навіть за наявності законодавчого обґрунтування, навіть у разі прийняття усіх рішень РНБО, потребують років і років напруженої та дуже дорогої роботи. Роботи, від масштабу якої паморочиться голова і перехоплює подих. Це все одно що море ложкою вичерпати, теоретично можна, а на практиці непідйомна праця.

Аудит усієї фінансової звітності учасників концерну. Інвентаризація основних фондів. Внесення змін та перереєстрація статутних документів. Переоблік активів та пасивів, інформування всіх пов’язаних контрагентів, переукладення договорів, створення нових керівних органів, підготовка нових посадових інструкцій, політик, регламентів і так далі, і тому подібне. Сотні завдань по кожному підприємству; тисячі транзакцій на рівні концерну, мільйони доларів на виконання цієї роботи. Роки праці.

І це ще лишаємо за дужками корупційну складову. По кожному суб’єкту потрібно шукати менеджмент без конфлікту інтересів. Управлінців, які працюватимуть на інтереси нашої держави, а не на «партнерів» з іншого боку поребрика.

Будь-які подібні рухи, а тим більше в авральному режимі, покладуть «Укроборонпром». Оголять нашу армію на невизначений час. Паралізують українську оборону.

Це буде катастрофа, якої путін не зміг досягти за сім років агресії. А Володимир Зеленський та його команда беруться виконати за рік.

Автор