Медійний шум на порожньому місці

Андрій Бондар

Я вже давно маю враження, що збурення хвиль незадоволення та гніву муралами відбувається для того, аби люди не звертали увагу на по-справжньому фатальні й невиправні речі. А навіть якщо ніхто й не збурює цих хвиль, то вони все одно сигналізують про якусь таку дивну вибірковість у погляді на довколишню реальність.

От, наприклад, незаконна забудова або порушення принципу поверховості. Хто буває в Києві, приміром, між Подолом і Лук’янівкою, той, мабуть, бачить із яким жвавим розмахом там змінили ландшафт, як повиростали некеровані та фіг знає ким і в який спосіб узаконені хмародери.

Не далі, як кілька місяців тому, розпочалися будівельні роботи нового монстра на Нижньому Валу, в районі вулиці Олегівської, на самому її початку. Хто не знає, поцікавтесь і почитайте паспорт об’єкта.

Але ніхто особливо не париться тим, що виправити просто неможливо. Неможливо забрати з вулиці Глибочицької потворно-кічевий “Гефест”. Він сотні років там простояти зможе. Ну, на життя 5-6 поколінь точно вистачить. Неможливо ніяк зменшити кількість поверхів у монстрі на розі Нижнього Валу та Костянтинівської. Він просто стоїть там, як тупий бовван, і не відсвічує. Його не можна ні узаконити, ні знести. Неможливо відіграти назад із хмародерами навколо Сінного ринку. Та й сам Сінний ринок повернути неможливо. Можна до завтра перелічувати те, що повернути неможливо.

А от мурал змінити можна будь-якої миті. Це тимчасове явище і воно не є капітальним об’єктом. Воно стирається, перемальовується, редагується, обігрується так, як комусь раптом стрілить у голову.

Втім цей простий факт зовсім нікого не цікавить. Тому медійний шум навколо мами з донькою на муралі в десятки разів перевищує будь-який факт, який стосується нових забудов.

Ну, так, взайве показати свій нев’їб*нний естетичний смак перед тупими лохами приємно, радісно й не вимагає великих зусиль. Тільки це й зрозуміло в цих медійно-соцмережних хвилях. І більше нічого, по суті. Похвалю і я: “Чуваки й подруги, у вас нев’їб*нний естетичний смак! Браво!”

 

Фото © ЖК Лебединий

 

Автор