Ковід відосики не дивиться

Ірина Геращенко

Сьогоднішній різкий стрибок інфікованих – більше 16 тисяч – яскраво показує ідіотизм, хаотичність і безпомічність влади. Рівно два тижні тому Зеленський/Шмигаль оголосили карантин вихідного дня, мовляв, це зменшить кількість хворих. Хоч лікарі, експерти, опозиція, притомні люди в один голос запитували владу, як це може розірвати ланцюжок інфікування? Влада талдичила, що ось побачите. Потім, коли кількість хворих щодня зростала, Зеленський/Шмигаль і слуги говорили, що треба почекати 2 тижні, бо тільки тоді можна помітити ефект. Ось і ефект – кількість нових хворих перевищила 16 тисяч, а бізнес зазнав збитків.

Насправді, інфікованих набагато більше. Багато знайомих вчителів, які зараз вдома на самоізоляції, з кашлем, температурою і іншою ковідною симптоматикою, не роблять тести. Бо це ДОРОГО, і в людей немає 1500 грн, тим більше 6000, аби протестувати родину. Їх рятують консультації сімейних лікарів.

Країну закрили на замок, коли був ОДИН хворий, обіцяли повернутися до тотального карантину у випадку 10 тисяч інфікованих. Зараз мова йде про 16. Лікарі вимагають тотальний короткотерміновий локдаун, аби розірвати ланцюжок інфікування і трохи розвантажити госпіталі, але тепер влада боїться, бо економіці швах. Зеленський у веселих постковідних відосиках говорить про локдаун після 30 тисяч… Напівзаходи, безсистемність, відсутність стратегії та тактики – це фірмовий почерк команди Зеленського.

Що робити?

– Доступне широке тестування;
– Негайні доплати медикам, інакше лікарні залишаться тільки з хворими;
– Забезпечення лікарень киснем;
– Компенсаційна політика для бізнесу у випадку локдауну;
– Й оголосіть, нарешті, внятну стратегію і тактику, аби бізнес і суспільство змогли підготуватися.