Кампанія «Південь без міфів» від Українського інституту національної пам’яті (відео)

Новий проєкт УІНП розвінчує російські міфи про історію південної України

 

Український інститут національної пам’яті розпочинає новий напрям діяльності, в рамках якого поширюватиме історичні знання про минуле степової України та деконструюватиме російські імперські міфи про історію Північного Причорномор’я.

Першим етапом в рамках цієї інформаційно-просвітницької кампанії під назвою “Південь без міфів” стало створення серії анімаційних роликів про ранню історію Одеси, Дніпра та Маріуполя.

Ролик про Одесу, який Інститут презентує сьогодні, дав старт кампанії.

“Ідея з хіп-хопом та анімацією полягає у тому, щоб у зрозумілий для молодої аудиторії спосіб донести невідомі та малодосліджені факти з історії степової України. Тому козаки у нас сканують QR-коди, щоб дізнатися інформацію про територію, куди вони в’їжджають, купці замовляють послуги охорони, переправи через річку та ночівлі онлайн, а полковники у паланці (адміністративна одиниця Січі) рекламують себе з білбордів. Попри легкий стиль, відео базується на фактах та конкретних історичних дослідженнях. За що дякуємо групі істориків, котрі допомагали нам з верифікацією, зокрема доценту кафедри історії України з Дніпровського національного університету імені О.Гончара Олегові Репану”, – розповідає про проєкт його ініціатор, заступник голови УІНП Володимир Тиліщак.

Інформаційно-просвітницька кампанія “Південь без міфів” покликана вивести історію Північного Причорномор’я за межі поширеного російського імперського дискурсу. Адже об’єктивна історія краю охоплює також історію Кримського ханства і Речі Посполитої, козацьке освоєння степових просторів. На жаль, ці наративи маловідомі в українському суспільстві. Наприклад, що задовго до приходу Російської імперії, в причорноморських степах розвивались міста і йшла жвава торгівля.

Натомість, починаючи з часів правління Катерини II, активно впроваджувався колонізаційний дискурс про те, що на простори Північного Причорномор’я цивілізацію принесла саме Росія, яка відвоювала ці землі в Османської імперії. Так виник концепт «Новоросії» як нових освоєних імперією земель. Під цей концепт сформували міфи про заснування Російською імперією міст краю. Щоб укорінити ці міфи, імперська влада перейменовувала міста регіону. Одеса є прикладом такого перейменування. Місто було відоме ще з XV століття як Кочубіїв, пізніше Хаджибей і лише наприкінці XVIII століття Катерина ІІ видала рескрипт „Про вільний вхід торгівельних суден у Хаджибейську гавань та реконструкцію існуючого порту”, що дало початок створенню російського міфу про Одесу створення роликів інших форматів, відеолекцій про історію південної України, друк і поширення тематичних видань. А також у місті Дніпрі відбудеться наукова конференція про історію Півдня України, в якій візьмуть участь провідні українські дослідники.

Розробляла ролик студія Young & Hungry production.

Джерело

 

Другий ролик проєкту «Південь без міфів» – про місто Дніпро

 

Український інститут національної пам’яті презентує другий ролик в рамках інформаційно-просвітницької кампанії «Південь без міфів». Він розповідає ранню історію Дніпра.

Кампанія «Південь без міфів» покликана поширювати історичні знання про минуле степової України та деконструювати російські імперські міфи про історію Північного Причорномор’я. Створення циклу анімаційних відео –  перший етап проєкту. Відкрив цикл ролик про Одесу.

Друге відео в анімаційній формі розповідає про систему козацьких поселень, на основі яких пізніше збудували місто Катеринослав (одна з попередніх назв сучасного Дніпра). Свідчення про поселення при перевозі через річку Самару датуються ще початком XVI століття, майже за три століття до Катеринослава. У 1635-му уряд Речі Посполитої збудував на Дніпрі фортецю Кодак, яку через 13 років взяли під контроль запорізькі козаки. А в 1645-му на правобережній частині перевозу через Дніпро виникло поселення Новий Кодак. Сьогодні фактично на його місці розташований Кодацький міст.

У 1695 році на лівобережній частині Кодацького перевозу виникла слобода Кам’янка Лівобережна. А сучасний центр міста Дніпра розташований на місці слободи Половиці, відомої з 1743 року.

Ролик розробила студія  Young & Hungry production. Ініціатор та координатор інформаційно-просвітницької кампанії – заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

Джерело

Третій ролик проєкту «Південь без міфів» – про місто Маріуполь

 

Український інститут національної пам’яті презентує третій ролик в рамках інформаційно-просвітницької кампанії «Південь без міфів». Він розповідає ранню історію Маріуполя.

Кампанія «Південь без міфів» покликана поширювати історичні знання про минуле степової України та деконструювати російські імперські міфи про історію Північного Причорномор’я. Створення циклу анімаційних відео –  перший етап проєкту. Відкрив цикл ролик про Одесу. Другий ролик присвячений ранній історії міста Дніпро.

На початку XVII ст. запорозькі козаки при гирлі річки Кальміус, на місці венеціансько-генуезького поселення Адомахи, звели укріплений форпост Домаха, а вздовж шляху на Дон розташувалась розгалужена мережа хуторів-зимівників.

На місці форпосту Домаха постала Кальміуська слобода, що перетворилася на економічний і адміністративний центр усіх запорозьких поселень Приазовського регіону, утворивши Кальміуську паланку. Тут активно розвивалась торгівля, рибальство та видобуток морської солі. Запорозькі рибалки для захисту своїх риболовних станів збиралися в організовані й добре озброєні ватаги на випадок нападу з боку донців чи татар.

Кальміуська слобода або Кальміус стала плацдармом для виникнення пізніше на її місці сучасного Маріуполя. Після вивчення мап Маріуполя кінця XVIII – початку ХІХ ст. можна побачити, що креслярі при проєктуванні керувалися розташуванням старих поселень. Будинки козаків диктували розвиток міської забудови. Це доводить не лише сам факт виникнення Маріуполя на місці паланкового центру Кальміуської паланки, а й підкреслює планування міста за усталеним архітектурним зразком Кальміуської слободи.

Відео розробила студія Young & Hungry production. Над роликом працювали Іван Кипібіда, гурт “Курбаси” (Наталя Рибка-Пархоменко, Марія Онещак, Мирослава Рачинська), Тарас Грабовський, Омелян Ощудляк, Юрій Данкевич. Авторів ролика консультували дніпровські історики Олег Репан та Іван Синяк.

Джерело

 

Четвертий ролик проєкту «Південь без міфів» — про імперську концепцію «Новоросії»

 

Український інститут національної пам’яті презентує четвертий ролик в рамках інформаційно-просвітницької кампанії «Південь без міфів».

Кампанія «Південь без міфів» покликана поширювати історичні знання про минуле степової України та деконструювати російські імперські міфи про історію Північного Причорномор’я. Створення циклу анімаційних відео –  перший етап проєкту.

Четверте відео в анімаційній формі про те, як відбувався процес колонізації українських степів Російською імперією. Зокрема у ролику закцентовано увагу на знищенні козацьких та татарських поселень з переінакшенням їх на російський імперський лад. Також у відео розкривається тема створення концепції “Новоросія”, яка окреслювала процес колонізації Російською імперією українських степів та використання цього концепту сучасною Росією для виправдання агресії в Україні.

Кампанія #ПівденьБезМіфів покликана розповісти історичні факти про степову Україну, зокрема висвітлити внесок українських козаків та кримських татар у розвиток краю.

Ролик розробила студія  Young & Hungry production. Ініціатор та координатор інформаційно-просвітницької кампанії – заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

Джерело