Дороги, побудовані за рахунок людських життів

Андрій Смолій

Офіційно. Розкладка по карантину.

1. Всі школи та університети закриваються з 15 жовтня. (Офіційно мова йде про закриття до кінця місяця, але реально до кінця року за даними інсайдів).

2. Всіх студентів з 15 жовтня буде виселено з гуртожитків та відправлено додому до 15 листопада (насправді ж до кінця року).

3. Інсайд. Фактично це перший етап карантину, який запроваджують до виборів. Після виборів дуже ймовірно будуть більш жорсткіші обмеження, зважаючи що кількість інфікованих прогнозується до 10 тисяч за добу.


Ігор Артюшенко

Як корабель назвеш — так він і попливе. Сергій Шкарлет — т.в.о міністра освіти, а поводить себе як підлеглий і “просить” у когось закрити школи. Дух вислужництва оселився у владі та просякає її наскрізь. Ти ж міністр! Вважаєш, що необхідно, — закривай. А якщо ні, то не треба зайве псувати повітря порожніми заявами.

А по-друге, розкладемо все по поличках.

Ще на початку епідемії влада створила Державний коронавірусний фонд розміром у 65 млрд грн. Гроші на нього забрали з різних міністерств та місцевих бюджетів. Тоді з міністерства освіти та науки забрали 5 млрд грн.

За пів року без жодних конкурсів та тендерів фонд був вичерпаний на усілякі забаганки влади, які жодним чином не пов’язані з медициною чи профілактикою захворюваності на COVID-19.

Коли почався новий навчальний рік, то виявилося, що школи не забезпечені засобами захисту, дезінфекторами та масками з державного коронавірусного фонду, як це повинно бути. Кабінет міністрів перевів стрілки на місцеві бюджети, гроші з яких, до речі, теж пішли у коронавірусний фонд.

Деякі міста та громади змогли забезпечити школи всім необхідним, але в більшості випадків все купували батьки.

Сьогодні зростає захворюваність на коронавірус, і постає питання про необхідність закриття шкіл на карантин. А цього можна було б уникнути чи принаймні відтермінувати, якби влада належним чином профінансувала протиепідемічні заходи, а не перекладала всю відповідальність на простих українців.

І як виявляється, в шкільних програмах за весь цей час мало що змінилося — навчальні заклади, як і раніше, не готові до якісної дистанційної форми навчання.

Ще одне — прислуга завжди безініціативна!

Багато чого, що навіть не вимагає додаткового фінансування, не зроблено. Я вже писав про те, що за час карантину можна було перекваліфікувати лікарів суміжних спеціальностей на інфекціоністів. Це не вимагає грошей — з державного бюджету і так фінансуються інститути післядипломної освіти. Досі не розроблені та не затверджені протоколи з надання допомоги хворим на різні діагнози з суміжним інфікуванням на COVID-19. Це теж не вимагає грошей.

Зеленський та його міністри вихваляються диджиталізацією та цифровою трансформацією, але досі не розробили якісні електронні програми для дистанційного навчання дітей.
Хіба це не важливіше за премії керівництву правоохоронних органів?

Це свідчить тільки про одне — сучасна влада не здатна реагувати на виклики, не здатна розв’язувати проблеми. Професіонали не хочуть працювати з цією владою та йдуть з державної служби, а на їх місце приходять актори та друзі дитинства інших слуг. Як результат, державні інституції слабнуть.

А найгірше буде тим, хто прийде до влади після слуг, бо доведеться не тільки вирішувати купу проблем, але й повертати повагу до влади, доводити, що ти не клоун, а коли ти даєш розпорядження, то їх необхідно виконувати.

І цей момент настане дуже швидко.


Володимир Омелян

#освіДчеНніПрофФесори

Більшості українців притаманна риса, придбавши складний технічний виріб, не читати інструкцію, а спробувати скласти і запустити його, виходячи з власної інтуїції, керуючись попереднім досвідом і яскравою картинкою на упаковці. Якщо досвіду нуль і є лише слабке розуміння – пристрій не працює. Тоді ми читаємо інструкцію, викликаємо майстра, але часто омріяний пристрій вже не підлягає подальшому ремонту.

Очевидний провал боротьби з пандемією, дикий ріст показників захворюваності та смертності – це персональна провина Зеленського, який так і не зумів прочитати інструкцію.
Медицина не готова, медики не забезпечені, ШВЛ не закуплено, тести на мінімумі, маски не носять і дезінфікаторами не користуються.
І так, ігнорування елементарних правил боротьби з пандемією – це теж провина Зеленського. Бо він, як лідер, мав показати приклад, як треба робити. Проте традиційно показав, як не треба.

Чи можна було встигнути в рамках Великого Будівництва спорудити і обладнати 10 чи 20 сучасних лікарень по всій Україні – дискусійне запитання. Судячи з роликів про ремонт доріг – можна було, виходячи з реального обсягу відремонтованих доріг – ні.

Але з фонду на боротьбу з коронавірусом можна було замовити у вітчизняної легкої промисловості необхідну кількість одноразових масок для усіх і роздавати їх безкоштовно в місцях скупчення людей. Обладнати антисептиками всі входи і виходи, станції метро і зупинки громадського транспорту, забезпечити виплати медикам.
Проводити масове тестування людей, безкоштовне в тому числі.
І, ключове, власним прикладом зранку і ввечері у коротких відео показувати: «Мамо, я в масці і дезінфікую руки, нас збирається максимум 4 людей з соціальною дистанцією».
В принципі, ці базові речі я повторюю з березня 2020 р.

Що ми маємо натомість?
Навіть не нічого. Влада як страус запхала голову в пісок, їздить по регіонах і закордонах, тусується в натовпі, гелгоче і регоче.

Який приклад бачать люди? Так отож!

Влада вже усвідомила поразку 25 жовтня на місцевих виборах. Тому зараз на Банковій лунає все більше голосів скористатися пандемією і відтягнути у часі цей ганебний провал. Знову покладаючись на «Авось».

Але дива не станеться.
Прокляття будь-якої влади – народ завжди незадоволений її роботою. Бо влада мислить мільярдами і десятиліттями, а звичайні люди – де знайти гроші на елементарні потреби і як дотягнути до кінця місяця.
Коли ж влада відверто некомпетентна і слабка, грабує і бреше – місцеві вибори вже нічого не вирішать.
Пара не вийде у свисток.
Пару вже достатньо, щоб зірвати кришку.
І кожен день чайник закипає все дужче.


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Там Радуцький заявив про посилення заходів по боротьбі з Ковід.

Бог з ним, я не питаю, як вони збираються тепер обмежувати роботу нічних клубів і ресторанів – ми вже бачили приклади обмежень. Мене цікавить, як вони збираються реалізувати намір долучати до роботи в інфекційних відділеннях студентів старших курсів і інтернів? Чим вони збираються їм платити, якщо у них борги по зарплаті серед штатних лікарів? У них лікарі, які померли від Ковід, не отримують виплат, бо хтось хімичить з результатами тестів. А забезпечувати тих студентів будуть чим? Захисні костюми і апарати ШВЛ й надалі купуватиме Порошенко? Студентів та інтернів кидатимуть на вірус, як призовників під німецькі танки влітку 1941-го?

Я просто нагадаю, що в 2014, навіть в критичні моменти, керівництво України НЕ кинуло на фронт солдат-строчників. Воювали мобілізовані, контрачі та добровольці. Нині по суті відбувається саме це. На вірус кидати мають намір тих, хто лише опановує професію лікаря. На незрозумілих умовах.


Владимир Завгородний

Х*ЯК, ВЫ СЛУШАЕТЕ РАДИО МАЯК!
Подвезли инсайдов по ближайшему будущему.

Скоро на всех улицах страны:

– ВУЗы переходят на дистанционное обучение;
– перенос каникул в школах — ориентировочно 19-е октября, а там вдруг что-нибудь да произойдёт, и оно всё как-нибудь само;
– ограничение работы клубов и ресторанов, все закрываются в 22, потому что в 22:00 просыпается страшный коронавирус, и ещё потому, что министр Степанов не очень умный;
– президент поручил создать запасы средств защиты и лекарств (что, возможно, следует читать как “продаём всё нах за границу ОПЯТЬ);
– в крупнейших городах начинается подготовка к развёртыванию временных госпиталей на стадионах и во дворцах спорта;
– интерны и студенты старших курсов будут привлечены к работе в инфекционных отделениях, потому что врачи у нас закончились, короче, а мы ведь их так любили, и со средствами защиты их отлюбили, и с доплатами в 300% вылюбили, а они, видишь как…
– президент поручил решить проблему с обеспечением кислородом (что, возможно, означает, что он пропадёт даже из воздуха);
– Рада планирует принять закон о штрафах в 3400-5100 гривень за нарушение масочного режима.

А В ЭТО ВРЕМЯ:

Президент Зеленский, широко улыбаясь, катит на асфальтоукладчике по свежепостроенной на средства фонда борьбы с коронавирусом дороге и как бы метафорически закатывает в неё жизни.

Если из дорог потом черепа будут торчать или там руки, вы не удивляйтесь. Это, бл*дь, дороги жизни. Построены за счёт человеческих жизней.

Великая стройка не может быть без жертв, так Ленин учил. В Днепрогэсе, говорят, тоже трупы замуровывали, чтобы не разбираться.

Автор