Прес-конференція Олександра Турчинова та Юрія Луценка «Загрози національній безпеці України» (відео)


Олександр Турчинов: Офіцери спецслужб, залучені до спецоперації по «вагнерівцях», заявили, що готові давати свідчення ТСК

Матеріали, які були зібрані під час блискучої спецоперації українських спецслужб з виманювання найманців російської ПВК Вагнер, необхідно захистити, адже вони доводять військові злочини вищого керівництва Росії проти військових та цивільних, скоєних на тимчасово окупованій території України. Про це на пресконференції заявив колишній Секретар РНБОУ, керівник штабу «Європейської Солідарності» Олександр Турчинов. За його словами, офіцери спецслужб, задіяні у цій спецоперації, готові дати свідчення тимчасовій слідчій комісії, яка має бути створена у Верховній Раді.

«Починаючи з 2014 року перед нашими спецслужбами ставились дуже конкретні завдання знищувати тих, хто веде війну проти України; затримувати і доставляти на підконтрольну нам територію військових злочинців, покази яких є дуже важливим доказом, який доводить безпосередню участь РФ у війні проти нашої країни, а також у військових злочинах, зокрема у збитті військових літаків і гелікоптерів, і цивільного Боїнга МН17», – зазначив Турчинов.

За його словами, у 2019 році розпочалася масштабна операція нашої військової розвідки щодо виявлення і доставлення в Україну військових злочинців, безпосередньо причетних до збиття наших військових літаків і цивільного рейсу МН17.

«Наші розвідники відпрацювали дуже складну систему, коли залегендувавшись під замовників військовий найманців, вони протягом півтора року працювали над тим щоб зібрати військових злочинців, причетних до збиття літаків. Фабула була достатньо проста і ефективна – вони ставили кваліфікаційні вимоги, це безпосередня участь у військових діях і безпосередньо бойові пуски»,- пояснює Турчинов.

Він наголосив, що працівники українських спецслужб мають найвищу кваліфікацію і не раз перегравали російські спецслужби, як це було і під час цієї спецоперації.

«Під час залегендованих співбесід наші розвідники виводили їх на передачу інформації, яка доводила їх участь у злочинах. Ці фігуранти розповідали про свою участь , як вони робили бойові пуски, як вони добивали українських військових. Вони надавали всі необхідні документи, які підтверджували, що вони були саме військовослужбовцями Російської Федерації, що вони мають нагороди від російського уряду за злочини проти України», – зауважує Олександр Турчинов.

Він також повідомив, що на фінальній стадії операції була підключена СБУ для легалізації цих матеріалів відповідно до чинного законодавства України.

«24 липня група із 33 найманців, серед яких було 28 злочинців, що безпосередньо цікавили наші спецслужби, прилетіли до Мінська для того, щоб зранку 25 липня відлетіти через територію України до Стамбула. Саме в цей день відбувається нарада у президента України, де приймають участь керівники силових структур, а також очільники Офісу президента. Що стосується останніх, це вже серйозне порушення, тому що не всі вони мали доступ до державної таємниці», – наголошує Турчинов.

Він пояснив, що ця нарада була необхідна, оскільки для фінальної стадії спецоперації було необхідно залучити цивільні служби, зокрема, диспетчерську та військову інфраструктуру.

«Під час цієї наради приймається рішення про припинення або відтермінування цієї фінальної стадії цієї блискучої спецоперації. Мотивація – мирні переговори, небажання дратувати Путіна, небажання виконувати свої конституційні обов’язки щодо захисту нашої країни», – припускає Турчинов.

«Після цієї наради цілком таємна інформація потрапляє до спецслужб Росії і Білорусі. Продовження операції було заплановано на 20 липня, але 29 вся група була затримана білоруським КДБ. 14 серпня вони без будь-яких ускладнень повернулись до РФ», – говорить Турчинов.

Він зауважує, що заміть того, щоб терміново відкрити справу контрозвідувального захисту, кримінальні справи щодо витоку цілком таємної інформації щодо зриву важкої операції спецслужб, українське керівництво держави починає приховувати і примушує керівників спецслужб брехати суспільству.

«Найбільш небезпечним є те, що для того, щоб приховати злочин, відбувається намагання знищити матеріали справи», – застерігає Турчинов.

«Ми повинні застити чесних офіцерів, які не готові задля кон’юнктури розміняти свою офіцерську честь і свою відповідальність перед країною. Єдиний механізм, який сьогодні можливий, щоб поставити крапки в цій історії, необхідне створення парламентської слідчої комісії, незалежної від Офісу президента і силових структур», – наголошує Олександр Турчинов.

Він переконаний, що зрив спецоперації по «вагнерівцях» і заяви влади щодо «інспектування» українських позицій – це все елементи повзучої капітуляції.

«Ця політика безумовно є демонстрацією повзучої капітуляції, до якої чинне керівництво веде нашу країну. На превеликий жаль, це не є випадкова ситуація, це не є збіг обставин, це є послідовна політика, і саме сьогоднішня наша розмова є важливим аргументом, який доводить цю небезпеку», – наголошує Олександр Турчинов.

Джерело


Юрій Луценко

Спільна з О. Турчиновим прес конференція про «вагнергейт»

1. Документи, оприлюднені журналістами, а потім депутатом Арьєвим, – від матеріалів орс ГУР та СБУ, переписки оперів та слідчих в провадженні, протоколи огляду отриманих показів, розсекретки цих матеріалів, копії білетів терористів і підозр, погоджених ГПУ – переконливо свідчать, що саме українські спецслужби в 2019-2020 рр. проводили спецоперацію затримання 26 військових злочинців-вагнерівців.

2. Операція була злита ворогу за день до її закінчення. Найвища влада і її медіапідспівувачі цинічно брешуть.

3. Скочування України в часи колоніальної залежності від Кремля можна зупинити лише громадським тиском і парламентською ТСК. До її складу треба ввести членів сімей загиблих від дій цих терористів.

4. Офіцери спецслужб обурені брехнею і приниженням їх роботи. Вони готові дати покази ТСК.

5. Оприлюднення матеріалів спецслужб не розкриває жодних таємниць, вони ще до цього були злиті ворогу з найвищих кабінетів української влади. Демонстрація документів має зберегти їх від знищення, щоб хоча би заочно притягнути російських терористів і їх керівництво до відповідальності, в т.ч. в Міжнародному кримінальному суді.

6. Засуджений за держзраду Янукович міг зупинитися в 2013, звільнивши антиукраїнських діячів. Але він пішов шляхом зради в Ростов.

7. Як Генпрокурор, що брав участь в справі держзради екс-президента, я закликаю парламент вичистити зраду і думати про національні інтереси України.

Автор