Про мавп і людей

Іван Хомяк

Ми отримали сучасну спроможність міняти світ завдяки нечисленним змінам у мавпячій ДНК. На фоні усього генетичного вантажу, який ми носимо, ці зміни мікроскопічні. На щастя, наша свідомість і поведінка залежні не лише від спадковості, а й від середовища, в якому ми формуємося.

Науково-технічний прогрес дає нам шанс вийти із жорсткого природного добору, в тому числі й статевого. Віддаляючись від боротьби за виживання, ми отримуємо шанс менше проявляти свою дику мавпячу природу. Але у нас є купа атавістичних рис, щодо нашої соціальної поведінки. Адже серія мутацій, які ми пережили за останні 7-10 млн років, були направлені лиш на одне – навчитися обслуговувати завеликий мозок. Чотирикратне подвоєння гену, який відповідає за збільшення його об’єму та ускладнення його структури, включило новий напрям добору – вижити із такою великою головою. І все. В результаті цих 10 млн років еволюції ніяких нових генів, які б ментально або соціально підносили нас над шимпанзе і горилою, ми не отримали. Лише набір для обслуговування великої голови. Тому дуже часто в нашій поведінці та мисленні назовні вилазить неадекватна обізяна.

Одним із критичних багів, які утворилися, є нездатність усвідомити творчий потенціал хаосу. Ми можемо завчити опис електронної дифракції на прикладі порід собак і резистентності мікробів, говорити про роль мутацій в еволюції, повторювати за авторитетами, чому вакцинація ефективна, лише коли вона масова, але ми можемо усвідомити це так само, як усвідомлюємо використання палички для діставання банана з коробки.

Незабаром в моїй біографії буде записана вже четверта українська революція, а нам все ще дорікають про зовнішнє управління та проплачений Майдан. Як уже замучили ці неадекватні обізянки! Пробували проти Порошенка і української держави робити проплачений Майдан і Тимошенко, і Семенченко-Саакашвілі, і “Свобода” з іншими реєстровими псевдонаціоналістами. І що? Так отож. Платіть краще своїм продажним журналістам і брудноротим ЛОМам. А ще читайте класиків: A.M. Turing “The chemical basis of morphogenesis”.

В природі буває самоорганізація без зовнішніх впливів. Майдан – це чиста кристалізація наслідків другої основи термодинаміки. Він для обраних, які приходять і виправляють ентропійну руїну, спричинену неадекватними обізянами із більшості, якій дали права, призначені виключно для розумних істот.

У світі (Всесвіті та світі людей) відбуваються два основних процеси – загальне наростання хаосу (ентропії) і формування в ньому острівців порядку. Тож не варто звертати увагу на безмежний океан киплячої ентропії навколо, потрібно зосередитися на самоорганізації всередині нашого особистого острівця – нашої внутрішньої самосвідомості, наших найближчих людей, нашого солідарного кола відповідальних борців із всесвітнім хаосом.

Автор