Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 30.06.2020 (відео, звіт ОБСЄ, мапа)

30 червня 2020 р. збройні формування Російської Федерації 2 рази порушили режим припинення вогню.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, загарбники обстріляли наших захисників поблизу Невельського. Проти українських воїнів противник вів вогонь з мінометів 120-го калібру, випустивши при цьому 18 мін.

Також окупанти відкривали вогонь і в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, неподалік Новозванівки. На цій ділянці фронту ворог теж застосував заборонені Мінськими домовленостями 120-ти мм міномети, ручні протитанкові гранатомети та стрілецьку зброю.

Від початку поточної доби в результаті обстрілу з боку збройних формувань Російської Федерації двоє військовослужбовців Збройних Сил України отримали осколкові поранення. Евакуаційною технікою постраждалих воїнів оперативно доставлено до військово-медичного закладу та надано належну медичну допомогу. Стан їхнього здоров’я задовільний.

Такі дії російських окупантів безкарними не залишилися – вогнем у відповідь військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил подавили ворожу активність. Втрати противника уточнюються. На свої агресивні дії окупанти і надалі отримуватимуть адекватну й невідворотну відповідь з боку українських захисників.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 режим “Тиша” дотримувався.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

29 червня збройні формування Російської Федерації 12 разів порушили режим припинення вогню. Противник вів вогонь по позиціях Об’єднаних сил з мінометів 120-го калібру, гранатометів різних систем, протитанкових ракетних комплексів, великокаліберних кулеметів, снайперської та стрілецької зброї.

Ворожу вогневу активність було зафіксовано неподалік 7 населених пунктів: Хутір Вільний, Березове, Кримське, Старогнатівка, Луганське, Мар’їнка, та Південне.

За минулу добу внаслідок ворожих обстрілів двох українських захисників було поранено.

29 червня представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито 16 злочинів. З них один розбій, два грабежі, 3 крадіжки, 7 фактів незаконного поводження з наркотиками та два злочини у сфері службової діяльності. Також виявлено 48 адміністративних правопорушень. Протягом доби підрозділами поліції зведених загонів перевірено 6184 транспортних засоби та 5209 осіб.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхало 486 осіб. На сторону тимчасово окупованих територій лінію розмежування перетнуло 334 особи. КПВВ “Мар’їнка” та «Новотроїцьке» не функціонують з вини окупантів, які блокують усі спроби громадян добратися до рідних домівок.

Об’єднані сили й надалі відповідатимуть на порушення режиму припинення вогню, якщо дії окупантів нестимуть пряму загрозу як військовим, так і цивільним громадянам.

Слава Україні!

Джерело

 

Російські загарбники вкотре цілеспрямовано першими відкривають вогонь по позиціях наших захисників, підтверджуючи своє небажання дотримуватись існуючих мирних домовленостей

Так, сьогодні на Луганському напрямку біля Новозванівки, в результаті обстрілу з боку збройних формувань Російської Федерації з мінометів 120-го калібру, ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї, двоє військовослужбовців Збройних Сил України отримали осколкові поранення.

Евакуаційною технікою постраждалих воїнів оперативно доставлено до військово-медичного закладу та надано належну медичну допомогу.

Такі дії російських окупантів безкарними не залишилися – вогнем у відповідь військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил подавили ворожу активність. Втрати противника уточнюються. На свої агресивні дії окупант і надалі отримуватиме адекватну й невідворотну відповідь з боку українських захисників.

Джерело

 

Втрати російсько-окупаційних військ за минулий тиждень

Командування операції Об’єднаних сил підкреслює, що у разі загрози життю та здоров’ю наших воїнів, при спробах захоплення територій, проведення штурмових дій чи здійснення обстрілів з боку збройних формувань Російської Федерації, військовослужбовці Об’єднаних сил завжди дають і будуть давати адекватну відповідь, відкриваючи вогонь по противнику з метою придушення його вогневих засобів та припинення агресивних дій.

Так, за підтвердженими даними, втрати російсько-окупаційних військ за минулий тиждень склали:
загиблими – 10 осіб;
пораненими та травмованими – 9 осіб.

Об’єднані сили продовжують непохитно виконувати бойові завдання щодо захисту Українського народу.

Слава Україні!

Джерело

 

Російські окупанти продовжують перешкоджати діяльності СММ ОБСЄ, посилаючись на карантинні заходи

Джерело

 

Щоденний звіт №153/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 29 червня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 28 червня 2020 року (за східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У період із вечора 26 до вечора 27 червня СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • У період із вечора 27 до вечора 28 червня Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • Спостерігачі бачили пошкодження функціонуючої школи в Донецьку.
  • Члени збройних формувань і далі забороняли СММ доступ на блокпостах вздовж офіційних дорожніх коридорів у Донецькій і Луганській областях*.
  • Місія продовжувала здійснювати моніторинг на всіх трьох ділянках розведення сил і засобів та виявила присутність людей на ділянках розведення в районах Золотого і Петрівського.
  • Члени патруля Місії бачили цивільних осіб, які проходили до підконтрольних і непідконтрольних урядові районів через контрольний пункт в’їзду-виїзду у Станиці Луганській, та цивільних осіб, які прямували до підконтрольних урядові районів через КПВВ біля Новотроїцького та блокпост збройних формувань поблизу Оленівки.
  • СММ і далі стикалася з обмеженнями свободи пересування, зокрема біля пункту пропуску на кордоні поблизу непідконтрольного уряду Довжанського Луганської області*.