Скасування ЗНО – зрада відміняється

Ірина Геращенко

Після заяви Зеленського, що випускники з окупованих територій не будуть здавати ЗНО, піднялася хвиля зради.

Заради справедливості, тут приводу для зради немає, така система залучення молоді з окупованих територій для навчання існувала в попередні роки. Й добре, що хоч це зелена влада не зруйнувала.

1. Ще наша команда прийняла рішення, що діти з окупованих територій можуть навчатися у певних ВНЗ без ЗНО, а тільки здавши вступні іспити (мова йде про кілька евакуйованих в 2014 з окупованих Донецька і Луганська університетів, які зараз розташовані в звільнених містах, або в інших ВНЗ поблизу лінії зіткнення – в Маріуполі, Сєверодонецьку і т.д. Це короткий визначений перелік вишів). Я неодноразово бувала в цих університетах і з великою повагою ставлюся до викладачів, які переїхали на нове місце й фактично з нуля створюють навчальну базу університетів.

2. Це правильне рішення. Ми повинні боротися за уми молоді з окупованих територій. Нехай вони краще навчаються, формуються як особистості в українських вишах, аніж тиняються по блок-постам, набираючись ідей «русского мира» в бойовиків. Також це серйозна державницька підтримка евакуйованих ВНЗ, престижу їх дипломів.

3. Всі абітурієнти з окупованих територій, які прагнуть навчатися не в визначених ВНЗ (де вступ можливий за іспитом), мають здавати ЗНО на рівних з іншими.

4. Чим більше проукраїнськи налаштованих громадян буде на окупованих територіях, тим швидше ми повернемо Крим і Донбас.

Я бажаю всім цьогорічним випускникам і абітурієнтам цього важкого дистанційного року успіху, гарної здачі ЗНО та вступу в омріяні виші. Об’єктивно, дітям з окупованих територій це буде важче, ніж всім іншим школярам, адже вони займалися дистанційно, аби опанувати українську шкільну програму, не лише кілька останніх місяців, а роками…


Віктор Трегубов

В історії з полегшенням вступу студентів з окупованих територій в українські виші мене непокоїть один стереотип, що знов явно вилазить з голів та проривається в текстах.

Полягає це стереотипне переконання в тому, що будь-який контакт із російською пропагандою перетворює людину на зомбі швидко та незворотно, як укус іншого зомбі в франшизі Walking Dead.

При цьому можливість вилікуватися абсолютно відкидається. Хай людина потім в Україні роки проведе – ні, все, незворотній процес.

Себто є якесь підсвідоме переконання, що українська ідея настільки слабша за “російський світ”, що навіть вимкнення з російського інформаційного поля і життя серед українців гарантовано не врятує. Всьо, три рази Кисельова подивився – і гайки.

Насправді це не зовсім так. Доведено містами на деокупованій території. Процес непростий, але працює.

Такий же феномен, але в іншій сфері – ой леле, цих студентів же можуть вербувати російські спецслужби!

А українські нє? Знов-таки, всесильне МГБ ДНР під кураторством велемудрого ФСБ – і нікудишнє СБУ? Одні можуть вербувати одним лише поглядом, а інші тільки в носі колупатися?

Я не те щоб дуже високої думки про наші спецслужби, але дехто явно зависокої – про ворожі.

Коротше, люди, не треба меншовартості. Ця гра можлива в обидва боки.

Автор