Дональд Туск під час розмови з Порошенком: Ми з вами – політики, які прагнуть будувати (фото, відео)

 

Президент Європейської народної партії, екс-Голова Європейської Ради Дональд Туск під час конференц-спілкування із п’ятим Президентом Петром Порошенком з нагоди третьої річниці безвізового режиму передав сигнал нинішньому керівництву України про необхідність поваги до політичних опонентів і дотримання принципів демократії та законності.

«Ви маєте демонструвати повагу – і це сигнал нинішнім політичним керівникам – у першу чергу  до демократичних стандартів та законності, солідарності щодо ваших опонентів, якщо ви хочете побудувати сучасну, демократичну державу. Я переконаний, що щонайменше для декого є цілком зрозумілим, що я маю на увазі», – наголосив Дональд Туск.

Він також відзначив величезну роль п’ятого Президента Порошенка у європейському реформуванні України.

«Ваш президентський термін на чолі вашої країни був найкращим прикладом у нашій спільній історії. Прикладом політичного лідерства найвищої якості. І це і моя роль сьогодні – переконати моїх партнерів в Європі продовжувати те, що ми спільно розпочали, і що ми досягли у відносинах між Україною і Європейським Союзом. Я можу повторити, що ви можете розраховувати на мене. Я зроблю все можливе, щоб переконати своїх партнерів у Брюсселі та серед європейських столиць продовжувати наш шлях, проєвропейський шлях у Києві», – зазначив Туск.

«Третя річниця запровадження безвізового режиму – це гарна нагода для того, щоб ще раз висловити привітання з цим досягненням. Та подякувати всім українцям, які змогли змінити хід історії, і не лише вашої власної країни, а всього регіону. Під цим я маю на увазі такі події, як Помаранчева революція, Революція Гідності на Майдані, героїчний захист територіальної цілісності України проти російських атак, а також  Угоду з Європейським Союзом, включно, звісно, з безвізовим режимом», – сказав Туск.

Він відзначив надзвичайні зусилля і наполегливість п’ятого Президента на шляху до безвізу.

«Ви пам’ятаєте, що я завжди це повторював і в Києві, і в Брюсселі: Європейська Україна – це спільна мета і Європейського Союзу, і вашого народу. Немає справедливої і безпечної Європи без незалежної і суверенної України. Дозвольте мені ще раз подякувати вам, пане Президенте, ми багато років працювали з вами заради того, щоб наша спільна мета щодо вільної України як частини Об’єднаної Європи була досягнута.

Правда у тому, що завдяки вашій рішучості ми подолали багато складних перешкод включно з питанням віз. Мені навіть складно згадати, скільки разів ви особисто включалися у вирішення цього питання. Певно, йдеться про десятки, а то й сотні зустрічей, телефонних дзвінків, листів, заяв, що були присвячені цьому питанню. Ви нас замучили повністю вашою впертістю, але воно того було варто слухати вас», – згадує Дональд Туск.

Він також зазначив, що для державних діячів значення мають саме ті справи, які слугують народу.

«Ми маємо право бути задоволеними тим, що нам вдалося забезпечити реалізацію стількох проектів, які є більш важливими, ніж те, що закони політики розуміють під суперництвом лише між партіями і лідерами. І одним з таких наших проектів точно є безвізовий режим. Ми з вами – політики, які більше прагнуть будувати, аніж підкоряти. І якщо будувати, то краще будувати мости, ніж стіни. Якими б не були політичні обставини, ви завжди можете розраховувати на мене і на європейських християнських демократів. Я ще раз дякую вам за вашу рішучість, добру волю і креативність. Я завжди вважатиму нашу співпрацю і за часів, коли я був прем’єр-міністром Польщі, і президентом Європейської Ради, і нашу нинішню співпрацю як один з найкращих прикладів того, як треба використовувати, в тому числі і особисту довіру та розуміння, для того, щоб досягати найскладніших цілей», – сказав Президент ЄНП.

Джерело

Автор