Російський дизель під триколором країни-агресора в українських портах

Ігор Артюшенко

Сьогодні Дніпром пливе танкер під прапором Російської Федерації. На жаль, це не жарт і не фейк. Судно VOLGONEFT-268 пропливло біля пляжу, гордо розмахуючи прапором країни-агресора. Його знімали на фото та відеокамери, а дописи про це заповнили патріотичний сегмент запорізького фейсбука. Танкер доставив на державне підприємство “Зірка” мастило. Повну інформацію про судно та його місце перебування можна прочитати за посиланням.

П’ять років, за часів президентства Петра Порошенка, ми цілеспрямовано та планомірно вибудовували стратегію держаної енергетичної безпеки.

На жаль, ситуація кардинально змінилася в останній рік. Це можна побачити на прикладі державної компанії “Центренерго”, яку підприємства Ігоря Коломойського забезпечують російським вугіллям.

А ось ще одна, менш відома історія. Завдяки британським інвестиціям і державним преференціям у 2018 році відновив роботу завод “Азмол”. Сьогодні, у зв’язку з законами, за які проголосували слуги, і які підписав Зеленський, це підприємство вимушене припинити роботу.

Бо для оформлення необхідних паперів, які вимагають нові закони, необхідно чекати рік, а в цей час продавати мастило не можливо.

Припиняють роботу атомні енергоблоки, бо вони конкурують з ТЕЦ, які належать Рінату Ахметову. Теплоелектроцентралям для роботи потрібно вугілля. Хто знає, якого воно походження?

І сьогодні, не ховаючись, під російськими прапорами в українські порти доставляють сировину та паливно-мастильні матеріали судна, які належать російським компаніям.

Так, це торгівля на крові, яка почалася з приходом Володимира Зеленського до влади. І далі буде гірше, бо непокараність призводить до бажання ще більшої наживи.


Валерій Прозапас

У проходу Дніпром судна під російським прапором та з імпортованим з РФ мастилом, виявляється, є причина – зупинка українського заводу мастил “Азмол”.

І, виявляється, про захоплення сегменту ринку мастил росіянами представники українсько-британського підприємства AZMOL BP попереджали ще два тижні тому, коли вступив в силу знаменитий законопроект №1210 (закон №466-ІХ) імені товаріща Гєтманцева, яким було збільшено акцизи для цього виробника, а той, відповідно, був змушений зупинити роботу через втрату рентабельності.

Так от цим законом можна ілюструвати наші традиційні добрі наміри, які ведуть до пекла.

Замість заявленого вдосконалення адміністрування податків, введення міжнародних стандартів та боротьби з ухилянням (план BEPS) в закон напхали банальне збільшення податкового тиску, підвищення рентних ставок, ускладнення роботи іноземних компаній, безкарність фіскалів тощо.

Пам’ятаєте минулорічні викрутаси Дубінського з його втручанням в питання акцизів, в результаті чого бюджет недоотримав мільярди?

Так от та ситуація переростає в законодавче цунамі, яке просто знищує українського виробника і робить його неконкурентним перед зовнішніми гравцями на ринку металургії, газопостачання, енергетики тощо.

Зокрема ArcelorMittal вже виступив із заявою про критичну ситуацію в гірничо-видобувному та збагачувальному виробництві, яке скоротилося на 15% в порівнянні з 2019 роком, а тепер ризикує просто зупинитися. Підприємство просить небагато – не підвищувати ренту на видобуток залізної руди у 1,5 рази у пік світової економічної кризи. До речі, до нього вже приєднались всі решта металургійних підприємств.

І до речі, Зеленський вже після підписання закону… звернувся до Шмигаля з пропозицією провести діалог з бізнес-асоціаціями для розробки змін в його положеннях та надання перехідного періоду для адаптації.

Все по-нашому: пропозиції будуть надаватися “до кінця року”, а виробництва зупиняються вже.

Тобто втрати бюджету, безробіття, вихід інвестора гарантовані на невідомий термін, що перетворить Україну на “сіру зону” та здобич зовнішнього виробника.

А РФ завжди готова надати свої “послуги” з економічної експансії.

Хоча може так і задумувалося – продати безробітне деморалізоване населення промислових районів на відкуп російським впливам під виглядом “восстановлєнія економічєского сотруднічєства”?


Олена Монова

Я теперь поняла, почему бабушка Беня не замечает, что Медведчук отгрыз у него красивый пакет акций. Это потому, что бабушка занят: пилит апокалиптические сюжеты на плюсах по поводу дизтоплива, таким образом пытаясь нагнуть минэкономики и склонить к введению пошлин на ДТ. Я об этой зарубе подробно писала еще в конце мая, вот здесь можно посмотреть.

Сейчас же хочу просто напомнить о том, что произойдет, если министерство вдруг дрогнет и пойдет на уступки Коломойскому:

— во-первых, это усилит позиции группы «Приват» и снизит конкуренцию на рынке, чистый бабушкин профит;
— во-вторых, с повышением импортных пошлин неизбежно вырастет цена дизтоплива и сжиженного газа на внутреннем рынке (сейчас Коломойский вынужден продавать все это по низкой цене, ему это больно), это в свою очередь потянет за собой увеличение затрат потребителей и новый всплеск инфляции, потому что…
— … потому что цена топлива изначально заложена в любой в товар, поэтому взлетит цена на все абсолютно, от транспорта до хлеба и молока. По подсчетам экспертов отрасли, общие дополнительные затраты государства в лице предприятий и граждан до конца текущего года составят около 40 млрд. гривен.

Специальная комиссия в МЭРТ, похоже, стеснительно мнет сиси и не знает, к умным ей или к красивым. Беня нагнетает и создает себе уютный манямирок за счет украинских потребителей. Медведчук наступает. Степанов закручивает гайки.
Все е*анулись.
Но я пока нет, и это хорошие новости 😎

 

Карантинный первомай под триколоромНа протяжении последних лет я «бузил» в Fb по поводу присутствия российского флага…

Опубліковано Сергеєм Жолонком Пʼятниця, 1 травня 2020 р.

 

Автор