Фейки о Майдане и протестах в США – те же кремлевские технологии

Арсен Зекиров

Триггером для Майдана стал разворот яныка и отказ подписать ассоциацию с ЕС. Тогда люди взяли кофе и пошли протестовать против, требуя продолжать движение к цивилизации.

Признаюсь, меня этот протест ничем задел. В то время он казался мне бессмысленным. По сути, какая разница, куда едет автобус, если за рулём пьяный в хламину водила, который уже не раз обоссался прямо за рулем, потому что, если откроет дверь, чтобы сходить поссать в лесополосу, то просто вывалится на улицу как мешок говна. Но эти люди имели право протестовать, и я это понимал.

Что происходило в тот момент в информационом поле, кто нибудь помнит? Я напомню. В тот момент почти все информпространство было забито альтернативной точкой зрения. Нам внушали абсурдность разрыва отношений с кремлем, которому не нравится идея движения Украины в сторону ЕС. Азаров рассказывал, что для проведения требуемых ЕС реформ нужны деньги, которые ЕС отказывается нам дать. Что в таежном союзе у нас будет теплая фуфайка, своя миска для баланды и прочие ништяки совкого концлагеря. И это я образно говорю. Хочу показать, как активно изображали бессмысленность недовольства протестующих. Нам создавали картинку светлого будущего в дружбе срасией и пугали тем, что Украина нужна Европе для хранения ядерных отходов и мытья жоп и туалетов. Припомнили?

На фоне этой информационной парадигмы начался силовой разгон студентов, что стало следующим триггером и привело к революции. К предыдущим картинкам добавили другую. Маргинальную. Про подожженные шины. Про разрушенный центр Киева. Про наколотые апельсины. Про руку Госдепа и лично Сороса. Про невинный и безоружный беркут. Про радикальных правосеков, которые совершают переворот. Многие, наверное, уже это все забыли. Но я эту технологию никогда не забуду. Она продолжала внушать податливой вате бессмысленность и абсурд протестов, показывая их мародерами и нацистами.

Восприятие этой картинки как раз и послужило той разделительной чертой, когда появился Майдан и антимайдан. Одним эта картинка зашла со свистом, и они начали искать подтверждения того, что майдановец – это не протестующий, а “майдаун с кастрюлей”. А другим эта картинка не зашла, и они нашли другую. В которой на Майдане был протест против яныка и силовиков. За ассоциацию с ЕС, а не сросией, которая и создавала картинку антимайдану.

Вспомнили, сколько ватных пердостанцев из глубины росии писали нам гадости? А мы пытались объяснить смысл своего протеста тем, у кого в головах сплошная вата, и они реально не понимали смысла революции? Это было бесполезное занятие. Они так и не поняли ничего, а через несколько месяцев они кричали крымнаш.

Примерно так нам сегодня скармливают картинку из США. И мне, честно говоря, больно видеть, как это заходит нам точно так же, как когда-то заходило в головы ватников, которые вдруг решили, что, сидя в мухосранске, имеют право возмущаться протесту украинцев, который им казался полным абсурдом. Что на полном серьезе обсуждают убитого, сколько раз он отсидел, и что протестовать нет никакого смысла, и вообще это абсурд. Не так похоронили. Да он вообще порноактеришко какой-то, и прочее, и прочее. Но забываем, что всего несколько лет назад происходило то же самое у нас. Что это может повториться и сегодня.

Если кому-то будет невыгоден протест против зе, многим начнут внушать бессмысленность и абсурдность этого. Если не получится внушить протест, будут дискредитировать протестущих. Героизировать мусоров и демонизировать протестующих.

Это одна и та же технология. И она может вернуться тем же концом, по тому же месту. Когда какой-нибудь американец, посчитает абсурдом протест против зе и будет показывать картинки горящего беркута, как это делали уже расияне перед началом войны и оккупации.


Павло Гінтов

Такої кількості дебільних фейків і відверто брехливих дописів я не пам’ятаю з часів Майдану.

А тоді були цікаві часи. Наприклад, бачу в стрічці репост такої «новини»: чеченські бойовики, які приїхали на Майдан на запрошення нацистів з Правого Сектору, спалили київську консерваторію. Додана світлина якогось обгорілого приміщення. І коментар авторки репосту: який жах! ось так цим майданутим потрібна культура! І під дописом вже ціла низка схожих коментарів.

А авторка репосту – адміністраторка музею Скрябіна в Москві, яку я знав багато років, і з якою був в дружніх стосунках. Я ввічливо написав, що весь цей допис – брехня, і з київською консерваторією все добре. У відповідь інші коментуючі відразу назвали мене фашистом, русофобом і брехуном, що продався піндосам. Після цього авторка видалила мій коментар, а мені написала особисте повідомлення з проханням не розпалювати ворожнечу  🙂

Знайома ситуація? Пам‘ятаєте таке?

Сьогодні в Америці безпрецедентні мирні протести. Мільйони людей у всіх штатах вийшли на вулицю. Соцопитування показують, що три чверті американців підтримують цей мирний протест. Але в українській частині моєї стрічки ті, кого, очевидно, дуже турбують події в США, про це майже не говорять. Бо вони зайняті репостами сумнівних картинок, хибної статистики та рашистських фейків alla той допис адміністраторки музею Скрябіна.

* * *

Доповнення допису щодо фейків.

– Абсолютне перше місце по ідіотизму та паскудству займає допис, який починається словами «Якщо раптом все чорне населення покине США…». Цей допис став дуже популярним серед російськомовних користувачів фейсбуку: сотні репостів і вподобань навіть від людей, які називають себе журналістами (яка ж ганьбища!). Він містить начебто статистику, яка має довести, що життя без представників певної раси було б набагато кращим. Але є одна проблема: кожна цифра в цьому дописі – брехня, і це можна перевірити за 10 секунд. Звісно, жодного посилання на офіційні статистичні дані в цьому тексті немає. Першоджерело – допис російськомовної жіночки з Ізраїлю. Хотілось би їй нагадати, що колись інший «популярний блогер» з Німеччини написав цілу збірку подібних фейків, і це призвело до смерті шести мільйонів людей.

Игорь Поночевный зробив блискучу пародію на цей фейк. На жаль, багато українців також підхопили це лайно і навіть переклали українською (це ж хтось витратив час і зусилля!).

– Також багато людей розповсюджують «новину» про розстріл поліцейських у Далласі. Якщо ви живете в Америці, то не можете не пам‘ятати цієї жахливої історії, яка відбулась чотири роки тому. І, звісно, коли натискаєш на посилання, відразу бачиш дату – 2016 рік. Але, напевно, емоції і бажання довести щось опонентам у фейсбуці відбирають у людей зір.

– Така сама історія з «новиною» про вбивство чорної поліціантки в Нью-Йорку. 2017 рік.

– Розповсюджують фото, на якому протестувальник щось вигукує з табличкою «Вбивай білих!». Ця світлина взагалі з ПАР, але какаяразніца. Якщо там хтось таке сказав, то і тут на протест виключно такі й виходять. Вони ж всі однакові, так?

– Відео, на якому протестувальники в Техасі б‘ють білого хлопця. Знову російське першоджерело з підписом: «Його вбили тільки за те, що він білий!» Насправді, цей хлопець напав на групу людей з мечом. У себе в Твіттері він написав, що йде на полювання. В результаті його побили. Так, досить жорстоко. Але він живий. Як там: 40 відсотків правди і 60 брехні, чи навпаки?

Ще багато що можна згадати, але тоді цей допис буде нескінченним. Особливо дивно бачити українських патріотів, які розповсюджують расистські фейки від ботів з російським прапором на аватарці…

Поганих новин вистачає. Є насильство, є постраждалі та загиблі, є пограбовані та розтрощені магазини. Але спробуйте перевіряти інформацію, не підливайте фейками масло у вогонь та не ставайте корисними ідіотами і союзниками ольгінської ботоферми.

* * *

Є така популярна теза, що, мовляв, протест в США підтримують виключно «ліваки».

Ось кілька цитат відомих республіканців. Як вам такі «ліваки»?

Марко Рубіо, сенатор-республіканець від Флоріди, колишній кандидат в президенти США:

«Ми не можемо надалі не помічати і не боротися з затяжною хворобою расової нерівності. Протести, націлені на цю боротьбу, є справедливими і необхідними».

Генерал Джеймс Меттіс, колишній міністр оборони США (2017-2018):

«Дональд Трамп – перший президент на моїй пам’яті, який не намагається об’єднати націю. Навпаки, він намагається нас роз’єднати. Те, що ми спостерігаємо зараз, – це результат його дій за останні три роки».

Джордж Буш, колишній Президент США:

«Єдиний спосіб зрозуміти правду про себе – це прислухатися до голосів тих, хто сумує і кому боляче. Ті, хто намагається заглушити ці голоси, не розуміють, що таке Америка, і як її можна змінити на краще».

Внизу на фото: колишній кандидат в президенти США від Республіканської партії Мітт Ромні бере участь в одному з протестів “Black Lives Matter”.


Укрінформ: Російський слід в американських протестах

Росія вже багато років заграє з радикалами у США, сприяючи поглибленню соціального розколу

Масові протести, які кілька днів не вщухають у США, демонструють світові старі рани Америки, які кровоточать вже сотні років. Хоча причиною заворушень стала трагічна смерть Джорджа Флойда, протиріччя в американському суспільстві розпалювалися вже давно. Як показує аналіз Інституту вивчення глобальних загроз і демократій, до цього вже тривалий час докладає чималі зусилля Росія.

Укрінформ наводить власний переклад статті Інституту.

 

Автор