Бігус і заказуха

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Пристебніться аби не впасти – проект «Bihus.Info» звинуватили у виконанні заказухи. Тобто матеріалу, зробленого з метою добути конкурентну перевагу у певних оборудках або здійснення інформаційної атаки на конкретного посадовця. І не просто на словах, а з певними доказами. Слідкуйте за руками.

Є така компанія «Укравтодор». А у компанії «Укравтодор» є такий голова Олександр Кубраков. А Олександр Кубраков нещодавно оголосив нові тендерні вимоги до фірм-підрядників для будівництва доріг, після яких перелік тих підрядників добряче поменшав. І от «Bihus.Info» зробила передачу, де описала, як в «Укравтодорі» в результаті махінацій підрядників, що залишилися, в трубу вилітають десятки мільярдів гривень та ще про чимало різних речей. До речі, рекомендую, справді цікаво.

Проте, пан Кубраков так само не залишився в боргу і майже синхронно з «Bihus.Info» видав своє «розслідування» з записами голосів зацікавлених осіб, де ті обговорюють розслідування «Bihus.Info», спілкуються з журналістами проекту, а також обговорюють розміщення матеріалів на інших сайтах, як то: на «Українській правді» (щирий привіт чесній-пречесній пані Мусаєвій), «Цензорі» (афігезний привіт не менш принциповому Бутусову) та «Наші гроші» (ще більший привіт моєму старому знайомцю Олексію Шалайському, який колись мріяв гамселити порохоботів ногами і виправдовував порушення кордону Саакашвілі).

Звертає на себе увагу кілька деталей. Пан Кубраков пообіцяв передати всі наявні матеріали в правоохоронні органи, а відтак проект «Bihus.Info» реально може постати перед перспективами допитів і участі в дізнанні. І якщо з’ясується, що заказуха справді мала місце, доречне питання: хто і за скільки замовив йому цикл передач про батька і сина Гладковських, які торпедували шанси Петра Порошенка обратися на другий термін? З якою метою ті передачі робилися, я не питаю – все і так зрозуміло. Насмілюся нагадати, що по злочинах, закинутих Бігусом Гладковському, контрольовані зеленими ДБР і Генпрокуратура та керована ніжно любимим гранітоїдами фігурантом реєстру корупціонерів НАБУ знайшли велике і переконливе НІ ФІГА. Справа по якій Гладковського нині лякають змінами підозр – це геть чисто інша справа.

Те саме взагалі з усіма підозрами щодо Порошенка – ДБР вже певно зневірилася знайти бодай щось за період президентства Порошенка і викликає його на допити по справах про картини, яка відбулася в 2005 році. Очевидно – скоро за неправильний перехід вулиці викличуть.

Заслуговує на увагу й те, що, закинувши Бігусу виконання заказухи, факти, оприлюднені в передачі «Bihus.Info», пан Кубраков не спростував ніяк. Тобто цілком можливо, що махінації справді мали місце. Тобто що обмеження учасників тендерів на будівництво доріг – то таки справді корупція в чистому вигляді.

Бігус взявся доводити, що в «Укравтодорі» є корупція. Керівник «Укравтодору» взявся доводити, що Бігус, УП, «Цензор» і «Наші гроші» виконували заказуху. Питання – що в цих умовах взяти всім нам? Нам – взяти філіжанку кави. Після того, як ЗЕкоманда видавала за свої досягнення в будівництві доріг часів президента Порошенка, я не маю ані найменшого співчуття до керівників «Укравтодору» – тим більше за них уже заповзято топить нардеп Дубінський, що саме собою показник. Так само я не маю ані найменших сентиментів до «Bihus.Info». Думаю, зараз як раз той самий випадок, коли кожен з них неймовірно зацікавлений довести, що інший – гидота.

Бажаю в цьому успіху їм усім.